Creed III

Κριντ ΙΙΙ

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael B. Jordan

Πρωταγωνιστούν: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris Wood Harris, Phylicia Rashad

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Αφού αναδείχθηκε σε παγκόσμιο πρωταθλητή κι απέδειξε την αξία του στον κόσμο του box, ο Adonis Creed (Michael B. Jordan) έχει αποκτήσει μια θαυμαστή καριέρα και μια γαλήνια οικογενειακή ζωή. Όταν ο παιδικός του φίλος και πρώην ίνδαλμά του στο άθλημα Damian (Jonathan Majors) επιστρέφει έχοντας εκτίσει μια μακρόχρονη ποινή στη φυλακή, είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τη δική του ευκαιρία στο ρινγκ. Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο πρώην φίλους είναι κάτι περισσότερο από έναν αγώνα. Για να τακτοποιηθεί οριστικά το ζήτημα ανάμεσά τους, ο Adonis πρέπει να επιστρέψει στο άθλημα και να νικήσει τον Damian, ο οποίος μάχεται σκληρά, μη έχοντας τίποτα να χάσει.

Το κινηματογραφικό franchise του «Rocky», που δημιούργησε ο Sylvester Stallone και αποτελούνταν από έξι ταινίες σε διάστημα τριάντα ετών, γνώρισε την αναγέννηση χάρη στον Ryan Coogler, ο οποίος το 2015 έγραψε και σκηνοθέτησε το «Creed». Στην ταινία αυτή, ο γιος του παλιού αντιπάλου αλλά και φίλου του Rocky Balboa, Apollo Creed, ζητά τη βοήθεια του διάσημου παλαιστή ώστε να αναδειχθεί ο ίδιος στο άθλημα. Η ταινία γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, έφερε τον Stallone υποψήφιο για Oscar Β' Ανδρικού Ρόλου, ανέδειξε το ερμηνευτικό άστρο του Michael B. Jordan και εξελίχθηκε σε νέο franchise, με το δεύτερο φιλμ να κυκλοφορεί το 2018.

Στην τρίτη ταινία του καινούργιου αυτού franchise, ο χαρακτήρας του Rocky Balboa είναι για πρώτη φορά απών. Στο φινάλε της προηγούμενης ταινίας, ο Stallone παρέδωσε τα γάντια του στον Jordan και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ρόλο. Η ταινία, ωστόσο, δε μας πληροφορεί σχετικά με την τύχη του χαρακτήρα, οπότε ένα μικρό παράθυρο ελπίδας για επιστροφή το διατηρούμε, τουλάχιστον κάποιοι από εμάς. Σε θεματολογικό επίπεδο, το «Creed III» περιστρέφεται γύρω από το παρελθόν του κεντρικού ήρωα και την προσπάθειά του να ξεπεράσει τα λάθη του παρελθόντος και τους προσωπικούς του δαίμονες, ενώ ταυτόχρονα χτίζει το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του. Η φιλία, η αφοσίωση, οι ίσες ευκαιρίες, η εξιλέωση είναι ο θεματικός πυρήνας αυτής της ταινίας.

Στο τρίτο «Creed» φιλμ, πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο Michael B. Jordan, ακολουθώντας τα χνάρια του Stallone, ο οποίος, εκτός από πρωταγωνιστής των ταινιών Rocky, ήταν και σκηνοθέτης των τεσσάρων από τις έξι ταινίες. Η σκηνοθεσία του Jordan είναι στιβαρή, καθώς ο πρωταγωνιστής δε διστάζει να πάρει μερικά δημιουργικά ρίσκα όσον αφορά στη στιλιστική του προσέγγιση στο φιλμ. Το ωραιότερο σκηνοθετικό εύρημα είναι στη σκηνή της τελικής αναμέτρησης ανάμεσα στον Adonis και τον Damian, όπου ο Jordan υιοθετεί τεχνικές σκορσεζικού «Raging Bull» για να υπογραμμίσει το προσωπικό στοιχείο που περιλαμβάνει αυτός ο αγώνας και τον καθιστά διαφορετικό και πιο σημαντικό από κάθε άλλο που έδωσε μέχρι τώρα ο Creed.

Το σενάριο, αν και ακολουθεί την πεπατημένη των ταινιών του franchise, είναι καλογραμμένο και σχεδόν άρτιο. Αφού οι δύο πρώτες ταινίες πραγματεύτηκαν το ζήτημα της ανάδειξης του ήρωα στο άθλημα, της διάκρισής του από τον θρυλικό πατέρα του και τη συμφιλίωσή του με τα οικογενειακά του τραύματα, τώρα ήρθε η ώρα ο Adonis να αφήσει οριστικά πίσω του το παρελθόν, μέσω της εξουδετέρωσης του Damian, και να σχεδιάσει το μέλλον, μέσω της σωστής ανατροφής που θα δώσει στην κόρη του. Πάντως, η δευτερεύουσα ιστορία που έχει να κάνει με τη μικρή κόρη του Creed ήθελε λίγη περισσότερη ανάπτυξη (υπάρχουν φυσικά περιθώρια γι' αυτό στις επόμενες ταινίες), ενώ ο τρόπος που οδηγούμαστε από την απόφαση του Creed να επιστρέψει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Damian στην ίδια την αναμέτρηση είναι λίγο βιαστικός.

Παρά την απουσία του Stallone από το cast, οι υπόλοιποι ηθοποιοί αποζημιώνουν και με το παραπάνω. Ο Jordan πλέον είναι έμπειρος και μπαίνει με άνεση για τρίτη φορά στα παπούτσια του Adonis Creed. O Jonathan Majors ενσαρκώνει έναν πολύ πειστικό "villain", που δεν είναι όμως ο κακός με την συμβατική έννοια του όρου. Παρακολουθώντας τον να αποζητά με ζωώδη τρόπο εκδίκηση από τον άνδρα που, θεωρεί πως, του έκλεψε τις ευκαιρίες για καταξίωση, δεν μπορείς παρά να συμπονέσεις έναν άνθρωπο που έτυχε να βρεθεί στη λάθος πλευρά του αμερικανικού ονείρου. Τέλος, η Tessa Thompson είναι η ήρεμη δύναμη αυτού του φιλμ, λειτουργώντας ως το συναισθηματικό καταφύγιο αλλά και η φωνή της λογικής για τον ήρωα.

Το «Creed III» δεν πρωτοτυπεί, αλλά προσφέρει ακριβώς αυτό που ζητά ο θεατής από μια ταινία αυτού του franchise: ένα ευχάριστο δίωρο, που εξελίσσει αγαπημένους χαρακτήρες δίχως να ξεχνά τις ρίζες της επιτυχημένης σειράς ταινιών, που δεν είναι άλλες από τα λαϊκά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας, τα οποία και σκιαγραφεί. Ο Michael B. Jordan παρέλαβε με επιτυχία τη σκυτάλη από τον Rocky Balboa - Sylvester Stallone και τώρα είναι έτοιμος να χαράξει το δικό του δρόμο. Κάπου στη Philadelphia, ο γερο - Rocky θα κλείνει περήφανος την τηλεόραση και θα σκέφτεται: "Yo, Apollo... He made it".

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-03-2023  |  Διανομή: Tanweer

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.