Εφαπαξ

Εφάπαξ

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 85'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζαπατίνας

Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Εβελίνα Παπούλια, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Μαρία Μαρτίκα

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Παντελής είναι υπάλληλος στα απορριμματοφόρα του Δήμου από 20 ετών. Η οικογενειακή του ζωή κυκλώνεται από τρεις γυναίκες, τη γυναίκα του Δέσπω, την κόρη του Γωγώ και την πεθερά του Κούλα. Ο Παντελής ό,τι κερδίζει από τη σταθερή δουλεία του και κάποιες περιστασιακές, τα φέρνει όλα στην οικογένεια. Ο ίδιος καταφέρνει να περνά καλά διαβάζοντας ότι βιβλία πέφτουν στα χέρια του, απολαμβάνοντας τον πρωινό πατσά στην αγορά με το συνάδελφο Μανόλη, και συζητώντας με τα "κορίτσια της νύχτας" Βάσω και Γιώτα. Η ώρα της συνταξιοδότησης έχει φτάσει πλέον και όλοι περιμένουν το εφάπαξ και κάποια αναδρομικά που φτάνουν στα 10.000.000 δραχμές. Πριν καλά καλά τα πάρει, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις αφού σύζυγος και πεθερά κάνουν τα δικά τους σχέδια με τα λεφτά. Μια στιγμή, μια κεραυνοβόλος σκέψη αρκεί για να ανατρέψει τα πάντα. Ο Παντελής εισπράττει τα χρήματα καβαλάει το μηχανάκι του και εξαφανίζεται. Τηλεφωνεί στις εμβρόντητες "γυναίκες" του και ανακοινώνει ότι θα ξοδέψει το ποσό μόνος του όπως επιθυμεί και μετά θα γυρίσει στο σπίτι.

Μετά την μεγάλη επιτυχία του "Ένας κι Ένας", ο Νίκος Ζαπατίνας επιστρέφει. Αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή ένα σπουδαίο κωμικό αλλά πρωτάρη στον κινηματογράφο: τον Πέτρο Φιλιππίδη. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία με θέμα την απόδραση από την πραγματικότητα, ο Ζαπατίνας μπλέκει διάφορους ήρωες καθένα με την ιδιαιτερότητά του. Αυτή τη φορά το γέλιο βγαίνει τόσο από τις ατάκες όσο και από την εκφραστικότητα και γενικότερα το στυλ του Πέτρου Φιλιππίδη. Ένα ακόμη δυνατό χαρτί της ταινίας είναι η ωραία φωτογραφία που καταφέρνει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα νησιωτικά τοπία που έχουν φιλοξενήσει τα γυρίσματα. Μπορεί να έχει λιγότερο γέλιο από το Ένας κι Ένας, παρόλα αυτά το Εφάπαξ είναι μια ευχάριστη ταινία που δεν απογοητεύει και σίγουρα αφήνει καλές εντυπώσεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-11-2001  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.