Around The World In 80 Days

Ο Γύρος Του Κόσμου Σε 80 Ημέρες

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Frank Coraci

Πρωταγωνιστούν: Jackie Chan, Steve Coogan, Jim Broadbent, Kathy Bates, John Cleese

Κείμενο: Δημήτρης Βαρελάς

Ήταν κάποτε στην Αγγλία ένας άνθρωπος που ζούσε απομονωμένος χωρίς κανένα κοινωνικό ενδιαφέρον, αλλά με φανατική εμμονή για την οργάνωση και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Σα να μην έφτανε αυτό αρέσκονταν στο να φαντάζεται τον εαυτό του πρωτοπόρο εφευρέτη, προσπαθώντας διαρκώς να εφευρίσκει κατασκευές βγαλμένες από το μέλλον. Το όνομά του ήταν Phileas Fogg! Ο Phileas σε μια διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας της Επιστήμης με κίνητρο να γίνει αυτός Υπουργός και Λόρδος στο τομέα που τόσο αγαπά, αποφασίζει να αποδεχθεί ένα στοίχημα που φαντάζει αδύνατον να επιτευχθεί εκείνη την εποχή: να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες! Στο ταξίδι αυτό θα τον ακολουθήσει ο Κινέζος "Passepartout" που έχει ληστέψει την Εθνική Τράπεζα της Αγγλίας. O πασπαρτού θέλει να επιστρέψει ένα αρχαίο κειμήλιο στο χωρίο του και θεωρεί πως αυτός είναι ο γρηγορότερος τρόπος να επιστρέψει στη πατρίδα του χωρίς στο μεταξύ να συλληφθεί.

Η ταινία Around The World In 80 Days εμπνέεται από το ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν, διαφοροποιούμενη αρκετά από τις πολλές μεταφορές του έργου για τη μεγάλη οθόνη και την τηλεόραση (από τις οποίες ξεχωρίζει αυτή του 1956 με πρωταγωνιστή τον David Niven). Η ανησυχία μας ξεκινά όταν πρώτο στη λίστα των ηθοποιών βλέπουμε τον Jackie Chan ενώ στην λίστα των συντελεστών συναντούμε ακόμα περισσότερους" Chan. Η παραγωγή προσπαθώντας να βρει κάτι το διαφορετικό για να αναδείξει σε αυτή τη μεταφορά, αποφάσισε να κάνει πραγματικό πρωταγωνιστή τον Jackie Chan-Πασπαρτού (και όχι τον Steve Coogan που υποδύεται τον Phileas Fogg)! Και από την βασική αυτή επιλογή πηγάζουν τα προβλήματα της ταινίας. Το Around The World In 80 Days είναι μια ακριβή παραγωγή που έχει ως μοναδικό σκοπό να παρουσιάσει τα (μερικές φορές) εντυπωσιακά κόλπα του Chan. Καταλήγει όμως να είναι ένα ανούσιο υπερθέαμα που ανακατεύει κουλτούρες, λαούς, ανθρώπους και καταστάσεις χωρίς λόγο και αιτία. Αυτό τον πανικό προσπαθεί να διεκπεραιώσει ο σκηνοθέτης Frank Coraci (Wedding Singer και Waterboy) ενώ αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί συμμετέχουν σε δευτερεύοντες ρόλους ή σε cameo εμφανίσεις, όπως οι: Jim Broadbent, Macy Gray, Arnold Schwarzenegger, Luke & Owen Wilson, John Cleese, αλλά και ο δισεκατομμυριούχος Richard -Mr. Virgin- Branson! Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αδιάφορο πολυθέαμα που δεν καταφέρνει να γίνει ένας επιτυχημένος συνδυασμός δράσης, περιπέτειας, κωμικών στιγμών και ρομάντζου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά κατακρεουργεί τον κλασσικό πλέον μύθο του Ιουλίου Βέρν. Αντί για τη σύγχρονη εκδοχή προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε την ταινία του 1956 σε DVD.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-11-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.