The Illusionist

Ο Μάγος Αϊζενχάιμ

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 110'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Neil Burger

Πρωταγωνιστούν: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell, Eddie Marsan

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο μάγος Eisenheim (Edward Norton) φτάνει στη Βιέννη του 1900 έτοιμος να καταπλήξει τα πλήθη με την τέχνη του. Οι παραστάσεις που δίνει κερδίζουν το θαυμασμό του κοινού, μέσα στο οποίο βρίσκεται και ο επιθεωρητής Uhl (Paul Giamatti). Η φήμη του μάγου γρήγορα φτάνει στον πρίγκιπα Leopold (Rufus Sewell), διάδοχο του αυτοκρατορικού θρόνου. Η απόφασή του να παρακολουθήσει δια ζώσης τα όσα θαυμαστά έχει ο μάγος να επιδείξει τον φέρνει στο θέατρο συνοδευόμενο από την όμορφη Sophie (Jessica Biel). Όταν ένα από τα κόλπα του Eisenheim φέρνει τη Sophie στη σκηνή, τα μάτια τους αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του άλλου μία παιδική συντροφιά σχεδόν ξεχασμένη και τον έρωτα τους που βίαια διακόπηκε από τη διαφορά της κοινωνικής τους τάξης. Αυτή η συνάντηση θα τους φέρει ξανά κοντά, έχοντας όμως πλέον να αντιμετωπίσουν το Leopold αλλά και τον επιθεωρητή Uhl που δουλικά υποκύπτει στις προσταγές του.

Το βιβλίο 'Eisenheim the Illusionist' του Steve Millhauser αποτέλεσε προκλητική ιστορία για τον Neil Burger («Interview With The Assassin»). Η μεταφορά του όμως στο κινηματογράφο, όπως δηλώνει ο ίδιος, τον δυσκόλεψε αρκετά.

Όσοι από σας έχετε δει το «Prestige» πιθανόν να διαπιστώσετε αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο ταινιών και όχι μόνο εξαιτίας της κοινής θεματολογίας τους. Η μαγεία μπορεί και εδώ να κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο με έντονα τα στοιχεία του ανταγωνισμού και την ανάγκη για αναγνώριση, με τη διαφορά όμως πως εδώ το συναισθηματικό υπόβαθρο υπερτονίζεται. Ο Eisenheim κρατά μαγεία στα χέρια του χωρίς να μαγεύεται ο ίδιος από την λάμψη της ίδιας του της δεξιοτεχνίας. Η ψυχή του δείχνει σταθερά προσανατολισμένη προς τη Sophie βρίσκοντας έτσι σκοπό ώστε να παρακάμψει τη ματαιοδοξία του.

Αν και το «Illusionist» αποτελεί μόλις τη δεύτερη δουλειά του, ο Burger φαίνεται έχει μελετήσει επισταμένως το project αυτό. Συνεπικουρούμενος από την ομιχλώδη και ατμοσφαιρική φωτογραφία του Dick Pope (υποψήφια στα φετινά Oscar), δημιουργεί ένα μεταφυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι ήρωες καλούνται να κινηθούν στα πλαίσια μιας ιστορίας αγάπης που εξελίσσεται σε θρίλερ. Προς τιμήν του, δε φοβάται να χρησιμοποιήσει τα εντυπωσιακά κόλπα του μάγου για να αφηγηθεί την πλοκή. Η τέχνη της μαγείας άσχετα από τη λαμπερή της όψη, υπηρετεί πιστά ένα σκοπό: την ανεύρεση τρόπου να ξεφύγει η αγάπη των Eisenheim και Sophie από τους διώκτες της. Εν τέλει, η αγάπη είναι εκείνη που δίνει στη μαγεία υπόσταση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο Edward Norton ξεχωρίζει ερμηνευτικά από το υπόλοιπο cast. Χτίζει πάνω του έναν ήρωα που διαθέτει σκοτεινές και φωτεινές πτυχές, αφήνοντάς σε να τις υποψιάζεσαι χωρίς να στις μαρτυρά φτηνά. Ανήκει στην κάστα των ηθοποιών που φροντίζουν πάντα να αφομοιώνουν τη ψυχή του ρόλου τους αποφεύγοντας επίμονα να επαναλαμβάνονται. Θετικές εντυπώσεις επίσης αφήνει και ο Paul Giamatti («Sideways») στο ρόλο του ισχιοκάμπτη επιθεωρητή.

Η οριοθέτηση της μαγείας στον άξονα της αγάπης ίσως να απομακρύνει το «Illusionist» από γοητευτικά μονοπάτια που το «Prestige» επεχείρησε να διαβεί, όπως η ηθική, η επιστήμη και η ψευδαίσθηση μέσα απ' την τέχνη κινηματογράφου. Αυτό όμως δε σημαίνει πως οι στόχοι που η ταινία του Burger θέτει δεν εκπληρώνονται. Το αντίθετο μάλιστα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-02-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.