Bones And All

Bones And All

Δραματική  |  Παραγωγή: 2022  |  Διάρκεια 131'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Luca Guadagnino

Πρωταγωνιστούν: Timothee Chalamet Timothee Chalamet, Taylor Russell, Mark Rylance, Kendle Coffey, Andre Holland

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Η Maren (Taylor Russell), μια νέα γυναίκα η οποία μαθαίνει να επιβιώνει στο περιθώριο της κοινωνίας, ερωτεύεται τον Lee (Timothee Chalamet), έναν ιδιόρρυθμο και μυστικοπαθή περιπλανώμενο, τον οποίο γνωρίζει τυχαία σε ένα super market και συνοδεύει σε ένα μακρύ ταξίδι που θα τους οδηγήσει από τη μια άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών στην άλλη, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Παρά τις προσπάθειές τους, επιστρέφουν διαρκώς πίσω στο τραυματικό παρελθόν και το κοινό τους μυστικό: την ανάγκη τους να τρέφονται με ανθρώπινη σάρκα. Προκειμένου να καταλάβει από πού πηγάζει αυτή της η ανάγκη, η Maren θα αποπειραθεί να βρει τη μητέρα της (Chloe Sevigny).

Ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ιταλικού κινηματογράφου, ο Luca Guadagnino εντυπωσίασε αρχικά με την ταινία του «I Am Love» (2009), διασκεύασε κατόπιν το «La Piscine» (1969) του Jacques Deray με το «A Bigger Splash» (2015) και έφτασε στο αποκορύφωμα της πρώτης περιόδου του έργου του με το «Call Me By Your Name» (2017). Αμέσως μετά, γύρισε το remake της κλασικής «Suspiria» (2018), εγκαινιάζοντας τη σχέση του με το σινεμά τρόμου. Αυτό επισκέπεται κατά κάποιον τρόπο με τη νέα του ταινία, «Bones and All», μια ερωτική ιστορία με πρωταγωνιστές δύο... κανίβαλους, εμφανή επιρροή από τα αμερικανικά road movies και αρκετά στοιχεία ιστορίας ενηλικίωσης.

Αν και από την ταινία δεν απουσιάζουν κάποιες βίαιες σκηνές και το gory στοιχείο, δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ταινία τρόμου". Η φρίκη εδώ χρησιμοποιείται περισσότερο ως πρόσχημα, ώστε ο σκηνοθέτης να πλάσει μια αλληγορία για την ενηλικίωση, την μοναξιά και την ανάγκη του κάθε ανθρώπου να ανήκει κάπου. Το έργο δεν κρύβει μηνύματα που δεν έχουμε ξανακούσει στον κινηματογράφο, δεν φτάνει σε ιδιαίτερο βάθος, είναι όμως όμορφο μέσα στην απλότητά του και ελκυστικό στον τρόπο με τον οποίο αποπειράται να πει "διαφορετικά" μια, εν τέλει, αρχετυπική ιστορία πρώτης αγάπης.

Σε σκηνοθετικό επίπεδο, ο Guadagnino ξαφνιάζει ευχάριστα με τη διακριτικότητα που χαρακτηρίζει το στιλ του. Αν στις προηγούμενες ταινίες του μπορούσε κάποιος να τον κατηγορήσει για υπερβολικό στιλιζάρισμα, εδώ αυτό περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Ταυτόχρονα, ο Ιταλός σκηνοθέτης αποδεικνύεται άριστος μελετητής της ιστορίας του αμερικανικού κινηματογράφου, κατορθώνοντας να συνθέσει ένα οπτικά σαγηνευτικό road movie, το οποίο φέρνει στο νου τις ερήμους του John Ford, το «Paris, Texas» (1984) του Wim Wenders και κάποιες ταινίες του Jim Jarmusch. Τα γενικά πλάνα των δρόμων, με το voice-over όπου είναι απαραίτητο, αποτελούν τις πιο όμορφες και συναισθηματικά γενναιόδωρες στιγμές του έργου.

Το «Bones and All» βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα της Camille DeAngelis. Η σεναριακή διασκευή του, από τον David Kajganich, δεν αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της ταινίας. Σε ορισμένα σημεία η πλοκή πλατειάζει ή επαναλαμβάνεται, με αποτέλεσμα η διάρκεια των 130 λεπτών να εξουθενώνει περιστασιακά το θεατή. Επιπλέον, ορισμένοι χαρακτήρες δεν έχουν σημαντικό λόγο ύπαρξης στην ιστορία: για παράδειγμα, ο Brad (David Gordon Green) και ο Jake (Michael Stuhlbarg), αν και κλέβουν την παράσταση στη σκηνή όπου εμφανίζονται, ελάχιστη έως μηδαμινή σημασία έχουν για την πλοκή, με το χρόνο που τους δίνεται να είναι δυσανάλογος της αξίας τους.

Όσον αφορά στις ερμηνείες, ο Guadagnino συγκέντρωσε, για άλλη μια φορά, ένα ετερόκλητο αλλά ικανό επιτελείο ηθοποιών. Η Taylor Russell είναι η ερμηνευτική αποκάλυψη του έργου, όπως συνέβη με τον Timothee Chalamet στο «Call Me By Your Name». Ο τελευταίος, αν και δεν έχει να υποδυθεί κάποιο χαρακτήρα αρκετά διαφορετικό από όσους έχει ενσαρκώσει μέχρι τώρα, κάνει αξιόλογη δουλειά. Το υποστηρικτικό cast είναι, όμως, αυτό που τελικά κερδίζει τις εντυπώσεις, με τον εξαιρετικό villain του Mark Rylance να αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο λόγο να δει κανείς την ταινία. Οι Stuhlbarg και Green είναι επίσης απολαυστικοί, έστω κι αν εμφανίζονται λίγο κι οι χαρακτήρες που υποδύονται είναι μάλλον αχρείαστοι δραματουργικά.

Με τη βοήθεια ενός όμορφου soundtrack και του καλού μοντάζ, το «Bones and All» κερδίζει τη συμπάθεια του θεατή, έστω κι αν δεν κομίζει κάτι το εξαιρετικά πρωτότυπο στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι μια απλή, όμορφη αλλά και αρκετά αιματηρή ταινία που έχει να πει μερικά γνωστά αλλά χρήσιμα πράγματα γύρω από τους περιθωριακούς αυτού του κόσμου, πατώντας πάνω στην παράδοση του κλασικού αμερικανικού σινεμά και τολμώντας να πειραματιστεί με τα είδη. Επιβεβαιώνει, δε, την αξία του Luca Guadagnino για το σύγχρονο σινεμά, έστω κι αν δε φτάνει στο ύψος προηγούμενων ταινιών του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-11-2022  |  Διανομή: Tanweer

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.