A Respectable Family

Μια Αξιοπρεπής Οικογένεια

Δραματική  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Massoud Bakhshi

Πρωταγωνιστούν: Babak Hamidian, Mehrdad Sedighian, Mehran Ahmadi, Ahu Kheradmand, Parivash Nazarieh

Κριτική: Ιωάννα Αγγελίδου

Ο Arash, ένας Ιρανός ακαδημαϊκός που ζει τα τελευταία 22 χρόνια στην Ευρώπη, γυρίζει στην πατρίδα του μετά από πρόταση να διδάξει στο πανεπιστήμιο της πόλης Σιράζ και να συνδράμει στην ίδρυση ιδρύματος με το όνομα του αδελφού του. Με τη λήξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου, απηυδισμένος από τις παρακωλύσεις στο διδακτικό του έργο και την απουσία προόδου στο θέμα του ιδρύματος, αποφασίζει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Όμως βρίσκεται παγιδευμένος στις οικογενειακές ίντριγκες και την κρατική γραφειοκρατία. Ο θάνατος του πατέρα του σε συνδυασμό με την ανωτέρω κατάσταση θα λειτουργήσει καταλυτικά, ξεκλειδώνοντας οικογενειακά μυστικά και αναγκάζοντάς τον να έρθει ξανά σε επαφή με την ιρανική πραγματικότητα και τους ξένους πλέον σε αυτόν κώδικές της.

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του ιρανού Massoud Bakhshi κινείται ανάμεσα στο πολιτικό θρίλερ, το οικογενειακό δράμα και την κοινωνική αλληγορία. Η προσωπική ιστορία του πρωταγωνιστή, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, παραλληλίζεται με το συλλογικό δράμα ενός ολόκληρου λαού, γεμάτου πληγές από τον πόλεμο που έχουν κακοφορμίσει. Η θρησκοληψία, η λογοκρισία, αλλά κυρίως η διαφθορά, η οποία θυμίζει ως ένα βαθμό τη δική μας σχέση με τις δημόσιες αρχές, συντελούν στη δημιουργία ενός νοσηρού σκηνικού, παρουσιάζοντάς μας μια κοινωνία σε σήψη. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση μίας νέας ταυτότητας τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο αποτελεί βασικό μοτίβο του έργου.

Η πρότερη εμπειρία του ιρανού σκηνοθέτη στο ντοκιμαντέρ είναι εμφανής στο ύφος της ταινίας. Τα συνεχή flashback, η παρεμβολή αρχειακού υλικού και φαινομενικά τυχαίων επεισοδίων από την ιρανική καθημερινότητα κατά τη διάρκεια της αφήγησης απαιτούν την αδιάλειπτη προσοχή του θεατή και ενδεχομένως να κουράσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν σύγχυση. Ωστόσο, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ατμοσφαιρικού αποτελέσματος, δίνοντας τελικά στην ταινία περισσότερο εγκεφαλικό - πολιτικό, παρά συναισθηματικό χαρακτήρα. Πολύ καλός ο πρωταγωνιστής Babak Hamidian σε μια "εσωτερική" ερμηνεία, ενώ από τους υπόλοιπους ηθοποιούς ξεχωρίζει ο νεαρός Mehrdad Sedighian που υποδύεται τον ανιψιό του.

Εν κατακλείδι, το «A Respectable Family» είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια, η οποία διηγείται την πρόσφατη ιστορία ενός λαού, μέσα από το δράμα ενός ανθρώπου σε μια χώρα και μια οικογένεια όπου, όπως ειρωνικά αφήνει να εννοηθεί κι ο ίδιος ο τίτλος της ταινίας, κανένας και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-05-2013  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.