Spider-Man 2

Spider-Man 2

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 127'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Sam Raimi

Πρωταγωνιστούν: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, J.K. Simmons, Alfred Molina, Rosemary Harris

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Ο Peter Parker βρίσκεται σε οριακό σημείο στη ζωή του. Προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις του και να τα καταφέρει σε κάθε τομέα της πολύπλευρης ζωής που έχει επιλέξει. Οι σπουδές του έχουν μείνει πίσω. Η part-time δουλειά του σε πιτσαρία αποφέρει περισσότερα έξοδα παρά κέρδος. Το αφεντικό του στην εφημερίδα απορρίπτει χωρίς δεύτερη ματιά κάθε φωτογραφία που δεν είναι του Spider-Man. Τα έσοδα του είναι ελάχιστα και δεν μπορεί να βοηθήσει την θεία του που διώχνεται από το σπίτι της. Έχει απομακρυνθεί συνειδητά από τους καλύτερους του φίλους: τον Harry λόγω της ψύχωσής του να ανακαλύψει ποιος είναι ο Spider-Man που σκότωσε τον πατέρα του, και την Mary Jane επειδή δεν θέλει να την εμπλέξει σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Του είναι πολύ δύσκολο να προσπαθεί να βοηθά τον κόσμο τη στιγμή που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στην καθημερινότητά του. Έτσι παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει τον ήρωα και να επικεντρωθεί στον Peter Parker.. Έως ότου ο Dr. Otto Octavius μεταμορφωθεί σε Doc Ock, σπείρει τον πανικό στην Νέα Υόρκη, απειλήσει τα κοντινά του πρόσωπα και ο κόσμος ζητήσει την επιστροφή του ήρωα. Η στολή θα ξαναφορεθεί, τα γυαλιά θα πεταχτούν, και θα επιστρατέψει όλες του τις δυνάμεις για αυτό που πλέον φαίνεται να είναι ο προορισμός του να κάνει. «With great power comes great responsibility\"»

Το σενάριο είναι βασισμένο στο τεύχος #50 της Marvel Comics που έχει τον τίτλο «Spider-Man: No More». Η διαφορά των δύο αυτών ταινιών (καθώς και των δυο X-Men) από τις υπόλοιπες προσπάθειες μεταφοράς comics στον κινηματογράφο βρίσκεται στο στόχαστρο. Δεν πρόκειται για ταινίες δράσης και σκηνών μάχης, αλλά για δημιουργίες που καλλιεργούν τα στοιχεία που έκαναν τον κόσμο να αγαπήσει τα comics αυτά. Στη δεύτερη ταινία, ο Peter Parker είναι ένας έφηβος σε μια μπερδεμένη φάση και αυτό παρουσιάζεται επιτυχώς. Βλέπουμε την εξέλιξή του και τον τρόπο που αποφασίζει να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις.

Όπως και στο πρώτο μέρος, σκηνοθέτης είναι ο Sam Raimi, δίνοντας μια ταινία άρτια σε κάθε τομέα. Τα πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν για οπτικά εφέ έπιασαν τόπο και αυτό που βλέπουμε είναι σε στιγμές καταπληκτικό. Έξυπνες γωνίες λήψης προσφέρουν ωραίες στιγμές και η σκηνοθεσία χαλαρώνει μόνο σε στιγμές διαλόγου. Ο Tobey Maguire, αφού κινδύνεψε να είναι ο μεγάλος απών της ταινίας λόγω τραυματισμού που υπέστη στα γυρίσματα του Seabiscuit, επιτέλους καταφέρνει να δείχνει εξοικειωμένος με τη στολή και τον ρόλο. Σαφώς καλύτερος από το πρώτο μέρος, αποδεικνύει πως υπήρξε μια σωστή επιλογή. Ο Alfred Molina σε έναν ρόλο έκπληξη για την καριέρα του τα καταφέρνει μια χαρά στον ρόλο του επιστήμονα που μετατρέπεται σε παρανοϊκό villain, ενώ αρχικά είχαν προταθεί οι Sam Neill, Robert De Niro, Ed Harris και Chris Cooper. Η Kirsten Dunst εξακολουθεί να μην πείθει ενώ ο James Franco «φορτώνει» από τώρα για το ξέσπασμα σε κάποια από τις επόμενες ταινίες της σειράς.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-07-2004  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.