Βερολίνο: Με Tykwer και Clive Owen η πρεμιέρα της Berlinale.

Θανάσης Γεντίμης  |  16-02-2009
Βερολίνο: Με Tykwer και Clive Owen η πρεμιέρα της Berlinale.

Με το πολιτικό θρίλερ «The International» του Tom Tykwer άνοιξε η αυλαία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ο πάντα γοητευτικός Clive Owen ερμηνεύει έναν αδιάφθορο πράκτορα της Interpol, ενώ η Naomi Watts είναι μια εισαγγελέας από το Μανχάταν. Οι δύο ήρωες προσπαθούν να ξεσκεπάσουν ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, και το ρόλο του στη χρηματοδότηση ενός παράνομου δικτύου πώλησης όπλων. Μαθημένος στα κυνηγητά, ο Γερμανός Tom Tykwer («Run, Lola, Run»), στήνει εδώ μια καταδίωξη διεθνών προδιαγραφών και μας μεταφέρει σε Βερολίνο, Μιλάνο, Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη με δράση που κόβει την ανάσα.

Όπως ανέφερε ο Tykwer στην συνέντευξη τύπου η ιδέα για μια ταινία όπου το ρόλο του κακού θα είχε μια τράπεζα, ήρθε πριν από 8 χρόνια, όταν ακόμα και η ιδέα μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης φαινόταν απίθανη. Σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του λόγου του και με αφορμή ερωτήσεις για την οικονομική κρίση ο Tykwer σημείωσε με νόημα πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σύστημα που δημιούργησε το πρόβλημα είναι παλιότερο από οποιοδήποτε μεμονωμένο τραπεζίτη... το (τραπεζικό) σύστημα μετρά πάνω από 100 χρόνια και ίσως πρέπει να το αναλογιστούμε αντί να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους". Λίγο αργότερα όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι "το θέμα της ταινίας είναι το σύστημα και μια αρχή, σύμφωνα με την οποία έχει χτιστεί η κοινωνία μας, η οποία έχει προκύψει από μία συγκεκριμένη ιδέα σχετικά με την ανταλλαγή των αγαθών, την οποία τώρα έχουμε αρχίσει να αμφισβητούμε".

Στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στο Berlinale Palast παρευρέθηκαν ο Tom Tykwer και οι πρωταγωνιστές του Clive Owen, Ulrich Thomsen και Armin Mueller-Stahl. Την έναρξη χαιρέτισαν ο διευθυντής του φεστιβάλ Dieter Kosslick, ο υπουργός Πολιτισμού Bernd Neumann και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Tilda Swinton. Στην προβολή παρευρέθηκαν πολλές προσωπικότητες του Γερμανικού κινηματογράφου, ανάμεσά στους οποίους οι Wim Wenders, Daniel Br?hl, Bruno Ganz, Nina Hoss, Christiane Paul, Franka Potente και πολλοί ακόμη.

Θυμίζουμε ότι το φετινό 59ο Φεστιβάλ Βερολίνου, ρίχνει την αυλαία του το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου με την απονομή της Χρυσής Αρκτου, ενώ ολοκληρώνει το πρόγραμμά του την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου με την μέρα προβολών για το κοινό. Τη Χρυσή Αρκτο διεκδικούν φέτος 18 παραγωγές, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι το πλήθος των συμπαραγωγών.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.