Ροζ

Ροζ

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Αργύρης Θανασούλας, Romana Lobats, Δημήτρης Βεάνος, Τερέζα Κουρούκλη

Κριτική: Φαίδρα Βόκαλη

Ο Βασίλης Γκάλης είναι 26 χρονών, ζει στην Αθήνα και φοβάται να μεγαλώσει. Με έναν αμίλητο πατέρα και μια απούσα μητέρα να γιγαντώνουν της ανασφάλειές του, στρέφεται στην 11χρονη Σνεζάννα για να σωθεί από τον εαυτό του. Η μικρή Ουκρανή μπαίνει στο κέντρο του κόσμου του Βασίλη κι ένας πλατωνικός έρωτας θα γίνει η σανίδα σωτηρίας του.

Η νέα ταινία του υιού Βούλγαρη ξεχειλίζει από μεράκι και αγάπη. Αγάπη για την όμορφα άσχημη Αθήνα, για τους πολλούς μετανάστες που της δίνουν χρώμα και ζωή, αγάπη για τις γειτονιές, τους φίλους και τα μικρά καθημερινά πράγματα. Γυρισμένο στο -δυσεύρετο πλέον- φορμά των 16 mm, το «Ροζ» είναι το ημερολόγιου ενός ενήλικα που θα ήθελε να είναι παιδί. Το σύμπαν του ήρωα είναι χειροποίητο, ακριβώς όπως και η ταινία: τα κεντημένα γράμματα, οι κούκλες που φτιάχνει η Σνεζάννα, η στολή του Έντουαρντ του Ψαλιδοχέρη, τα αλβανικά τραγούδια που τους συνοδεύουν. Η αφήγηση υπακούει κι αυτή στην ημερολογιακή δομή και κινείται μη γραμμικά μπερδεύοντας περιστατικά από το παρελθόν με ενσταντανέ του παρόντος. Τα γράμματα του ήρωα προς την μητέρα του λειτουργούν ως εξομολογητικά ιντερλούδια που μας παρασύρουν στον ροζ κόσμο του σκηνοθέτη.

Η πόλη παίζει κι αυτή τον ιδιαίτερο ρόλο της στην ιστορία. Επιτέλους, έχουμε μια εικόνα της Αθήνας στην οποία επιβιώνουν ακόμη οι γειτονιές, οι μετανάστες δεν είναι οι κακοί της υπόθεσης και το κυρίαρχο χρώμα -οποία έκπληξη!- δεν είναι το γκρι. Φυσικά, σε αυτή την απεικόνιση συμβάλλει και η εξαιρετική δουλειά που έγινε στα σκηνικά, με τις γραφικές μακέτες να προσθέτουν περισσότερο από οποιοδήποτε ρεαλιστικό πλάνο. Το σημαντικότερο επίτευγμα του Βούλγαρη, ωστόσο, είναι ότι, με μια σειρά ευρημάτων, κατόρθωσε να παγιδεύσει τη μαγική αχρονία της παιδικής ηλικίας και να μας την παραδώσει ανέπαφη.

Αυτό που δεν κατάφερε, δυστυχώς, είναι να αποφύγει την παγίδα του ναρκισσισμού. Με ένα σενάριο σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό και κρατώντας για τον εαυτό του το ρόλο του ήρωα, ο Βούλγαρης δίνει την αίσθηση ότι ακκίζεται: ο μικρός Βασίλης γράφει βιβλίο, ο μικρός Βασίλης έχει αισθαντικότητα και κλίσεις καλλιτεχνικές, ο μεγάλος Βασίλης διατρανώνεται πως είναι άσχημος για να πάρει την επιβεβαίωση που γυρεύει στο επόμενο καρέ. Αν έλειπε αυτή η (όχι μόνο σεναριακά) ματαιόδοξη φιλαρέσκεια, θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-02-2007  |  Διανομή: 210 Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.