CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» The Flock (2007)
» Evening (2007)
» Shopgirl (2005)
» Stage Beauty (2004)
» Igby Goes Down (2002)
» Terminator 3: Rise Of The Machines (2003)
» Its All About Love (2003)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Claire Danes

Η ηθοποιός Claire Catherine Danes γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1979 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στην περιοχή Soho. Ο πατέρας της εργαζόταν ως φωτογράφος αρχιτεκτονικής και αργότερα ως σύμβουλος ηλεκτρονικών υπολογιστών και η μητέρα της σχεδίαζε ταπετσαρίες πριν ανοίξει το δικό της παιδικό σταθμό. Ζώντας μέσα σε μια δημιουργική οικογένεια η Danes άρχισε να δείχνει την κλίση της όταν μόλις σε ηλικία έξι ετών άρχισε μαθήματα χορού. Μερικά χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις ένδεκα ετών, έστρεψε το ενδιαφέρον της στην υποκριτική και γράφτηκε στη σχολή Strasberg Theatre Institute και αργότερα στο Professional Performing Arts ενώ παράλληλα φοιτούσε στο λύκειο.

Η πρώτη της ταινία ήταν το «Dreams of Love» του Milos Forman μόλις το 1990, ενώ η επόμενη ταινία της ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα δίπλα στη Winona Ryder με τίτλο «Little Women». Την ίδια περίοδο ήρθε η πρώτη της επιτυχία στην τηλεοπτική σειρά του BBC ΑMy So Called LifeΑ. Η ερμηνεία της αυτή την ανέδειξε και της έφερε μια Χρυσή Σφαίρα αλλά και μια υποψηφιότητα για βραβείο Emmy. Στο μεταξύ το 1993 έφτασε μια ανάσα από ένα ρόλο στη «Schindler's List» του Steven Spielberg, που όμως τελικά αρνήθηκε επειδή θα έπρεπε να λείψει για μεγάλο διάστημα στην Πολωνία όπου έγιναν τα γυρίσματα. Τότε ο Spielberg είχε δηλώσει για την Claire ότι είναι Αμια από τις πιο εντυπωσιακές ηθοποιούς που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετίαΑ.

Τη βράβευσή της ακολούθησαν συμμετοχές στις μέτριες ταινίες «How to Make an American Quilt» (1995), «Home for the Holidays» σε σκηνοθεσία Jodie Foster (1995) και «To Gillian on Her 37th Birthday» (1996). Τότε ήρθε και η δεύτερη μεγάλη στιγμή στην καριέρα της Claire. Ήταν το «Romeo+Juliet» σε σκηνοθεσία του Baz Luhrmann δίπλα στον Leonardo DiCaprio. Από εκείνη τη στιγμή η Claire έγινε το αντικείμενο του πόθου για πολλούς εφήβους ενώ αυξήθηκαν και οι προτάσεις για ρόλους. Έτσι συμμετείχε στα «I Love You, I Love You Not» (1996) με τους Jeanne Moreau και Jude Law, «U Turn» (1997), «Polish Wedding» (1998), «Les Miserables» (1998) και «Brokedown Palace» (1999).

Στα γυρίσματα του «The Rainmaker» (1997) γνώρισε τον Matt Damon, με τον οποίο συνδέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιστρέφοντας από μια επεισοδιακή επίσκεψη στις Φιλιππίνες το 1998 (οπότε και της απαγορεύτηκε να επιστρέψει στη χώρα μετά από προσβλητικές δηλώσεις που έκανε όσο έμεινε εκει) γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Yale, με τις συστάσεις του Oliver Stone. Η ίδια τότε είχε δηλώσει ΑΛένε πως οι σπουδές κάνουν κακό στην καριέρα μου. Κάνουν λάθος. Είναι ένας τρόπος να γεμίζεις τις μπαταρίες σου, αν φεύγεις από το χώρο κάθε τόσοΑ.

Για τη συμμετοχή της το 1999 στην περιπέτεια «The Mod Squad» αμείφθηκε με δυο εκατομμύρια δολάρια. Το πλήρωμα του χρόνου είχε πλέον φθάσει και οι προσφερόμενοι ρόλοι για την Claire Danes είχαν βελτιωθεί αισθητά. Έτσι βρέθηκε στο cast των ταινιών «Igby Goes Down» (2002), «The Hours» (2002), «Terminator 3: Rise of the Machines» (2003) και «It's All About Love» (2004).

Το 2005 την είδαμε μαζί με τον Billy Crudup (με τον οποίον λέγεται ότι αποτελούν πλέον ζευγάρι) στην ταινία εποχής «Stage Beauty» ενώ την περίοδο των Χριστουγέννων προβάλλεται η ρομαντική κομεντί «The Family Stone». Πιο ενδιαφέρουσα όμως φαίνεται η συνεργασία της με τον Steve Martin στη ταινία «Shopgirl» που θα προβληθεί το 2006. Τα επόμενά της σχέδια περιλαμβάνουν την ταινία δράσης «The Flock» με τον Richard Gere και την κωμωδία «Pushers Needed».


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ