Συνέντευξη Τύπου: Έναρξη 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Νεκτάριος Σάκκας  |  01-12-2010
Συνέντευξη Τύπου: Έναρξη 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Λίγα μόνο 24ωρα μας χωρίζουν από την έναρξη του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο νέος Διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης μας έβαλε στο κλίμα της νέας εποχής στην οποία εντάσσεται η μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της χώρας. Μέσα σε μία ασφυκτική οικονομικά συγκυρία, κατά την οποία το υπερχρεωμένο από τις προηγούμενες διοργανώσεις φεστιβάλ κλήθηκε να παλέψει ακόμα και για τη βιωσιμότητά του, ο κ. Εϊπίδης παρουσίασε αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα, ενώ έθεσε το στίγμα για τη φιλοσοφία της νέας διοίκησης, δίνοντας έμφαση στο νοικοκύρεμα των οικονομικών, θέτοντας ωστόσο ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με ξεκάθαρο γνώμονα την αποδοχή του κοινού.

Η φετινή διοργάνωση, παρά το δραστικά περιορισμένο budget, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από τις 3 έως και τις 12 Δεκεμβρίου, στους γνώριμους χώρους του θεσμού (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, αίθουσες του Λιμανιού και στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ). Το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα όπως η Δανή σκηνοθέτις Susanne Bier, ο Ταϊλανδός βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Apichatpong Weerasethakul, ο Ιρακινός κινηματογραφιστής Mojamed Al-Daradji, η Πολωνή Dorota Kedzierzawska, ο βραβευμένος στο Τορόντο Denis Villeneuve και άλλοι.

Το φεστιβάλ ανοίγει επισήμως αυλαία με τη νέα ταινία του Danny Boyle «127 Hours», για να κλείσει με το «Black Swan» του Darren Aronofsky. Στο ενδιάμεσο διάστημα, ταινίες απ' όλο τον κόσμο - εκ των οποίων 23 ελληνικές - θα γεμίσουν τις αίθουσες μέσα από τα καθιερωμένα Αφιερώματα (Bier, Al Daradji, Kedzierzawska, Schroeter, Weerasethakul, Σχολή Του Ζάγκρεμπ), τους επανακάμψαντες Ανοιχτούς Ορίζοντες, τις Ημέρες Ανεξαρτησίας, τις Ματιές Στα Βαλκάνια, το Experimental Forum και φυσικά το Διεθνές Διαγωνιστικό, που από φέτος θεσπίζει 3 βραβεία - Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Αλέξανδρος. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείψουν οι παράλληλες εκδηλώσεις όπου περιλαμβάνουν ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εκθέσεις, συναυλίες και parties.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι διοργανωτές, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, έριξαν την τιμή του εισιτηρίου στα 6 ευρώ. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι οι φοιτητές, οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού και οι άνεργοι δικαιούνται ελεύθερη είσοδο (έκδοση μηδενικού εισιτηρίου εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις με την επίδειξη απαραίτητου δικαιολογητικού) για το Ολύμπιον (ώρα έναρξης έως και τις 15:00) καθώς και τις προβολές στο Λιμάνι (ώρα έναρξης έως και τη 13:00).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.