Ανοίγει ο θερινός κινηματογράφος Λαΐς στην ταράτσα της Ταινιοθήκης.

Θανάσης Γεντίμης  |  13-05-2010
Ανοίγει ο θερινός κινηματογράφος Λαΐς στην ταράτσα της Ταινιοθήκης.

Μετά την πετυχημένη λειτουργία των δύο χειμερινών της αιθουσών, ο θερινός κινηματογράφος Λαΐς στην ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος ξεκινά την Πέμπτη 13 Μαΐου με την ταινία «Robin Hood» που θα ανοίξει το φετινό 63ο Φεστιβάλ Κανών. O θερινός κινηματογράφος στην ταράτσα της Ταινιοθήκης είναι έκτασης 700 περίπου τ.μ. και χωρητικότητας 250 θέσεων με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξαιρετική ποιότητα προβολής και ηχητικό σύστημα Dolby Digital και DTS.

Αποτελεί την αναδιαμόρφωση του παλαιοτέρου θερινού κινηματογράφου με το ίδιο όνομα που λειτουργούσε στο δώμα του κτιρίου. Μετά την ανακαίνιση διατηρήθηκαν τόσο τα χαρακτηριστικά στοιχεία διακόσμησης του λαϊκού εκλεκτικισμού του ιστορικού κινηματογράφου, όσο και τα δομικά στοιχεία του υπαίθριου κινηματογράφου (οθόνες, βοηθητικοί χώροι και μπαρ, καμπίνα προβολής, είσοδος και κλιμακοστάσιο).

Ο θερινός κινηματογράφος ανήκε στον κινηματογραφιστή Σπύρο Ανέστη ο οποίος είχε και τον κινηματογράφο «Αττικόν» στον Πειραιά. Είχε χωρητικότητα 600 θέσεων. Ξεκίνησε την λειτουργία του το 1948 και έκλεισε το 1975 μαζί με πολλούς άλλους υποχωρώντας μπροστά στην εξάπλωση της τηλεόρασης. Σύμφωνα με τις εφημερίδες του 1950 και του 1960, το Λαΐς είχε εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τρεις ταινίες και δύο καθημερινές προβολές. Κατά διαστήματα γίνονταν τιμητικές βραδιές σε ηθοποιούς και μουσικούς και για μια περίοδο και τοπικά καλλιστεία.

Στόχος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ο νέος θερινός κινηματογράφος να αποτελέσει πόλο έλξης για ένα ευρύ κοινό δεδομένης της εύκολης πρόσβασης με το μετρό (στάση Κεραμικός) αλλά κυρίως της προνομιακής της θέσης στο Γκάζι, που έχει πλέον εξελιχθεί στο κατεξοχήν σημείο-συνάντησης των Αθηναίων αλλά και την Ιερά Οδό, τον ιστορικό αυτό άξονα της Αθήνας, που εξελίσσεται κατά την τελευταία δεκαετία σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό σταυροδρόμι.

Στο πλαίσιο αυτό το φετινό πρόγραμμα θα προσανατολιστεί πέραν των θεματικών αφιερωμάτων, σε αρκετές επανεκδόσεις κλασσικών ταινιών που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι αυτό, αλλά και σε μερικές μεγάλες παραγωγές που θα κυκλοφορήσουν σε Α' προβολή από τα μεγάλα γραφεία διανομής.

Παράλληλα από τις 27 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου διοργανώνεται ένα αφιέρωμα σε Ιταλίδες δημιουργούς. Το αφιέρωμα εστιάζει στις 3 καταξιωμένες ιταλίδες δημιουργούς Christina Comencini (γεν. 1956), Francesca Comencini (γεν. 1961) και Francesca Archibudgi (1960) αλλά και τη νεότερη Susanna Nicchiarelli (γεν. 1975). Οι ταινίες τους θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου προγραμματίζεται ένα 3ημερο αφιέρωμα στο Σύγχρονο Τσέχικο κινηματογράφο, μια ματιά στη δημιουργία της πρώτης δεκαετίας του 21ο αιώνα με 4 ταινίες μεγάλου μήκους των καταξιωμένων νεότερων σκηνοθετών Jan Hrebejk, Petr Zelenka, Alice Nellis και Ondrej Trojan που επίσης δεν έχουν βγει στις ελληνικές αίθουσες.

Από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου ακολουθεί ένα διήμερο αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ογδόντα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Η Ελλάδα στην δεκαετία του '80: κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό, σε επιμέλεια των Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλου. Θα προβληθούν ταινίες των Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Νίκου Νικολαίδη, Νίκου Βεργίτση, Νίκου Περράκη και Παύλου Τάσιου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.