Γκίνες

Γκινες

Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Στέλιος Μάινας, Αντώνης Καφετζόπουλος, Δημήτρης Αλεξανδρής

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Ευτύχης ή Γιάννης ή 'Γκίνες' (Γιώργος Πυρπασόπουλος) είναι ένας γκαντέμης χαρτοπαίχτης που η τύχη του μισοκλείνει το μάτι όταν μαθαίνει τυχαία πως σε μία απόμερη ταβέρνα ενός ορεινού χωριού βρίσκεται θαμμένος ένας θησαυρός, εν αγνοία του εστιάτορα Κώστα (Στέλιου Μάινα) και της όμορφης γυναίκας του, Μαρίας (Μαρκέλλα Γιαννάτου). Επειδή όμως τίποτα δε θα μπορούσε να είναι εύκολο για τον Ευτύχη, στην υπόθεση εμπλέκονται ένας επικίνδυνος κατάδικος (Δημήτρης Αλεξανδρής) που δε λυπάται τις σφαίρες κι ο αστυνόμος του χωριού (Αντώνης Καφετζόπουλος). Σα να μη φτάνουν όμως οι παρείσακτοι, τον Ευτύχη πολιορκεί η σέξι Μαρία που έχοντας βαρεθεί τον έγγαμο βίο, αναζητά επιτακτικά διέξοδο.

Ο αμερικανοσπουδαγμένος σκηνοθέτης-σεναριογράφος Αλέξης Καρδαράς, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του φαίνεται να έχει κατά νου 'Ένα... Απλό Σχέδιο'. Εμπνευσμένος από το «A Simple Plan» του Sam Raimi, στήνει μία ιστορία εμφανών κοενικών αναφορών στην οποία πρωταγωνιστούν (αντι)ήρωες βγαλμένοι θαρρείς από κάτι σαν την ελληνική εκδοχή του μυαλού των δύο φημισμένων αδερφών. Κοινώς, έχουμε να κάνουμε με χαρακτήρες που κινούνται στα όρια της παρανομίας ή εντός αυτής, είναι κουτοπόνηροι, ξιπασμένοι, άπληστοι, περιορισμένης ευφυΐας και για κάποιο λόγο παιδικά ρομαντικοί (Μαρία). Όπως η τραγική ειρωνεία της ιστορίας απαιτεί, τα πάντα μπορούν να πάνε στραβά και να βαφτούν στο αίμα, εκεί που το crime story συναντά τη μαύρη κωμωδία με φόντο την ορεινή ελληνική ύπαιθρο.

Φυσικά, απομονώνοντας την πηγή έμπνευσης δεν οδηγούμαστε αυτόματα σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το τι είδους ταινία θα προκύψει. Επί παραδείγματι, το «Bank Bang» κατάφερε να αξιοποιήσει γόνιμα τις αμερικανικές επιρροές και να τις αναδείξει, προσανατολισμένο στην ελληνική πραγματικότητα και αισθητική. Η αστοχία στο «Γκίνες» έγκειται στο ότι επιθυμώντας να ξεφύγει από τα αποτυχημένα χαρακτηριστικά της ελληνικής (μαύρης) κωμωδίας, καταφεύγει στη 'γλώσσα' του είδους και των δημιουργών που ο σκηνοθέτης πιθανότατα θαυμάζει, αγνοώντας το ότι η στείρα μεταφορά ενός συγκεκριμένου φιλμικού περιβάλλοντος στα καθ' ημάς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κακέκτυπο, αν προηγουμένως δε σταθμιστεί δημιουργικά στην ελληνική ιδιοσυγκρασία. Πολλώ δε μάλλον, όταν το cast λειτουργεί με τα ανακλαστικά του χαρακτηριστικά. Ο αποδεδειγμένα ικανός Καφετζόπουλος δυστυχώς παραμένει ακόμα δέσμιος του 'Ακάλυπτου' στις κωμικές σκηνές, ο Πυρπασόπουλος μοιάζει άβολος με τη σιωπή, ο Σακελλαρίου ξοδεύεται σε ρόλο που ελάχιστα διαφέρει από εκείνον που ερμήνευε στο «Όλα Θα Πάνε Καλά» και η Γιαννάτου μπορεί να τρελαίνει τον ανδρικό αμφιβληστροειδή με την ξέχειλη θηλυκότητα αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

Δυστυχώς, όσο κι αν ψάξει κανείς θα ζοριστεί πολύ να εντοπίσει κάτι στο «Γκίνες» που να κεντρίσει το μυαλό ή να γεννήσει πηγαίο γέλιο. Σε επίπεδο διαλόγων το εγχείρημα πάσχει δραματικά όπως και σε επίπεδο ιδεών και δεν είναι διόλου απίθανό το ενδιαφέρον να περιοριστεί αποκλειστικά στα φυσικά κάλλη της Γιαννάτου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-02-2009  |  Διανομή: Village Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.