«Αυλαία» για τον βραβευμένο συνθέτη John Barry.

Θανάσης Γεντίμης  |  05-02-2011
«Αυλαία» για τον βραβευμένο συνθέτη John Barry.

Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών από καρδιακή ανακοπή, ο θρυλικός βρετανός μουσικοσυνθέτης John Barry. Βραβευμένος πέντε Oscar και τέσσερα Grammy, o Barry υπήρξε στη διάρκεια της 50χρονης καριέρας του, δημιουργός της μουσικής πολλών ταινιών Τζέιμς Μποντ και όχι μόνο. Υπέγραψε τη μουσική πάνω από 90 ταινιών. Το όνομά του θα συνδέεται για πάντα με τη δημιουργία του μουσικού θέματος των ταινιών με ήρωα τον James Bond και των κλασικών τραγουδιών που τις συνόδευσαν, όπως το «Goldfinger». Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε στο Twitter ο διάδοχός του, David Arnold, τον οποίο επέλεξε ο ίδιος ο John Barry για να συνεχίσει το έργο της σύνθεσης των μεταγενέστερων ταινιών James Bond.

Ο John Barry γεννήθηκε στο Γιορκ της βόρειας Αγγλίας. Είχε ως μουσικό σήμα κατατεθέν την χαρακτηριστική χρήση των εγχόρδων, κάτι που τον σημάδεψε από το πρώτο του soundtrack το 1960 («Beat Girl»). Τότε τράβηξε την προσοχή των παραγωγών Broccoli, που του ανέθεσαν να βοηθήσει το Monty Norman στη σύνθεση της μουσικής για το «Dr. No», την παρθενική κινηματογραφική εμφάνιση του James Bond. Συνέχισε δημιουργώντας το κλασικό θέμα όπως το ξέρουμε για το «From Russia With Love» και υπέγραψε τη μουσική και τα τραγούδια για άλλες 9 ταινίες της σειράς. Μάλιστα ο Federico Fellini θεωρούσε τη δουλειά του Barry στο «Χρυσοδάκτυλο» ως το καλύτερο soundtrack όλων των εποχών.

Εκτός από τις περιπέτειες του 007, η μουσική του Barry συνόδευσε κινηματογραφικές επιτυχίες όπως τα «Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου», «Το Λιοντάρι το Χειμώνα», «Zulu», «Φάκελος Ίπκρες» και πιο πρόσφατα για το θρίλερ «Εnigma». Αξέχαστη θα μείνει και η τηλεοπτική δουλειά του στην αστυνομική σειρά των 60s «The Persuaders» με τον Tony Curtis και τον Roger Moore. Βραβεύτηκε με Oscar για τις ταινίες «Born Free» (Καλύτερο τραγούδι και καλύτερη μουσική), «Χορεύοντας με τους Λύκους», «Πέρα από την Αφρική» και «Το Λιοντάρι το Χειμώνα» (καλύτερη μουσική).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.