Volver

Γύρνα Πίσω

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 121'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Pedro Almodοvar

Πρωταγωνιστούν: Penelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo

Κριτική: Μαρία Βουγιουκαλάκη

Volver στα Ισπανικά σημαίνει επιστρέφω. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική ερμηνεία της λέξης. Πίσω από αυτή κρύβονται πολλά: μια μάνα που γύρισε από τον άλλο κόσμο, μια μανά που γύρισε σε αυτό που αγαπά να κάνει, γυναίκες που επιστρέφουν στον πατρικό τους τόπο για να ανακαλύψουν ότι δεν έφυγαν ποτέ. Η Raimunda μαζί με την αδελφή της Soledad και την κόρη της, πηγαίνουν στο πατρικό τους χωριό για να καθαρίσουν τον τάφο των γονιών τους και να επισκεφθούν την θεια τους Paula. Στον γυρισμό ο άντρας της Raimunda της ανακοινώνει ότι είναι άνεργος και έτσι η περιπέτεια ξεκινάει"

Η 17η κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του Pedro Almodovar καταπιάνεται με τα κλασσικό αγαπημένο του θέμα: τις γυναίκες. Από το πρώτο κιόλας πλάνο πλημμυρίζουν την οθόνη αφήνοντας πίσω τους άντρες οι οποίοι ούτως η άλλως εξαφανίζονται σιγά σιγά από την οθόνη μας. Γυναίκες που καθαρίζουν τους τάφους των αντρών τους (στοιχείο μακάβριο που θα μας θυμίσει το «Arsenic and Old Lace» του Frank Capra), γυναίκες που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, που αντιμετωπίζουν με δύναμη και τόλμη την εξουσία των αντρών, που βοηθούν τις άλλες γυναίκες. Γυναίκες που αυτή την φορά κάθε άλλο παρά σε νευρική κρίση είναι. Δυναμικές και sexy, πετυχαίνουν ότι θέλουν, εξουσιάζουν τους άντρες και συμφιλιώνονται με τις άλλες γυναίκες, μανές, αδερφές, κόρες, φίλες..

Το σενάριο και η σκηνοθεσία - που επιμελήθηκε ο Almodovar - δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Οι ηθοποιοί έχουν πάρει σαφείς οδηγίες από τον σκηνοθέτη, ιδίως η πάλαι ποτέ μούσα του Carmen Maura (με την οποία οι φήμες τον είχαν όχι στις καλύτερες σχέσεις).Το κόκκινο και το ύφος camp ξεχειλίζει στην ταινία, το στοιχείο του κύκλου επαναλαμβάνεται συνοδευόμενο με το στοιχείο του θανάτου και της επιστροφής που είναι το θέμα της ταινίας. Τόποι και αντικείμενα συμβολικά για τον σκηνοθέτη βρίσκονται παντού:το ποτάμι της παιδικής του ηλικίας, το χωριουδάκι που μεγάλωσε, οι ανεμόμυλοι τουριστική ατραξιόν της περιοχής αλλά και αναφορά στον Cervantes (και στην τρέλα που είναι άλλο ένα θέμα της ταινίας). Μετά από το «La Mala Educacion» o Αlmovodar επιστρέφει στο κλασσικό σινεμά: των γυναικών, της ανάμειξης κωμωδίας με δράμα, γέλιου με κλάμα και μιας αισιόδοξης αισθητικής και μηνυμάτων. Η ταινία δεν παύει όμως να μας συγκινεί, από τα μονίμως δακρυσμένα μάτια της υπέροχης Penelope Cruz, μέχρι την γενναιόδωρη ερμηνεία της Carmen Maura. Και όσοι έχουν επισκεφθεί έστω και μια φορά την Castillia la Μancha, είναι σίγουρο ότι μετά την προβολή θα αναπολήσουν τη ζωντάνια και τη σπιρτάδα αυτών των μοναδικών ανθρώπων.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-10-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.