Ελληνική Απόβαση στο Βερολίνο!

Μαριάννα Ράντου  |  17-01-2009
Ελληνική Απόβαση στο Βερολίνο!

Έντονο Ελληνικό χρώμα και ενδιαφέρον αναμένεται στο προσεχές 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αφού οι νέες ταινίες τριών Ελλήνων κινηματογραφιστών πρόκειται να προβληθούν στη διάρκεια της 59ης Berlinale. Δύο διεθνείς και καταξιωμένοι σκηνοθέτες της παλιάς 'φουρνιάς' κι ένας νέος δημιουργός που έρχεται με όρεξη για να εκπροσωπήσει ένα νέο ρεύμα του ελληνικού σινεμά, υπενθυμίζουν στους σινεφίλ ότι το ελληνικό σινεμά είναι εδώ και πασχίζει να αναδειχθεί και διεθνώς, παρά τις αντιξοότητες: Ο Κώστας Γαβράς, παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ και περσινός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, θα έχει στις αποσκευές του την ταινία λήξης της Berlinale, το «Eden Is West», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα παρουσιάσει εκτός συναγωνισμού τη «Σκόνη του Χρόνου» («Dust Of Time»), ενώ η ταινία «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα θα προβληθεί στο τμήμα Πανόραμα.

Βραβευμένος στο παρελθόν με τη Χρυσή Αρκτο («Music Box», το 1990), ο Γαβράς παρουσιάζει με το «Eden is West» μια σύγχρονη Οδύσσεια, το ταξίδι ενός μετανάστη χωρίς όνομα και πατρίδα, που ψάχνει να βρει μέσα από εμπόδια τη γη της Επαγγελίας στη σημερινή Δύση της προόδου και της επιτυχίας. Πρόκειται για την πρώτη Ελληνογαλλική παραγωγή του διεθνούς δημιουργού, ενώ στο σενάριο συνεργάστηκε για ακόμα μια φορά με τον Jean-Claude Grumberg («Le Couperet» και «Amen»).

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, από την άλλη, μετά το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει τη «Σκόνη του Χρόνου» και στο Βερολίνο. Έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό cast διεθνών προδιαγραφών (Willem Dafoe, Irene Jacob, Bruno Ganz, κ.α.), επιδιώκει να διηγηθεί μέσα από τις γνωστές λυρικές εικόνες του την Ιστορία της Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα, μέσα από μικρότερες ανθρώπινες ιστορίες. Βραβευμένος στο παρελθόν στο Βερολίνο (στο Forum) και υποψήφιος για τη Χρυσή Αρκτο το 2004 για το «Το Λιβαδι Που Δακρυζει», προτίμησε να παρουσιάσει το νέο του έργο εκτός συναγωνισμού, αφού όπως δήλωσε στη Θεσσαλονίκη, γνωρίζει πως το διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale συνήθως προωθεί τους νέους κινηματογραφιστές.

Και πράγματι, το Φεστιβάλ του Βερολίνου δίνει έμφαση στο νέο και το πρωτοποριακό, όχι όμως μόνο στο διαγωνιστικό του τμήμα. Απόδειξη; Η νέα ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα (τον γνωρίσαμε με την «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» και στη συνέχεια με την «Αληθινή Ζωή»), «Στρέλλα», φτιαγμένη με κόπο και ελάχιστα χρήματα -αφού απορρίφθηκε δις από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από άλλους χρηματοδότες- επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί στο τμήμα Πανόραμα. Μαζί με δημιουργούς από όλο τον κόσμο, ο Κούτρας διεκδικεί την προσοχή των κινηματογραφόφιλων, με μια ανορδόθοξη και σκληρή ερωτική ιστορία - τη σχέση πάθους ανάμεσα σε έναν άρτι αποφυλακισθέντα και μια τρανσέξουαλ.

Από τις 5 εως τις 15 Φεβρουαρίου, στην Potzdamer Platz του Βερολίνου θα χτυπάει η καρδιά της σινεφιλικής κοινότητας, και για πρώτη φορά θα υπάρχει τόσο έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Ακόμα μια εξαιρετική αφορμή για να στρέψουμε την προσοχή μας στο πιο ζωντανό φεστιβάλ της Γηραιάς Ηπείρου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.