Tetro

Tetro

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola

Πρωταγωνιστούν: Vincent Gallo, Maribel Verdu, Alden Ehrenreich, Klaus Maria Brandauer, Rodrigo De la Serna

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Ο vεαρός Bennie (Alden Ehrenreich) το σκάει από τη στρατιωτική σχολή και πιάνει δουλειά σε ένα καράβι που κάνει στάση στο Buenos Aires. Εκεί βρίσκεται με τον αδερφό του, Tetro (Vincent Gallo), που έχει να τον δει πάνω από δέκα χρόνια. Η επίσκεψη στο σπίτι του δεν είναι αυτή που περίμενε. Ο Tetro είναι μελαγχολικός και απόμακρος και δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την οικογένεια του. Τελικά η κοπέλα του, η Miranda (Maribel Verdu) και ο Bennie τον πείθουν ώστε να μείνει μαζί τους όσο το πλοίο θα είναι αραγμένο στο λιμάνι. Ο Bennie θέλει κάποιες εξηγήσεις από τον αδερφό του και οι αποκαλύψεις αρχίζουν μια μια να βγαίνουν στην επιφάνεια...

Ο Francis Ford Coppola, δυο χρόνια μετά το «Youth without Youth», παρουσιάζει μια δύσκολη ταινία που χωρίς αμφιβολία φέρει την υπογραφή του. Το παρόν είναι ασπρόμαυρο και το παρελθόν έγχρωμο, το Buenos Aires ειδυλλιακό και η εικόνα μαγευτική. Το ταξίδι στις κινούμενες εικόνες αγγίζει το αρχικό του νόημα, τον ενθουσιασμό που προκάλεσε σε κάθε άνθρωπο η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή μαζί τους. Η αγωνία της στιγμής εμφανίζεται άφθαρτη στην οθόνη και οι πρωταγωνιστές βιώνουν και εκφράζουν τα συναισθήματα τους τόσο έντονα, που σε κάνουν να ονειροπολείς ότι είσαι στη θέση τους, στο πάντα επαναστατικό τοπίο του Buenos Aires.

Είναι τέτοια η μαγεία της εικόνας που όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Χρειάστηκε πολύς κόπος στην καταγραφή της, και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Τα ταξίδια είναι πολλά, και ένα προς ένα δημιουργούν την αίσθηση της αναζωογόνησης, την επαφή με κάτι που δεν μπορεί παρά μόνο να σε ανακουφίσει και να αποφορτίσει την όραση σου. Το ταξίδι στο παρελθόν με την ασπρόμαυρη εικόνα, το ταξίδι στο Buenos Aires, την 'Ιταλική' πόλη της Αργεντινής, το ταξίδι στη Παταγονία, το ταξίδι στις εκφράσεις των ανθρώπων που συγκινούν και συγκινούνται. Όλα αυτά ανακατεύονται από τον Coppola στο «Tetro», χωρίς να κουράζουν, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για ένα όμορφο δίωρο.

Στο σενάριο ο Coppola τραβάει και τεντώνει το σκοινί που ευτυχώς δεν σπάει και η επιλογή του Ehrenreich θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά άτυχη, καθώς και η Maribel Verdu («Y Tu Mama Tambien») είναι εξαιρετική και ο Vincent Gallo («Buffalo '66») μια αξέχαστη φυσιογνωμία και ένας πολύ εκφραστικός ηθοποιός. Ο Tetro έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά δαιμόνια που φωλιάζουν στο παρελθόν του και ο Gallo ερμηνεύει, και δεν παίζει απλά, αυτόν τον δύσκολο και ακατάδεκτο χαρακτήρα. Η εικόνα φυσικά τον βοηθάει στα μέγιστα αφού το ασπρόμαυρο του ταιριάζει και αναπαριστά το μελαγχολικό ύφος του Tetro χειροπιαστά.

Μια ταινία από έναν μάγο της εικόνας! Έναν μάγο που παίζει ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, στα συναισθήματα και τους ανθρώπους που τα βιώνουν έντονα. Ο Coppola δημιουργεί ένα φιλμ που δε θα σου δώσει αυτά που περίμενες, αλλά θα σε ταξιδέψει βυθίζοντας τη σκέψη σου στην αλήθεια της εικόνας του...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-11-2009  |  Διανομή: Feelgood  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.