Βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας για το Attenberg.

Θανάσης Γεντίμης  |  11-09-2010
Βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας για το Attenberg.

Η Ariane Labed, πρωταγωνίστρια της ελληνικής ταινίας «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη απέσπασε το βραβείο Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο 67ο φεστιβάλ κινηματογράφου Βενετίας, η αυλαία του οποίου έπεσε το Σάββατο το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι μια ακόμη ελληνική ταινία διακρίνεται με βράβευση μέσα σε ένα διάστημα δυο χρόνων μετά τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες το 2009 και την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου στο Λοκάρνο την ίδια χρονιά.

Το «Attenberg» που συζητήθηκε πολύ κατά την διάρκεια της διοργάνωσης εστιάζει στην περίπτωση μιας αντικοινωνικής κοπέλας (Labed) που ζει με τον καρκινοπαθή πατέρα της σε κάποια ανώνυμη ελληνική επαρχία. Η ταινία της Τσαγγάρη απέσπασε επίσης το παράλληλο βραβείο Lina Mangiacapre στις βραβεύσεις Collateral.

Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, ο Χρυσός Λέοντας, απονεμήθηκε στην ταινία «Somewhere» της Sophia Coppola. Στον Αμερικάνο ηθοποιό (και σκηνοθέτη) Vincent Gallo πήγε το βραβείο Volpi καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για την αντιπολεμική ταινία «Essentialkilling» του Jerzy Skolimowski. Με την υπερβολική βράβευση του Αργυρού Λέοντα σκηνοθεσίας και του βραβείου σεναρίου διακρίθηκε η ισπανική ταινία του Alex De La Iglesia «Balada Triste De Trompeta» μια αλληγορία πάνω στην σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας με κεντρικά πρόσωπα δυο κλόουν.

Το βραβείο καλλιτεχνική συμβολής πήρε ο Mikhail Krichman για την ρωσική ταινία «Silent Souls», η οποία κέρδισε επίσης το βραβείο της διεθνούς ένωσης κινηματογραφικών κριτικών (Fipresci). Ένας ειδικός Λέοντας δόθηκε στον αμερικανό σκηνοθέτη Monte Hellman για την εντός συναγωνισμού ταινία του «Roadtonowhere».

Στα βραβεία για τις μεγάλου μήκους ταινίες του τμήματος Ορίζοντες η μεξικάνικη ταινία του Nicolas Pereda «Verano De Goliat» απέσπασε το πρώτο βραβείο. Τέλος το βραβείο Luigi De Laurentiis για την καλύτερη πρώτη ταινία, απονεμήθηκε στην Τούρκικη παραγωγή «Cogunluk» («Majority»).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.