Alice In Wonderland

Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2010  |  Διάρκεια 108'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Πρωταγωνιστούν: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Crispin Glover, Anne Hathaway

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Τρέχοντας να ξεφύγει από μία ανεπιθύμητη πρόταση γάμου, η 19χρονη Αλίκη (Mia Wasikowska) θα βρεθεί στη Χώρα των Θαυμάτων (Wonderland), έναν κόσμο παράξενο και ολότελα διαφορετικό από ό,τι έχει δει ποτέ της. Ή μάλλον, ό,τι θυμάται πως έχει δει, αφού δέκα χρόνια πριν είχε βρεθεί και πάλι εκεί. Στη χώρα αυτή θα ξαναβρεί τους ξεχασμένους παιδικούς της φίλους και θα ανακαλύψει το μαγευτικό όσο και τολμηρό πεπρωμένο της, αλλά και πώς αυτό σχετίζεται με την τρομερή Κόκκινη Βασίλισσα (Helena Bonham Carter) και το τυραννικό καθεστώς της.

Όσες μεταφορές κι αν έχει γνωρίσει το κλασσικό, λατρεμένο από εκατομμύρια μικρούς και μεγάλους ανάγνωσμα του Lewis Carroll, υπάρχει πάντα περιθώριο για ακόμα μία, αρκεί να είναι δια χειρός Tim Burton («Edward Scissorhands», «Big Fish», «Corpse Bride», «Sweeney Todd»). Ή τουλάχιστον έτσι έλεγαν τα προγνωστικά και η κοινή λογική, καθώς ο μεγαλύτερος παραμυθάς στον κινηματογράφο του καιρού μας, έχει πολλάκις αποδείξει την ικανότητά του να βάζει την προσωπική του σφραγίδα σε κάθε του δουλειά.

Η τρισδιάστατη 'Αλίκη' του, που αποτελεί ένα συνδυασμό και των δύο βιβλίων του Carroll, 'Alice's Adventures In Wonderland' (1865) και 'Through The Looking-Glass And What Alice Found There' (1871), μοιάζει να έχει στα πανιά της ούριο άνεμο. Κι αυτό γιατί πέραν της εγγύησης που αποτελεί το όνομα του Burton, στο cast φιγουράρουν σε περίοπτη θέση οι δύο αγαπημένοι του πρωταγωνιστές Johnny Depp (ως 'Τρελο-καπελάς') και Helena Bonham Carter τους οποίους πλαισιώνουν ανερχόμενοι αστέρες όπως η Anne Hathaway ('Ασπρη Βασίλισσα'), ο Michael Sheen ('Φάντης Κούπα') και - φυσικά - η πανέμορφη Αυστραλή Mia Wasikowska.

Παρόλο που οι θεωρητικές προϋποθέσεις για κάτι το ιδιαίτερο υφίστανται, το «Alice In Wonderland» μοιάζει να ισορροπεί στο 'ναι μεν αλλά'. Διότι μπορεί οι εικονοπλαστικές αρετές του Burton συνδυασμένες με προηγμένα ψηφιακά εφέ και το 3D να κάνουν σε αρκετές σκηνές παπάδες σε επίπεδο οπτικής απόλαυσης, μπορεί οι Depp και Carter να βρίσκονται στο στοιχείο τους και μπορεί να μη λείπει το εύστροφο χιούμορ από το σενάριο της Linda Woolverton, το συνολικό αποτέλεσμα όμως καταλήγει δυσλειτουργικό.

Διότι πέραν του προφανούς εντυπωσιασμού, το 3D δε δικαιολογεί τη χρησιμότητά του (όπως π.χ. κατάφερε το «Avatar») και ως εκ τούτου δεν αξιοποιείται επαρκώς, πιθανώς επειδή η ταινία γυρίστηκε σε δισδιάστατη μορφή προτού μετατραπεί. Επιπλέον, τα άνευρα και αδιάφορα διαστήματα της πλοκής σπάνε το ρυθμό και μοιραία τα δυνατά σημεία όπου ακολουθούν χάνουν μέρος της δυναμικής τους. Συνεπώς, ο νέος μαγικός κόσμος του Burton μοιάζει μαγκωμένος και σίγουρα όχι όσο τολμηρός ή σκοτεινός θα περιμέναμε, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στο συντηρητισμό που χαρακτηρίζει παραδοσιακά τις παραγωγές της Disney.

Κρίνοντάς τη ως προϊόν που προορίζεται για το ευρύ κοινό, η τρισδιάστατη 'Αλίκη' διαθέτει τις καλές της στιγμές και μεταγγίζει ένα βασικό μέρος της μαγείας, του οράματος και της αλληγορίας του Carroll. Ακόμα κι έτσι όμως, η νέα ταινία του Burton δυσκολεύεται να πάρει αποστάσεις από τη λεγόμενη 'χρυσή μετριότητα'.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-03-2010  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.