10th & Wolf

Το Καρφί

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 107'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Robert Moresco

Πρωταγωνιστούν: James Marsden, Giovanni Ribisi, Brad Renfro, Brian Dennehy, Piper Perabo

Κείμενο: Νεκτάριος Σάκκας

Ο πόλεμος του Κόλπου το '91 για πολλούς απετέλεσε μοιραία επιλογή, για τον Tommy (James Marsden) όμως φαίνεται πως ήταν μονόδρομος. Κατετάγη στους πεζοναύτες για να ξεφύγει από την κληρονομική κατάρα που θέλει την οικογένειά του μπλεγμένη στον κόσμο της μαφίας. Την επιστροφή του στη Philadelphia συνοδεύει μία επικείμενη καταδίκη για παράβαση καθήκοντος, όμως οι μυστικές υπηρεσίες του προσφέρουν τη μόνη διέξοδο που δεν τον οδηγεί στη φυλακή: καλείται να γίνει καρφί αποκαλύπτοντας πρόσωπα και γεγονότα, ακόμα κι αν αυτά βαραίνουν συγγενικά του πρόσωπα. Ο αδερφός του Vincent (Brad Renfro) και ο ξάδερφός του Joey (Giovanni Ribisi), αμφότεροι άτομα με τα οποία ο Tommy συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς και αναμνήσεις, έχουν ήδη μπει σε εγκληματικά μονοπάτια.

Το «10th And The Wolf» δηλώνει πως ακολουθεί τα ίχνη την πραγματικής εκδοχής του Donnie Brasco. Επιχειρεί να προσεγγίσει το τέλος της 'Cosa Nostra' ενώ και ο τίτλος της ακόμα παραπέμπει στη γωνία των οδών 10th και Wolf, σημείο στο οποίο το οργανωμένο έγκλημα έχει γράψει τη δική του ματωμένη ιστορία. Τα κίνητρα όμως του Robert Moresco (συν-σεναριογράφος του «Crash») για να γυρίσει το «10th And The Wolf» φαντάζομαι πως βρίσκονται στην αγάπη του για τις παλιές καλές μαφιόζικες ταινίες.

Ένας ηθοποιός του διαμετρήματος των Pacino και De Niro θα ήταν φυσικά αδύνατο να συμπράξει με ένα σενάριο σωστό κακέκτυπο ακόμα και μέτριων ταινιών του είδους. Αντ' αυτών, βρίσκουμε τον Dennis Hopper να κάνει μία σύντομη εμφάνιση πετώντας απλά μερικές τσαντισμένες ατάκες. Όσο για τον Val Kilmer, είναι από τους ηθοποιούς που κατατάσσονται στην κατηγορία 'παίζω τα πάντα'. Αυτή εδώ η επιλογή του είναι από εκείνες που δε τιμούν τις καλές του στιγμές. Τελικά, το ρόλο-σύμβολο του 'Καρφιού' αναλαμβάνει ο Giovanni Ribisi που όμως κάνει ό,τι περνά απ΄το χέρι του προκειμένου να μας εξοργίσει. Ο απροκάλυπτος τρόπος με τον οποίο αντιγράφει πιστά κάθε έκφραση και στάση του De Niro τοποθετεί την ερμηνεία του μεταξύ συμπαθητικών μιμήσεων που έχουμε δει, αλλά ταυτόχρονα τον γελοιοποιεί ως ηθοποιό. Βλέποντάς τον, θεωρείς απίθανο ο Ribisi να μην έχει περάσει ώρες ολόκληρες μπροστά στον καθρέφτη παριστάνοντας τον De Niro. Μετά από αυτό, πώς να μη νιώθεις έως και εξαπατημένος για αυτό που βλέπεις; Αλλά και οι υπόλοιποι ρόλοι δε βρίσκονται και στα καλύτερα χέρια. Ο πρωταγωνιστής James Marsden (στην τριλογία «X-men» τον είδαμε ως Cyclops) είναι από τα πρόσωπα που αδυνατείς να συγκρατήσεις μετά την έξοδο από την αίθουσα. Πουθενά δεν εμπνέει και δε πείθει ούτε στο ρόλο του καλού παιδιού που η κακιά του μοίρα το έφερε σε τρομερό ηθικό δίλημμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το «10th And The Wolf» δε μπορεί να σωθεί από μερικά σκοτεινά ή σε αποχρώσεις του κυανού πλάνα που υποτίθεται πως αποτείνουν φόρο τιμής στο είδος που εντελώς αναίτια προσπαθεί να ενταχθεί. Κατά τα άλλα, μερικές κουμπουριές και μία περιστασιακή fake ιταλική προφορά παρατίθενται στο πλαίσιο του politically correct ελαφρο-γκανγκστερικού φιλμ. Με τη διαφορά πως η αυτή η ελαφρότητα των χαρακτήρων και το σενάριο τοποθετημένο στον αυτόματο πιλότο έχουν εξ αρχής 'τελειώσει' το «10th And The Wolf».

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-02-2007  |  Διανομή: Hollywood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.