Στρέλλα

Στρελλα

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 113'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας

Πρωταγωνιστούν: Μίνα Ορφανού, Γιάννης Κοκιασμένος, Μίνως Θεοχάρης, Μπέττυ Βακαλίδου, Αργύρης Καβίδας

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Γιώργος, βρίσκεται 'μια ανάσα' πριν τα πενήντα, και αποφυλακίζεται μετά από σχεδόν 15 χρόνια που εξέτισε για ένα φόνο που διέπραξε στο χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Στο φτηνό ξενοδοχείο που θα περάσει την πρώτη νύχτα της ελευθερίας του, θα συναντήσει μία όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ, τη Στέλλα... γνωστή και ως Στρέλλα ("τζαζ" όπως αναφέρει η ίδια σε κάποια στιγμή). Η ηρωίδα του Κούτρα αναζητά με κάθε τρόπο, όσο ριψοκίνδυνο και αν είναι, να γεμίσει τη ζωή της με τα συναισθήματα που έχει στερηθεί: αγάπη, αποδοχή και σεβασμό. Οι δύο ήρωες δεν θα αργήσουν να αντιληφθούν τη χημεία που αναπτύσσεται και τους φέρνει όλο και πιο κοντά. Ο Γιώργος όμως θα πρέπει να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν, πουλώντας το πατρικό του σπίτι και αναζητώντας το γιο του, του οποίου τα ίχνη έχει χάσει από τη μέρα της καταδίκης του.

Παρότι ο σκηνοθέτης της ταινίας Πάνος Χ. Κούτρας επιμένει να χαρακτηρίζει τη «Στρέλλα» ως ένα 'queer' φιλμ, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Η συζήτηση περί 'queer' ή μη θα μπορούσε να γίνει σε ένα θεωρητικό επίπεδο, είναι προτιμότερο όμως να μείνουμε στην ουσία, στο γεγονός δηλαδή ότι η απόκλιση της ιστορίας από την "ετεροκανονικότητα" δεν αφέθηκε να καπελώσει το συνολικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας επιμελώς σεναριακές ευκολίες και λοιπές υπερβολές. Μεταχειριζόμενος με τον καλύτερο τρόπο τους ηθοποιούς του και επιβεβαιώνοντας τον άγραφο κανόνα πως 'ένα καλό σενάριο είναι το βασικότερο υλικό για ένα καλό φιλμ', ο Κούτρας έδωσε μια ταινία άρτια κινηματογραφικά με στρωτή αφήγηση, μετρημένες δόσεις χιούμορ και όμορφη χρήση των χώρων της πόλης.

Ερμηνευτικά την παράσταση κλέβει η πραγματική τρανσέξουαλ Μίνα Ορφανού στον ομώνυμο ρόλο, στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση. Δίπλα της ο Γιάννης Κοκκιασμένος (που είχαμε συμπαθήσει ήδη από το «Μαραθώνιο» του Κόκκινου). Τα παραπάνω θετικά αποκτούν μια επιπλέον διάσταση, εάν αναλογιστούμε πως η ταινία έγινε αποκλειστικά με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από συγγενείς, γνωστούς και φίλους του σκηνοθέτη και φυσικά με τη στήριξη των συντελεστών της. Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα στο πλαίσιο του Πανοράματος του 59ου Φεστιβάλ του Βερολίνου, η «Στρέλλα» βρίσκει πλέον το δρόμο της για τις ελληνικές αίθουσες. Ήδη έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα της στις Γαλλικές αίθουσες για τις 18 Νοεμβρίου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17-12-2009  |  Διανομή: Filmcenter  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.