The Passion Of The Christ

Τα Πάθη Του Χριστού

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 135'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Mel Gibson

Πρωταγωνιστούν: James Caviezel, Monica Bellucci, Rosalinda Celentano, Sergio Rubini, Mattia Sbragia

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Πολυαναμενόμενη η τρίτη σκηνοθετική απόπειρα του Mel Gibson, αποτελεί ένα προσωπικό του στοίχημα. Η ταινία που περιγράφει τις τελευταίες ώρες της ζωής του Χριστού, κινείται κυριολεκτικά πάνω στο νήμα. Το εγχείρημα ακροβατεί ταλαντευόμενο προσπαθώντας να ισορροπήσει. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τελικά δεν τα καταφέρνει, και γέρνει προς κάποια πλευρά. Αλλά όταν παρατηρείς τον ακροβάτη από κάτω, η κλίση εξαρτάται από τη θέση που κάθεσαι" Η υπόθεση δεν είναι η αιτία που θα πάει κάποιος να δει την ταινία, όλοι ξέρουμε τι θα δούμε. Το The Passion Of The Christ αφηγείται τις 12 τελευταίες ώρες της ζωής του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Από την προσευχή στον Κήπο της Γεσθημανής μέχρι τη Σταύρωση, με λίγα flashbacks σημαντικών γεγονότων που είχαν διαδραματιστεί προηγουμένως.

Στο Passion, οι διάλογοι είναι λίγοι και η εικόνα τις περισσότερες φορές μιλά από μόνη της. Όπου υπάρχει διάλογος, η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η αραμαϊκή συνδυαζόμενη με τη λατινική για την καλύτερη παρουσίαση της εποχής. Ο Gibson πραγματικά αποδεικνύει την προσήλωσή του σε ένα όραμα με μια άρτια σκηνοθεσία. Σε ορισμένες σκηνές κατεβάζει τους τόνους, αρνούμενος να κλέψει την παράσταση από το θέμα της ταινίας. Η φωτογραφία και η καλλιτεχνική διεύθυνση συναρπάζουν ενώ σκηνικά, κοστούμια και μακιγιάζ είναι αριστοτεχνικά ψαγμένα χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, συμβάλλοντας δραστικά στην διαμόρφωση του κλίματος. Το cast είναι πραγματικά παγκόσμιο, με τη συμμετοχή από δεκάδες διαφορετικές χώρες. Τον βαρύ πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η προσωπική επιλογή του σκηνοθέτη James Caviezel (The Thin Red Line, Frequency, The Count Of Monte Christo). Ο 33χρονος (!) ηθοποιός με τα διαπεραστικά μάτια και τις διαυγείς εκφράσεις του καταφέρνει να μεταδίδει συναίσθημα χωρίς να χρειάζεται να μιλάει. Στον ρόλο της Παναγίας η Maia Morgenstern από τη Ρουμανία (έχει εμφανιστεί στο Βλέμμα Του Οδυσσέα) και η Monica Bellucci ως Μαρία Μαγδαληνή είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Ξεχωρίζει επίσης η ιταλίδα Rosalinda Celentano στον ρόλο του Σατανά, μια εκπληκτική ερμηνεία μίας ανδρόγυνης μορφής. Η ωμή απεικόνιση σε κάνει ορισμένες στιγμές να μην αντέχεις να κοιτάς την οθόνη και ο θόρυβος που ακολουθεί την ταινία ως αντισημιτική, θέτοντας θέμα άνισης αντιμετώπισης στην παρουσίαση Φαρισαίων - Ρωμαίων, ίσως να ευσταθεί μερικώς. Το The Passion Of The Christ είναι μια ταινία γυρισμένη με τρομερό ρεαλισμό και οι σκηνές των βασανιστηρίων και της σταύρωσης αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 27-02-2004  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.