Gangs Of New York

Συμμορίες Της Νέας Υόρκης

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 164'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Martin Scorcese

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz, Daniel Day-Lewis, Liam Neeson, Henry Thomas

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Στις αρχές της δεκαετίας του 1860 ο εμφύλιος πόλεμος μάστιζε τις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Στην περιοχή Five Points μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων και των μεταναστών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι. Ο άνθρωπος που ελέγχει την περιοχή και τις συμμορίες ντόπιων Aμερικάνων αλλά και Iρλανδών μεταναστών είναι ο Bill «Ο Χασάπης» ένα είδος πρώιμου μαφιόζου. Ο Amsterdam Valon είναι ένας νέος που μόλις βγήκε από το ορφανοτροφείο και αναζητά τον τρόπο να εκδικηθεί τον φόνο από τον Bill του πατέρα του που ήταν αρχηγός των Ιρλανδών μεταναστών. Εκτός όμως από την εκδίκηση ο Amsterdam ψάχνει τον τρόπο να ενώσει τους συμπατριώτες του. Προκειμένου να το πετύχει αποφασίζει να παρεισφρήσει στον κύκλο του Bill και να γίνει έμπιστος βοηθός του. Η κατάσταση όμως θα περιπλεχθεί όταν ο Amsterdam θα ερωτευθεί την Jenny Everdeane μια «ταλαντούχα» πορτοφολού που φαίνεται ότι συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον Bill.

Τα πολυετή σχέδια του Martin Scorcese κατάφεραν να ολοκληρωθούν, φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη ένα όνειρο ετών. Ο Scorcese και αυτή τη φορά μας μιλά για την αγαπημένη του πόλη τη Νέα Υόρκη, πηγαίνοντας όμως σχεδόν 150 χρόνια πίσω στο χρόνο σε μια εποχή για την οποία λίγα έχουν ειπωθεί. Το βέβαιο είναι ότι η ταινία έχει γρήγορους ρυθμούς και - ευτυχώς - δεν εξαντλείται στο ερωτικό τρίγωνο. Σε αυτό συνεισφέρουν τα πολλά μικρά στιγμιότυπα που αναφέρονται στα ήθη και τα γεγονότα της εποχής. Ο Scorcese καταφέρνει να βγάλει το καλύτερο από τους ηθοποιούς του. Από την τριάδα των πρωταγωνιστών την παράσταση σίγουρα κλέβει ο Daniel Day Lewis ο οποίος κάνει δυναμική επάνοδο μετά από αρκετά χρόνια αποχής από τον κινηματογράφο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ταιριαστή είναι και η μουσική επένδυση της ταινίας με δουλειές από μουσικούς όπως ο Howard Shore αλλά και ο Peter Gabriel. Το τραγούδι των U2 "The Hands That Built America" βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα. Χρυσή σφαίρα απέσπασε και η σκηνοθεσία του "μαέστρου". Το Gangs Of New York είναι μια καλοδουλεμένη ταινία, σκληρή και ουσιαστική που θα σας διασκεδάσει και πιθανότατα θα σας προβληματίσει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-01-2003  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.