CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
» Ghostbusters: Afterlife (2021)
» The Dead Don't Die (2019)
» Isle Of Dogs (2018)
» The Jungle Book (2016)
» St.Vincent (2014)
» The Grand Budapest Hotel (2014)
» The Monuments Men (2013)
» Hyde Park On Hudson (2012)
» The Fantastic Mr. Fox (2009)
» The Limits Of Control (2009)
» City Of Ember (2008)
» Garfield 2 (2006)
» The Lost City (2005)
» Broken Flowers (2005)
» The Life Aquatic With Steve Zissou (2004)
» Garfield (2004)
» Lost In Translation (2003)
» The Royal Tenenbaums (2001)
» Charlies Angels (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Bill Murray

Ο William James Murray γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1950 στο Wilnette, ένα προάστιο του Chicago. Είναι το πέμπτο από τα εννιά παιδία από Ιρλανδούς καθολικούς γονείς τους Edward και Lucille Murray. O Bill Murray πήγε δημοτικό στο St Joseph's, ήταν μέτριος μαθητής και του άρεσε πολύ να διαβάζει διάφορα είδη βιβλίων από πολύ νεαρή ηλικία. Δυστυχώς όμως οι καθηγητές του πίστευαν ότι είχε αδιόρθωτο χαρακτήρα, καθώς ήταν πιο ικανός να διασκεδάζει τους συνομηλίκους του παρά να φροντίζει τα μαθήματα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον διώξουν από τις ομάδες προσκόπων και Baseball. O Bill τα πήγε καλύτερα στο Loyla Academy ένα γυμνάσιο για αγόρια, όπου ο καθηγητής του Father Reuter τον περιέγραψε ως καταπληκτικό και ευφυέστατο μαθητή" μα πολύ άτακτο.

Το επαγγελματικό του μέλλον ήταν «αλλού», αφού άρχισε να τον ενδιαφέρει περισσότερο απΑ οτιδήποτε άλλο η υποκριτική. Όταν συνελήφθη για κατοχή μικροποσότητας ελαφρών ναρκωτικών, χρειάστηκε να εγκατελείψει το κολλέγιο Regis στο Denver όπου είχε ξεκινήσει σπουδές ιατρικής. Κάνοντας το ραδιοφωνικό show «National Lampoon Radio Hour», γνώρισε τους Dan Aykroyd, Gilda Radner και John Belushi. Τους ξανασυνάντησε το 1977 όταν εκείνοι είχαν δημιουργήσει το τηλεοπτικού show «Saturday Night Live». Εκείνος έμεινε μέχρι το 1980 στη σειρά υποδυόμενος ένα εβδομηνταπενταχρονο άντρα, ένα ρόλο που τον έκανε να νιώθει άβολα και υπονόμευε την αυτοπεποίθηση του.

Στο μεταξύ γνωρίστηκε και συνεργάστηκε για το «Meatballs» (1979) με τον Ivan Retman και σταδιακά άρχισε να βρίσκει τον τύπο του. Δούλεψε με τον Harold Ramis στο «Caddyshack» το 1980 ενώ βρέθηκαν πάλι ένα χρόνο αργότερα για «Stripes». Η τρελή τριλογία των «Meatballs» ανέβασε τον Murray ακόμα περισσότερο, φέρνοντας την επόμενη εμφάνιση στην ταινία Tootsie (1982) του Sydney Pollack. Μια ταινία που αναγέννησε την καριέρα του Dastin Hoffman, χάρισε ένα Oscar στη Jessica Lange, ένα ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη για την Geena Davis και στον Murray ένα μεγάλο μερίδιο δόξας.

Ακολουθεί το 1984 η νέα του συνεργασία με την ομάδα των Reitman και Ramis στην ταινία που λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι: τους «Ghostbusters». Η ερμηνεία του τότε ως κυνηγός φαντασμάτων, του έφερε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή musical. Πέρα από κάποιες ασήμαντες εμφανίσεις ξαναμπήκε στην ενεργό δράση με τη χριστουγεννιάτικη επιτυχία «Scrooged» το 1988, ενώ τον επόμενο χρόνο όπως ακολούθησε το sequel των «Ghostbusters». Το 1990 βρίσκεται για πρώτη φορά στη καρέκλα του παραγωγού αλλά και του πρωταγωνιστή στην ταινία»Quick Change» με τους Greena Davis και Randy Quaid. Συνέχισε με το «What About Bob?» και τη μεγάλη επιτυχία «Groundhog Day» (Ημέρα της Μαρμότας) του Harold Ramis.

Πολύ σύντομα ήρθε ένας πολύ σημαντικός ρόλος στην καριέρα του στη ταινία «Mad Dog And Glory» (1993) με τους Rodert De Niro και Uma Thurman. Μετά από ένα διάστημα μικρής κινηματογραφικής παρουσίας, ο Murray «ξαναχτύπησε» με ένα ρόλο πρόκληση. Ήταν η ταινία «Rushmore» του Wes Anderson το 1988 όπου κατάφερε για δεύτερη φορά να προταθεί για Χρυσή Σφαίρα. Έχοντας πάντα την τάση να δουλεύει ξανά με παλιούς συνεργάτες, το 2001 συναντά τον παραγωγό Wes Anderson στη ταινία «The Royal Tenenbaums» μαζί με τους Angelica Huston και Ben Stiller.

Το 2002 είδε τον Murray να επιστρέφει στη Νέα Υόρκη για να αφοσιωθεί στο θέατρο, με το έργο «Guys at The Flea Theatre». Με τη φόρα από το Broadway ήρθε μια σπουδαία εσωτερική ερμηνεία στο «Lost In Translation» της Sofia Coppola, για την οποία κέρδισε τα συγχαρητήρια κοινού και κριτικών. Ήταν η ώρα για τον Bill Murray να κερδίσει μερικά σημαντικά βραβεία, όπως Χρυσή Σφαίρα, βραβείο BAFTA καθώς και μια υποψηφιότητα για βραβείο Oscar. Το 2004 δανείζει τη φωνή του στον περιβόητο γάτο Garfield στην ομώνυμη ταινία ενώ φέτος έχει τον πρώτο ρόλο «The Life Aquatic with Steve Zissou» όπου υποδύεται ένα μεγάλο ωκεανολόγο. Και πάλι σε σκηνοθεσία Wes Anderson συνεργάζεται με τις Anjelica Houston και Cate Blanchett.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Quick Change» το 1990 ο Bill γνώρισε την ενδυματολόγο Jennifer Buter και η σχέση τους επισημοποιήθηκε το 1994, όταν πια ο γάμος του είχε μπει σε τροχιά διαζυγίου με τη πρώτη του γυναίκα. Ο Bill παντρεύτηκε το 1997 με τη μέχρι και σήμερα σύντροφό του, Jennifer, αφού είχαν μαζί ήδη τρία παιδία ενώ από τότε απέκτησαν ένα ακόμα γιo. Τα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνουν μια ταινία με τον Jim Jarmusch, ενώ ρόλους έχει ακόμη στην ταινία «The Lost City» καθώς και στο πολυσυζητημένο sequel του Βασικού Ένστικτου.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ