Body Of Lies

Η Πλεκτάνη

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 128'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Carice van Houten, Oscar Isaac

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) είναι μυστικός πράκτορας της CIA ο οποίος στην τελευταία επιχείρηση στο έδαφος του Ιράκ παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Νέος στόχος του, να εντοπίσει τον αρχηγό της Al Qaeda στην Ιορδανία. Την άκρως επικίνδυνη αποστολή, συντονίζει από τις Η.Π.Α. ο προϊστάμενός του Ed Hoffman (Russell Crowe). Παρά την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών της Ιορδανίας, η ολοκλήρωση της αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

Κατασκοπευτικά παιχνίδια τακτικής και μπόλικη δράση συνοδεύουν το νέο φιλμ του Ridley Scott («Black Hawk Down», «American Gangster», «Gladiator»), βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ignatius και διασκευασμένο απ' τον William Monahan («The Departed»). Δεν είναι όμως τα μόνα που παραθέτει αυτή η δυναμική περιπέτεια κατασκόπων.

Η ταινία διαθέτει ένταση και κρατά σε εγρήγορση το θεατή παρότι υπερβαίνει το δίωρο. Το παρασκήνιο των μυστικών υπηρεσιών δεν υπερκαλύπτει τη δράση αλλά και δεν υποβαθμίζεται μπροστά στον εύκολο εντυπωσιασμό. Επιπλέον και σε αντιδιαστολή με ό,τι ιδεολογικά πρέσβευε το «Black Hawk Down», το «Body Of Lies» διαθέτει αρκετά ριζοσπαστικά στοιχεία για αμερικανικό mainstream movie. Η κατάδειξη και τα παρελκόμενα της ιεραρχικής διαφοράς ανάμεσα στο (νεαρό κι εκτεθειμένο σε κινδύνους) Ferris και το (σαραντα-κάτι ευτραφή κι ασφαλή) Hoffman δεν μπορεί να περάσει σημειολογικά απαρατήρητο. Έπειτα, ο Scott δείχνει τη CIA να αγιάζει τα μέσα δημιουργώντας μία φανταστική τρομοκρατική οργάνωση. Οι άνθρωποι, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται δείχνουν - και είναι - αναλώσιμοι μπροστά στα κόλπα στρατηγικής κυριαρχίας. Συνολικά, η αντιδιαστολή των δύο αντιμαχόμενων κόσμων αφήνει συγκεχυμένα τα όρια μεταξύ καλών-κακών κι αυτό είναι δεν κάτι που η αμερικανική κοινή γνώμη έχει συνηθίσει να βλέπει.

Το «Body Of Lies» είναι σαφέστατα μία καλοσκηνοθετημένη ταινία με συνεπείς ερμηνείες, μουσική επένδυση που εξυπηρετεί την κατάσταση εγρήγορσης του θεατή και αρκετές ακόμα αρετές στο τεχνικό κομμάτι. Από την άλλη βέβαια, τόσο η γενικότερη θεματική του 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας' όσο και το ίδιο το είδος των κατασκοπευτικών περιπετειών δείχνει υπερφορτωμένο και «Body Of Lies», που βασίζεται σε ό,τι ήδη ξέρουμε ή έχουμε δει, αδυνατεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Κι όταν μία ταινία κατασκόπων δεν κερδίζει το συγκεκριμένο στοίχημα, τελεί υπό καθεστώς καθήλωσης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 20-11-2008  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.