Ο Απολογισμός των Καννών

Παντελής Φραντζής  |  28-05-2004

57ο Φεστιβάλ Καννών. Ή αλλιώς, γιατί ο Θείος Oscar δεν θα μοιάσει ποτέ στον Χρυσό Φοίνικα. Γιατί ελάχιστες φορές στην ιστορία των κινηματογραφικών φεστιβάλ και καμία στην ιστορία των αμερικανικών βραβείων, η πολιτική δεν έχει σταθεί στο πλάι -αν όχι λίγο πιο μπροστά- από την τέχνη. Οι εικόνες από την φετινή Κρουαζέτ προκαλούν μία αναπάντεχη ικανοποίηση. Κι αυτό δεν οφείλεται στις ναρκισσιστικές περαντzάδες των σταρ του Hollywood! Παρευρισκόμενοι έχουν φορεμένα στα ρούχα τους τα γράμματα της λέξης «NECOTIATION». Διαμαρτυρόμενοι ξεπερνούν τις -πρωτοφανείς- δυνάμεις αστυνόμευσης και καταλαμβάνουν αίθουσα προβολής. Το κακό παιδί του σινεμά, ο Tarantino, ταξιδεύει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μονάχα για να αυτό-ακυρωθεί με την απαξίωσή του προς τους ιδεαλιστές ταραξίες. Ο Jean-Luc Godard, από την άλλη δίνει βήμα σε έναν από τους πανταχού παρόντες διαδηλωτές, αποδεικνύοντας πως ούτε τα χρόνια, ούτε οι προβολείς εξαγοράζουν τις ιδέες των καλλιτεχνών, όταν αυτές είναι βαθιά ριζωμένες. Και, βέβαια, περισσότερο από όλους, ο Michael Moore γρονθοκοπά και πάλι το κατεστημένο εκ των έσω, με μία ταινία και ασταμάτητες δηλώσεις που έφτασαν να θεωρούνται πλέον άμεση απειλή για τις επερχόμενες προεκλογικές προσπάθειες του Bush. Όπως και να Αχει, το κόκκινο χαλί μετατράπηκε φέτος σε μία υπέροχη κόκκινη παντιέρα και αυτό πολύ μας άρεσε!

Υπάρχει όμως κι άλλος ένας λόγος που μας κάνει να λατρεύουμε φέτος το Φεστιβάλ των Καννών, σνομπάροντας αλαζονικά το αντίστοιχο φαντεζί πάρτι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού: φέτος επικρατεί η αίσθηση, πως για πρώτη φορά προβλήθηκαν σε Κινηματογραφικό Φεστιβάλ τόσες πολλές και τόσο πολυαναμενόμενες ταινίες! Αρκεί μονάχα να μετρήσει κανείς τίτλους και ονόματα: «Diarios de Motocicleta» του Walter Selles -το περιβόητο road movie με ήρωα τον Che-, «Notre Musique» -η επιστροφή του τελευταίου της γαλλικής nouvelle vague, Jean Luc Godard-, «Life is a miracle» - η νέα ταινία του αμετανόητου Emir Kusturica-, «Bad Education» -η καινούρια δουλειά του αγαπημένου μας Almodovar-, «The life and Death of Peter Sellers» - το βιογραφικό φιλμ για την ζωή του σπουδαίου κωμικού-, «The Ladykillers»- το κατά πολλούς αναίτιο remake της κλασσικής ταινίας, δια χειρός Coen-, και τέλος το «9/11» σε σκηνοθεσία Michael Moore -χωρίς σχόλια!-.

Τα βραβεία ερμηνείας πέταξαν φέτος προς την Ανατολή, ενώ ο χρυσός Φοίνικας μάλλον βρίσκεται σε καλά χέρια, αυτά του Moore. Κρατάμε για το τέλος τη δήλωση του Tony Gatlif, όταν παρέλαβε το βραβείο σκηνοθεσίας: «Cinema is made with money. Long live auteur cinema!»

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.