Soul Kitchen

Soul Kitchen

Κωμωδία  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 99'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Fatih Akin

Πρωταγωνιστούν: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol ?nel, Anna Bederke, Pheline Roggan

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

'Soul Kitchen', ένας τίτλος εμπνευσμένος από ένα τραγούδι των 'The Doors', τίτλος μιας ταινίας όπου η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, που εκτυλίσσεται στην βιομηχανική πόλη του Αμβούργου. Εκεί οι μέρες φαίνονται να περνούν ήρεμα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τον Zinos (Adam Bousdoukos) που αντιμετωπίζει μεγάλες φουρτούνες. Το εστιατόριο του δεν θα έλεγε κανείς ότι βαδίζει προς την επιτυχία και η κοπέλα του, η όμορφη και λυγερή Nadine (Pheline Roggan), είναι έτοιμη να αναχωρήσει για Shanghai μεριά, οπού την περιμένει μια λαμπρή καριέρα ως ανταποκρίτρια. Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο, ο Zinos θα γνωρίσει έναν εκκεντρικό σεφ, λάτρη της υψηλής μαγειρικής και του χειρισμού μαχαιριών. Μια σειρά γεγονότων ακολουθούν. Ο σεφ θα προσληφθεί και θα αλλάξει την αισθητική του μαγαζιού, η Nadine θα μεταναστεύσει, ο Zinos θα πάθει μια μετατόπιση σπονδύλου που θα του απαγορέψει να κινείται με ευκολία και ο αδελφός του Ilias (Moritz Bleibtreu) θα προσληφθεί και αυτός ώστε να μπορεί να παίρνει άδειες από τη φυλακή. Το 'Soul Kitchen' θα μετατραπεί σε μια επικερδή επιχείρηση και θα αντεπεξέλθει στον πόλεμο των κτηματομεσιτών που το έχουν βάλει στο μάτι, ξεπερνώντας όλα τα τεχνητά εμπόδια. Κάτι άλλο όμως απασχολεί τον Zinos. Να συνεχίσει να βγάζει λεφτά από την ευχάριστη επιχείρηση του ή να πάει να βρει την Nadine στην Κίνα;

Η νέα ταινία του Fatih Akin ξεφεύγει από το ύφος στο οποίο μας έχει συνηθίσει και ακολουθεί τα μονοπάτια της κωμωδίας. Οι ζωές των μεταναστών παραμένουν στο προσκήνιο αλλά προσεγγίζονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, αυτόν της χιουμοριστικής οδού που ενσωματώνει και τα προβλήματα και τις ανησυχίες αλλά και την αμετροέπεια ανθρώπων που επηρεάζονται από τα γεγονότα της καθημερινότητας. Η βαθιά ριζωμένη αίσθηση της αυτοκαταστροφής που επικρατεί, δεν αφήνει κανέναν χωρίς ευχάριστη διάθεση και οι ανατροπές, με τη σειρά τους, δεν αφήνουν κανέναν να ηρεμήσει, να βαρεθεί ή έστω να χάσει το ενδιαφέρον του. Η πλοκή και το σενάριο είναι καλοδουλεμένα, η σκηνοθεσία αναδεικνύει τα χρώματα της βιομηχανικής πόλης της Γερμανίας και η ένταση που προκύπτει ερεθίζει την συμμετοχή του θεατή στην ιστορία. Ο θεατής επιμερίζεται τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις που ολοένα αυξάνονται και απομονώνουν την σκέψη του στην οθόνη.

Μόλις στα 36 του χρόνια ο Fatih Akin έχει καταφέρει να έχει ήδη ένα μεγάλο εύρος σημαντικής δουλειάς με ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση, όπως το «Head On» και το «Edge of Heaven». Δεν γνωρίζουμε αν είναι ακριβώς άγνωστο είδος γι' αυτόν μια ταινία όπως το «Soul Kitchen», αφού κρίνοντας από το αποτέλεσμα, φαίνεται να μην χρειάστηκε εντατικά μαθήματα για να δημιουργήσει κάτι που δεν συμβαδίζει με τον πρότερο σκηνοθετικό βίο του. Μπορούμε όμως να το υποθέσουμε, ώστε να ανυψώσουμε ακόμα περισσότερο το ταλέντο του. Δεν δείχνει να έχει πρόβλημα να διαχειριστεί τα πράγματα, δεν δείχνει 'κολλημένος' σε ένα ύφος και θέλει να δοκιμαστεί σε διάφορα είδη. Έτσι η ταινία σε αφήνει με μια extra αγωνία, για το ποιο θα μπορεί να είναι το επόμενο βήμα του Τουρκογερμανού σκηνοθέτη.

Όσον αφορά το cast τώρα, ο Adam Bousdoukos («Kebab Connection») είναι ο αδελφός, ο φίλος, το αφεντικό που ο καθένας θα ήθελε να έχει, με μια πολύ δοτική ερμηνεία στο ρόλο του. Ο Moritz Bleibtreu («Run Lola Run») αποτελεί ατού για τον γερμανικό κινηματογράφο, η Anna Bederke ήρθε για να μείνει και ο Birol Unel («Enemy at the Gates») είναι ξεκαρδιστικός. Οι δύο πρώτοι φαίνεται να έχουν μια 'ανώτερη' χημεία που συντελεί στην περαιτέρω ανάδειξη της αδελφικής σχέσης.

Το στοίχημα λοιπόν κερδίζεται από τον Fatih Akin, με μια κωμωδία που δεν θα σε κάνει να δακρύσεις από τα γέλια αλλά η εξυπνάδα και η ευελιξία της θα σε κάνει αν μη τι άλλο να την απολαύσεις. Το τέλος της δε, θα σου δώσει την αίσθηση που θα προσδοκούσες να έχεις αφήνοντας την αίθουσα...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-12-2009  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.