Αλεξανδρεια

Αλεξάνδρεια

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 110'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού

Πρωταγωνιστούν: Μισελ Βαλεϊ, Jean-Pierre Lorit, Camille Panonacle, Silvia De Santis, Αγγελος Αντωνόπουλος

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Η Έλενα είναι μια σπουδαία λυρική τραγουδίστρια που μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στη γενέτειρά της, την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Μαζί της είναι η Νίνα, η κόρη της, που ζει μόνιμα στο Παρίσι και μεγάλωσε μαζί με τον πατέρα της. Η σχέσεις της με τη μητέρα της δεν ήταν ποτέ καλές. Αυτό το ταξίδι είναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά. Όταν η Νίνα θα μάθει τυχαία ότι η μητέρα της είχε ζήσει έναν δυνατό έρωτα στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια του 1950, θα προσπαθήσει να μάθει λεπτομέρειες για εκείνα τα γεγονότα. Δεν θα αργήσει να ανακαλύψει ότι η μητέρα της δεν της λεει την αλήθεια για τον μεγάλο έρωτά της με τον Αλμπέρ Γιανόφσκι. Η περιέργειά της μεγαλώνει ενώ παράλληλα εκείνη θα γνωρίσει τον Γιουσρί ενώ στο Παρίσι την περιμένει ο αρραβωνιαστικός της.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Μαρίας Ηλιού, μας μεταφέρει σε μια διαφορετική εποχή, όχι πολύ μακρινή, στην Αλεξάνδρεια του 50, λίγο πριν το Ελληνικό στοιχείο ξεριζωθεί από την Αίγυπτο. Είναι μια γαλλο-ιταλο-ελληνική παραγωγή, αρκετά προσεγμένη που αποδίδει πολύ όμορφα το κλίμα της εποχής. Εξαιρετική επίσης είναι και η μουσική της ταινίας που συμβάλει στο κλίμα αυτό. Πρόσφατα προβλήθηκε στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sao Paulo στη Βραζιλία, όπου ψηφίστηκε από το κοινό ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες. Παρόλα αυτά η ταινία έχει και τις αδυναμίες της κυρίως στο ρυθμό της, που θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορος. Η τελική γεύση όμως είναι γλυκιά και λόγω της κατάληξης της ιστορίας και λόγω της αισθητικής της

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-11-2001  |  Διανομή: Prooptiki

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.