A Beautiful Mind

Ένας Υπέροχος Ανθρωπος

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 135'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ron Howard

Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly, Adam Goldberg, Paul Bettany

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

O John Forbes Nash, Jr έγινε δεκτός το 1947 στο πανεπιστήμιο Princeton για σπουδές στα μαθηματικά. Ο μυστηριώδης αυτός νέος δείχνει ιδιαίτερα έξυπνος και καταφέρνει να μπει στην πιο αναγνωρισμένη ομάδα εργασίας, την Ivy League, χωρίς προπαρασκευαστικές σπουδές και χωρίς χρήματα. Ο Nash δεν καταφέρνει εύκολα να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και αρκετοί συμφοιτητές τους θα ήθελαν να τον δουν να αποτυγχάνει. Δεν ασχολείται με κοινωνικές εκδηλώσεις, και συχνά δεν παρακολουθεί τα μαθήματα. Στόχος του είναι να βρει μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα. Είναι σίγουρός ότι μόνο έτσι θα έχει σημασία η ζωή του και οι σπουδές του. Σε μια από τις σπάνιες εξόδους του σε ένα bar, θα συλλάβει μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, μελετώντας τον τρόπο που οι φίλοι του προσπαθούν να προσεγγίσουν μια όμορφη κοπέλα. Η παρατήρηση αυτή θα τον οδηγήσει σε μια σημαντική εργασία στη θεωρία παιγνίων και τα "μαθηματικά του ανταγωνισμού", ανατρέποντας 150 χρόνια θεωρίας στο χώρο αυτό. Η επιτυχία του αυτή θα του δώσει το εισιτήριο για ερευνητική θέση διδάσκοντα στο MIT. Εκεί θα γνωρίσει την Alicia Larde μια νεαρή και ενδιαφέρουσα φοιτήτρια την οποία θα ερωτευτεί αλλά και τον μυστηριώδη William Parcher ο οποίος θα του ζητήσει να δουλέψει σε ένα απόρρητο ψυχροπολεμικό πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης.

Το φαβορί για τα φετινά Oscar έχει την σφραγίδα του Russell Crowe, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ηθοποιός αυτός δίκαια θεωρείται από τους πλέον ταλαντούχους, αφού καταφέρνει να μεταμορφώνεται για τους ρόλους του, και σε ότι αφορά την προσωπικότητά του και σε ότι αφορά την εμφάνισή του. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του John Forbes Nash, Jr. και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αποκλειστικά δράμα, περιπέτεια ή ψυχολογική. Συνδυάζει και τα τρία αυτά στοιχεία ομοιογενώς με ανατροπές και μια πραγματικά σπουδαία ερμηνεία (του Russell Crowe), που δίνει τον ρόλο του σχιζοφρενή όχι μέσα από την υπερβολή - όπως γίνεται συνήθως με τέτοιους ρόλους - αλλά μέσα από την πραγματικά τραγική διάσταση. Δίπλα του, στο ρόλο της Alicia, βρίσκεται η Jennifer Connelly, υποψήφια για το βραβείο ΒΑ Γυναικείου ρόλου. Η ταινία έχει κατηγορηθεί ότι κινείται πάνω σε σίγουρες συνταγές για να κερδίσει το θεατή. Αυτό έχει μια δόση αλήθειας, αδικεί όμως την ταινία. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να μιλήσεις για θέματα όπως τα μαθηματικά ή η σχιζοφρένεια και να κερδίσεις το θεατή, κάτι που καταφέρνει αβίαστα στην περίπτωση A Beautiful Mind.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-03-2002  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.