CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Frankenweenie (2012)
» The Resident (2011)
» The Golden Compass (2007)
» Crimson Rivers 2: The Angels Of Apocalypse (2004)
» Lord Of The Rings: The Two Towers (2002)
» Star Wars Episode II - Attack Of The Clones (2002)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Christopher Lee

O Christopher Frank Carandini Lee γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1922 στην Belgravia του Λονδίνου. Οι γονείς του Jeffrey Lee (αντισυνταγματάρχης) και η μητέρα του Estelle Marie Carandini di Sarzano (που είχε τον τίτλο της Κοντέσας). Η μητέρα του ήταν γνωστή στους κύκλους του Λονδίνου και ως Edwardian beauty, αφού την είχαν αποθανατίσει στον καμβά και την είχαν κάνει μέχρι και άγαλμα πολύ επώνυμοι καλλιτέχνες της εποχής της. Το ζευγάρι όμως χώρισε όταν ο Christopher ήταν ακόμα πολύ μικρός, ενώ την κηδεμονία εκείνου και της αδελφής του αναλαμβάνει η μητέρα του. Οι τρεις τους μετακομίζουν τότε στη Ζυρίχη.

Εκεί γράφτηκε στο Miss Fisher's Academy στο Wengen, όπου απέκτησε αμέσως ενδιαφέρον για την ηθοποιία. Έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή ως πρωταγωνιστής σε ρόλο δαίμονα στη σχολική παραγωγή Rumpelstiltskin. Σύντομα όμως η οικογένεια του θα επιστρέψει στο Λονδίνο όπου συνέχισε τις σπουδές του στο ιδιωτικό κολέγιο Wagner. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε τον Harcourt Rose τραπεζίτη στο επάγγελμα και ανιψιό του Ian Fleming (δημιουργού του James Bond).

Το 1931 ο νεαρός κόμης Christopher φοίτησε στο Summer Fields της Οξφόρδης. Ήταν άριστος μαθητής όπως και ο πατέρας του κερδίζοντας μια υποτροφία για το Wellington College ενώ επίσης ήταν και καλός αθλητής στο squash, στο cricket, στο rugby, στο ποδόσφαιρο και στο hockey. Είχε ευχέρεια στις ξένες γλώσσες καθώς σήμερα μιλάει άπταιστα Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Γερμανικά ενώ μέτρια μιλάει Σουηδικά, Ρωσικά και Ελληνικά!

Το ντεμπούτο του Lee στη μεγάλη οθόνη ήρθε το 1948 με την ταινία «Corridor Of Mirrors» ενώ η χρόνια αυτή έφερε και άλλα ρολάκια στις ταινίες «Song Of Tomorrow», «Hamlet», «Scot Of The Antarctic», «Saraband For Dead Lovers», «Penny And The Pownall Case» και «My Brother's Keeper». Τα επόμενα δέκα χρόνια ο Christopher έπαιρνε όσους περισσότερους ρόλους μπορούσε. Έπαιξε σε δραματικούς ρόλους όπως στο «Captain Horatio Hornblower» (1951) του Gregory Peck και στο «Moulin Rouge» (1952) του John Huston. Έκανε ένα πέρασμα από τις ταινίες «Innocents In Paris» (1952), «The Crimson Pirate» (1952), «The Battle Of The River Plate» (1956) και σε δεκάδες ακόμα αφού από το 1950 έως και το 1955 πήρε μέρος σε περίπου σαράντα (!) παραγωγές.

Τη ίδια περίοδο ο Lee επιχείρησε να εξασκήσει και να βελτιώσει της φωνητικές του ικανότητες στη πολυαγαπημένη του όπερα. Αν και τα πήγαινε πολύ καλά και όλοι οι καθηγητές του έλεγαν να συνεχίσει και πως φαινόταν να έχει μέλλον στο χώρο γρήγορα εγκατέλειψε, αφού το κόστος τον σπουδών του ήταν μεγάλο και δεν μπορούσε να το καλύψει. Η μεγάλη επιτυχία χτύπησε την πόρτα του Christopher Lee το 1957 στα τριανταπέντε του στη ταινία «Curse Of Frankenstein». Ένα χρόνο αργότερα έπαιξε στη ταινία «Cushing Horror Of Dracula» η οποία τον έκανε σταρ και για πολλά χρόνια το όνομα του κόμη Christopher ήταν συνώνυμο με εκείνο του κόμη Δράκουλα. Ο ίδιος θα τον ενσαρκώσει οχτώ φορές σΑ όλη τη πορεία του στο σινεμά.

Η δεκαετία των 60's έφερε στον Christopher Lee και άλλους ενδιαφέροντες ρόλους μερικούς από τους οποίους (κλασσικοί πλέον) ήταν στην ταινία «Sherlock Holmes And The Deadly Necklace», «The Body And The Whip» (1963) του Mario Bava, «Dr Terror's House Of Horrors» και δεκάδες ακόμα. Το 1961 ήταν η χρονιά που παντρεύτηκε την πανέμορφη Gitte Kroence, μοντέλο των οίκων Chanel, Dior. Ακολούθησαν τα 70's, η χειρότερη δεκαετία της καριέρας του αφού οι κινηματογραφικές επιλογές του δεν ήταν και τόσο επιτυχημένες. Καλύτεροι ρόλοι του προσφέρθηκαν όμως την επόμενη δεκαετία πρώτα στη ταινία «House Of The Long Shadows» (1983) και στη συνεχεία στις μίνι σειρές «The Far Pavilions» (1984), «Shaka Zulu» (1984), «Around The World In Eighty Days» (1989) αλλά και σε ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές παραγωγές.

Σταδιακά αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο, δουλεύοντας κυρίως στη τηλεόραση, σε διάφορα σήριαλ και ντοκιμαντέρ. Σε ηλικία 79 χρόνων κάνει ένα δυνατό come back στη μεγάλη οθόνη με τη συμμετοχή του ως Saruman στην τριλογία του Lord Of The Rings, παίζοντας και στις τρεις ταινίες (The Fellowship Of The Ring, The Two Towers και The Return Of The King). Το 2002 επιλέγεται για να συμμετάσχει σε μια ακόμη θρυλική σειρά ταινιών, το Star Wars, παίρνοντας μέρος σε δύο από τις έξι ταινίες (Episode II - Attack Of The Clones (2002) και Episode III - Revenge Of The Sith). Στο μεταξύ έχοντας ρίξει πια τους γρήγορους ρυθμούς τον προηγούμενων χρόνων κυρίως λόγο ηλικίας, συμμετείχε στις ταινίες «Crimson Rivers 2: Angels Of The Apocalypse» (2004) καθώς και στις ταινίες «May Day» (2005) και «The Last Unicorn» (2006) οι οποίες βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ