Ο Απολογισμός Των Χρυσών Σφαιρών

Παντελής Φραντζής  |  21-01-2005

Θα ήταν επιπόλαιο να πούμε ότι η 62η απονομή των Χρυσών Σφαιρών δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πρώτον, επειδή υπήρξαν ευχάριστες στιγμές (κυρίως σε κατηγορίες "δεύτερης διαλογής") και δεύτερον, επειδή, πολύ απλά, εκπλήξεις δεν θεωρούνται μονάχα οι καλές. Με το "Αviator", το "Closer" και το "Million Dollar Baby" να παρελαύνουν θριαμβευτικά, οι επιλογές των φετινών Σφαιρών προϊδεάζουν για την μεγάλη νύχτα της 27ης Φλεβάρη και σίγουρα προτείνουν έναν ενδιαφέροντα απολογισμό της περασμένης κινηματογραφικής συγκομιδής.

Αναμενόμενος νικητής, το πολυδάπανο έπος του Martin Scorsese, "The Aviator", έκανε την prova generale του, ένα μήνα περίπου πριν δρέψει, όπως όλα δείχνουν, τα αγαλματάκια της Ακαδημίας: Καλύτερη Δραματική ταινία, Καλύτερος Ανδρικός ρόλος για τον Leonardo di Caprio και Καλύτερο μουσικό score, είναι μία μάλλον καλή επίδοση, ειδικά για τον πρωταγωνιστή, ο οποίος είχε την τύχη να βρεθεί στην κορυφή αυτού του κολοσιαίου εγχειρήματος.

Η κατηγορία Καλύτερου Γυναικείου ρόλου για δραματική ταινία αμφιταλαντεύθηκε ανάμεσα στις άνευρες επιλογές των Kidman και Johansson και την περισσότερο συμβολική παρουσία της Thurman, για να προσπεράσει την Imelda Staunton και να καταλήξει στην πάλαι ποτέ οσκαρική Hillary Swank, η οποία με τη συμμετοχή της στο "Million Dollar Baby" φαίνεται να ξαναβάζει την καριέρα της σε μία σειρά. Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον Clint Eastwood ολοκλήρωσε την πολύ καλή παρουσία της ταινίας στην φετινή απονομή.

Βέβαια, οι εκπλήξεις ήρθαν από το "Closer" του Mike Nichols, το οποίο απέσπασε δύο βραβεία για τους δεύτερους ρόλους των Natalie Portman και Clive Owen. Και η έκπληξη δεν είναι πως μία ταινία κατώτερη προσδοκιών -αλλά στηριγμένη στο ηχηρό cast της- έφτασε ως το σκαλί των απονομών, αλλά το γεγονός ότι τα μεγάλα ονόματα (Roberts, Law) αγνοήθηκαν εντελώς. Από κει και πέρα, η επιλογή της συμπαθούς Portman αντί της εξαιρετικής Blanchett, όπως και του εξίσου συμπαθούς Owen, επαναφέρει την παλιά, καλή συζήτηση για μοίρασμα των Χρυσών Σφαιρών και των Oscars.

Το "Sideways" του Alexander Payne ξεχώρισε ευχάριστα από μία σχετικά πιο ανταγωνιστική ομάδα ταινιών τόσο στην κατηγορία Κωμικής ταινίας όσο και σεναρίου, ενώ τα βραβεία στην Annette Bening και τον Jamie Foxx υποστήριξαν και με το παραπάνω το ποιοτικό προφίλ του θεσμού. Η μεγαλύτερη και θετικότερη έκπληξη ήρθε ωστόσο με το βραβείο Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Μέσα από μία κατηγορία ονειρικά πλασμένη, η τελευταία δουλειά του Alejandro Amenabar αναμετρήθηκε και υπερίσχησε των Salles, Jennet και Zhang.

Οι μέρες λιγοστεύουν και την ερχόμενη Τρίτη θα είναι γνωστές οι υποψηφιότητες των 77ων Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ας ελπίσουμε πως η εικόνα της περασμένης κινηματογραφικής χρονιάς θα κριθεί με περισσότερη φαντασία.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.