Sukiyaki Western Django

Sukiyaki Western Django

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 121'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Takashi Miike

Πρωταγωνιστούν: Hideaki Ito, Masanobu Ando, Koichi Sato, Kaori Momoi, Yusuke Iseya

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Σε μία απομονωμένη πόλη της Αγριας Δύσης, ένας περιπλανώμενος πιστολέρο (Hideaki Ito) θα βρεθεί ανάμεσα στη διαμάχη δύο συμμοριών που λυμαίνονται την περιοχή αναζητώντας έναν κρυμμένο θησαυρό. Σε αυτόν τον ξεχασμένο τόπο που ο μόνος ισχύων νόμος είναι αυτός του ισχυρού, οι Genji και οι Heike κινούνται στρατηγικά για να προσεταιριστούν το μυστηριώδη πιστολέρο. Όμως οι ισορροπίες και οι συμμαχίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες και το μακελειό αποτελεί ανά πάσα στιγμή ανοικτό ενδεχόμενο, με τους ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους να παίζουν το δικό τους ξεχωριστό λόγο στη γεμάτη ανατροπές υπόθεση.

Μπότες, σπιρούνια και... καυτές λεπίδες σπαθιών σαμουράι από το γνωστό Ιάπωνα σκηνοθέτη Takashi Miike των «Audition» και «Ichi The Killer». Βγάζει μάτι η λατρεία των Ιαπώνων για τη δυτική κουλτούρα κι εν προκειμένω τα (spaghetti) western, γεγονός που ο φανατικός θαυμαστής του Miike αλλά και του είδους, Quentin Tarantino, δεν αγνόησε σπεύδοντας με περισσή χαρά να συμμετάσχει στο cast. Κι όταν ένας σύγχρονος θρύλος του ιαπωνικού σινεμά συναντά το γνωστό και μη εξαιρετέο Tarantino, το αποτέλεσμα ανάγεται σε ελκυστικό αίνιγμα.

Αν κάτι αναγνωρίζεται με κλειστά μάτια στο «Sukiyaki Western Django», αυτό είναι το μεράκι των συντελεστών του. Όποιος συμμετέχει δείχνει πραγματικά να το απολαμβάνει κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται μέσα από τις επιτηδευμένα τραβηγμένες ερμηνείες και τις διάφορες - είτε βίαιες είτε σεξιστικές - κωμικές και περιπετειώδεις σκηνές. Από τα χρώματα της φωτογραφίας και τα σκηνικά ως τους διαλόγους, οι αρχές της παρωδίας επιβάλλουν το δικό τους νόμο σε αυτό το 'made in Japan' spaghetti western, ξεχειλώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα εκ φύσεως τραβηγμένα σε αισθητική χαρακτηριστικά του είδους. Ιάπωνες καουμπόηδες, όπως ο ανώνυμος πρωταγωνιστής, τραβούν πιστόλια αλλά και σπαθιά σαμουράι, με φόντο τη διαμάχη δύο συμμοριών που τις χαρακτηρίζουν τα εθνικά χρώματα της Ιαπωνίας, το άσπρο και το κόκκινο.

Παρά τον υπογραμμισμένο fun χαρακτήρα της όμως, η νέα ταινία του Miike θα ιδρώσει πολύ για να κερδίσει το ουδέτερο κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά, που έχει ξεχάσει ή δεν είναι μαθημένη να βλέπει western, ένα είδος που παραμένει παρατημένο στις ξεραμένες πια δάφνες ενός λαμπρού παρελθόντος. Όταν ακόμα κι ένα καλό western προσελκύει όλο και λιγότερους θεατές, τι πιθανότητες έχει μία σχετική παρωδία να ξεφύγει από όμοια μοίρα; Αρκούν το ούτως ή άλλως περιορισμένο γέλιο που προσφέρει και η πάντα φετιχιστική παρουσία του Tarantino για να σωθεί το «Sukiyaki Western Django» απ' την πιθανή αφάνεια;

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-02-2009  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2021 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.