Αφιέρωμα: Κατοχή και Αντίσταση.

Θανάσης Γεντίμης  |  13-10-2005

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με το Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε, με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διοργανώνει από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου το θεματικό αφιέρωμα «Κατοχή και Αντίσταση στο γαλλικό και γερμανικό κινηματογράφο».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν έξι ταινίες από τη Γερμανία και έξι από τη Γαλλία, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις της αναπαράστασης στον κινηματογράφο του φαινομένου της Συνεργασίας και της Αντίστασης στη διάρκεια της Κατοχής. Οι ταινίες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίον εξελίχθηκαν αυτές οι κινηματογραφικές αναπαραστάσεις στην περίοδο από το 1945 έως το 2005, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο έγινε η παραγωγή των επιλεγμένων ταινιών.

Την τελευταία ημέρα του αφιερώματος, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου (20.00) στο Ολύμπιον θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Αντίσταση και Δωσιλογισμός». Στην ανοιχτή συζήτηση (με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά) θα συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου από τις τρεις χώρες: ο Γκέρχαρντ Χίρσφελντ (Γερμανία), ο Ολιβιέ Βιβιόρκα (Γαλλία) και ο Νίκος Μαραντζίδης (Ελλάδα). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νότης Φόρσος, διευθυντής του Ολύμπιον-κριτικός κινηματογράφου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να καταθέσει τις εμπειρίες και τις απόψεις του αλλά και να θέσει τα ερωτήματά του. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα προβληθεί η ταινία «Το κανόνι και τΑ αηδόνι» των Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 5 ? ενώ για τους κατόχους της CinekartaF το κόστος είναι 4 ?. Η είσοδος στη συζήτηση της 19ης Οκτωβρίου και την προβολή της ταινίας που θα ακολουθήσει είναι ελεύθερη στο κοινό με προσκλήσεις που διατίθενται από τα Γραφεία του Φεστιβάλ στο Ολύμπιον (πλατεία Αριστοτέλους 10, 6ος όροφος).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.