The Way Back

The Way Back

Δραματική  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 133'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Peter Weir

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Jim Sturgess, Ed Harris, Mark Strong, Saoirse Ronan

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Ο Χίτλερ εισβάλλει στην Πολωνία από τα δυτικά και ο Στάλιν από τα ανατολικά. Ένας Πολωνός αξιωματικός ανακρίνεται από τους Σοβιετικούς και κατηγορείται ως κατάσκοπος. Αρνείται να υπογράψει την ομολογία και οι σοβιετικοί επιστρατεύουν την σύζυγό του για να καταθέσει ότι είναι κατάσκοπος δυτικών δυνάμεων. Καταδικάζεται σε 20 χρόνια απομόνωση σε ένα γκούλαγκ της Σιβηρίας. Η ασφάλεια του γκούλαγκ είναι, κατά μεγαλύτερο ποσοστό, το ότι βρίσκεται στη μέση του πουθενά και μάλιστα στο κέντρο ενός αφιλόξενου κλιματικού περιβάλλοντος. Ο Janusz (Jim Sturgess) με το που φτάνει στην Σιβηρία προσπαθεί να βρεί τρόπο να το σκάσει. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να βρει 'συν-δραπέτες' ώστε να έχει πιθανότητα επιβίωσης. Ένας Αμερικάνος, ένας Ρώσος εγκληματίας και τρείς ακόμα Πολωνοί θα καταφέρουν να δραπετεύσουν μαζί του και να γράψουν ιστορία. Περπατώντας για πάνω από 6.500 χιλιόμετρα φτάνουν στην Ινδία και κερδίζουν την ελευθερία τους...

Η ιστορία των ανθρώπων που προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθεροι παρά να παραμείνουν στην σοβιετική κολεκτίβα και να πεθάνουν μέσα στην ντροπή. Η ταινία εστιάζει στους χαρακτήρες, ξεχωριστά και ως σύνολο, και αναλύει την διαφορετική ψυχοσύνθεση και ιστορία του καθένα. Το κοινό τους γνώρισμα; Η διάθεση για περιπέτεια, η ανάγκη για ελευθερία, η επιθυμία να αναδείξουν την διαφορετικότητα τους. Η ένσταση ολόκληρου του σεναρίου και το μοναδικό ίσως επιχείρημα του είναι η ανυπαρξία του ατόμου στην κολεκτίβα και η αντιπαραθετική αναδίπλωση του κάθε χαρακτήρα στην διαδρομή προς την ελευθερία. Το χτίσιμο μιας μικρής αδελφότητας προσπαθεί να μας πείσει για την μοναδικότητα της και να αναδείξει το μέγεθος του άθλου της.

Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με το ιδεολογικό μέρος της ταινίας. Δεν θα είχε και κανένα νόημα. Θα χρειαζόταν πολύ ανάλυση που ίσως θα κούραζε και ίσως θα υπερθεμάτιζε ένα άστοχο διάλογο ενός ήδη ασαφούς νοήματος. Η ιστορία μιλάει για το ταξίδι και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Και στα καλά του και στα κακά του. Ο άθλος είναι βέβαια συγκλονιστικός. Δείχνει την δύναμη και τις απίστευτες δυνατότητες που κρύβονται στο πείσμα και την επιμονή του ανθρώπου. Ο Peter Weir διασκευάζει το (μη επιβεβαιωμένο) αυτοβιογραφικό βιβλίο του Slawomir Rawicz με σκοπό να εξυμνήσει την προσπάθεια του ελεύθερου ανθρώπου. Μια προσπάθεια που αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον, με καλύτερο της σημείο τα προβαλλόμενα τοπία του Θιβέτ, της Σιβηρίας, της Μογγολίας και της Ινδίας, με την βοήθεια του National Geographic.

Στην καθαρά κινηματογραφική της ανάλυση, η ταινία πέρα από τα τοπία αλλά και την ενδιαφέρουσα παρουσίαση διαλόγων και χαρακτήρων έχει νεκρά διαστήματα, κάποιες ανεξήγητες ιλιγγιώδης στροφές και μια άνιση κατανομή σεκάνς που ενοχλούν. Η προσπάθεια ανάδειξης του ατόμου και των χαρακτήρων μας αναγκάζουν να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις ερμηνείες.

Ο Jim Sturgess παίζει όπως πάντα με υπερβολή αλλά ενοχλεί λιγότερο απ' ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις όπως π.χ. στην τελευταία ταινία που τον είδαμε, το «Heartless». Ένας Ed Harris από τα παλιά και ένας όλο και πιο βελτιωμένος Colin Farrell (κλέβει την παράσταση στο κωμικό μέρος της ταινίας) κάνουν την διαφορά. Οι υπόλοιποι είναι αξιοπρεπέστατοι. Το σύνολο δημιουργεί ένα συμπαγές αποτέλεσμα που αναδεικνύει αδυναμίες, δυνατότητες και μια δημιουργική αντιπαράθεση ατόμου και ομάδας...

Το «The Way Back» έχει πραγματικά ενδιαφέρον για αρκετούς λόγους. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τον καθένα, πως θα ερμηνεύσει, με τι μάτι θα δει και γιατί θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Σαν ταινία αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει αλλά δεν απογοητεύει κιόλας. Καταφέρνει πάνω απ' όλα ένα πράγμα: Να μας δείξει ότι η συντροφικότητα είναι μια από τις σημαντικότερες και λειτουργικότερες έννοιες της ζωής.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-02-2011  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.