Flushed Away

Ποντικούπολη

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 84'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: David Bowers & Sam Fell

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Kate Winslet, Ian McKellen, Jean Reno, Bill Nighy

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο μοναχικός αριστοκράτης ποντικός Roddy (Hugh Jackman) απολαμβάνει τις ανέσεις και την υψηλή τεχνολογία που του παρέχει η διαμονή του σε ένα μοντέρνο σπίτι στο Κένσινγκτον της Αγγλίας. Η ηρεμία του διαταράσσεται όταν ο Sid, ένας καλοπερασάκιας αρουραίος από τους υπονόμους, εισβάλλει στο σπίτι. Αυτό για τον ούτως ή άλλως αντικοινωνικό Roddy σημαίνει πόλεμο και αφού ο Sid δε συμμορφώνεται με το καλό, αποφασίζει να τον στείλει πίσω στους υπονόμους. Αυτός όμως που καταλήγει να βρεθεί στη λεκάνη της τουαλέτας είναι ο ίδιος ο Roddy και μετά από μία τρομακτική διαδρομή μέσα στο αποχετευτικό σύστημα βρίσκεται σε έναν άγνωστο για αυτόν κόσμο. Μία πολύβουη πόλη που κατακλύζεται από ποντίκια αποτελεί για τον άμαθο στον...κάτω κόσμο ποντικό ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Η ποντικούπολη είναι σωστή μικρογραφία μίας κλασσικής μεγαλούπολης, ενός Λονδίνου των ποντικών που κινούνται οι πάντες και τα πάντα σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Ευτυχώς ο Roddy θα γνωρίσει τη Rita (Kate Winslet), μία καπάτσα ποντικίνα που αναλαμβάνει να τον μυήσει στα του κόσμου της. Οι δυο τους όμως θα κληθούν να αντιταχθούν στα σκοτεινά σχέδια ενός βατράχου που δεν έχει και τις καλύτερες προθέσεις για την ποντικούπολη και τους κατοίκους της.

Οι παραγωγοί του «Shrek» και του «Madagascar» σε συνεργασία με τους δημιουργούς του Οσκαρικού «Wallace & Gromit: The Curse Of The Were-Rabbit» μας φέρνουν το εκρηκτικό «Flushed Away». Είναι από τις περιπτώσεις που λες πως μία δουλειά αγγίζει το άριστο αφού όταν βγαίνεις από την αίθουσα μετά τη 'Ποντικούπολη' δε γίνεται να μην έχεις αναβαθμίσει τη γράμμωση των κοιλιακών σου από τα γέλια. Θα ήταν μεγάλο ατόπημα από τη μεριά μου να χαρακτηρίσω αυτή την ταινία παιδική ή κινούμενα σχέδια. Καταρχάς δεν πρόκειται για κινούμενα σχέδια αλλά για ένα συνδυασμό clay animation (πρόκειται για την καρέ καρέ αποτύπωση μινιατούρων - όπως π.χ. στο «Corpse Bride» - κατά βάση αποτελούμενων από μαλακό υλικό όπως η πλαστελίνη) και ψηφιακής τεχνολογίας. Ο βασικότερος λόγος που το «Flushed Away» ξεφεύγει από τα όρια του παιδικού είναι ασφαλώς το χιούμορ που το διακρίνει. Σε μεγάλο βαθμό μιλάμε για εύστοχη σάτιρα που κατά περίπτωση σπάει κοκάλα! Η φάρσα, που είναι σαφώς πιο ενδεδειγμένη για να ψυχαγωγήσεις ένα παιδικό κοινό, δεν απουσιάζει αλλά χρησιμοποιείται δευτερευόντως. Η βρετανικές επιρροές είναι εμφανέστατες μιας και ο αυτοσαρκασμός των - Βρετανών σε συνείδηση και συνήθειες - ποντικών είναι σαρωτικός. Μία μεγάλη γκάμα εμπνευσμένων ηρώων ελκυστικών για τα παιδικά μάτια και σε αντιστοιχία με τα ενήλικα μέτρα μπορεί να χαρακτηριστεί συνολικά επιτυχημένη, πόσο μάλλον όταν διαθέτουν και το δεδομένο πλεονέκτημα της υπερβολικής εκφραστικότητας. Η ομαδική τους παράνοια δε, είναι απλώς απίστευτη. Αξιοι συγχαρητηρίων είναι οι οκτώ που συνεργάστηκαν για το σενάριο της ταινίας οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Βρετανοί, γεγονός καθόλου τυχαίο αναφορικά με την καυστικότητα του χιούμορ που χρησιμοποιούν. Οι 'ποντικοποιημένες' δε ψυχώσεις των Βρετανών με θέμα τους Γάλλους, τους Γερμανούς και φυσικά το ποδόσφαιρο αφήνω να τις απολαύσετε πλήρως ανεπηρέαστοι σε κάποια σκοτεινή αίθουσα, όπως επίσης και μερικά tributes από άλλες γνωστές ταινίες.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-11-2006  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.