CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Bad Times At The El Royale (2018)
» Only The Brave (2017)
» The Only Living Boy In New York (2017)
» Hell Or High Water (2016)
» The Giver (2014)
» Seventh Son (2014)
» True Grit (2010)
» TRON: Legacy (2010)
» Men Who Stare At Goats (2009)
» How To Lose Friends And Alienate People (2008)
» Iron Man (2008)
» Surf's Up (2007)
» Stick It (2006)
» Tideland (2005)
» The Door In The Floor (2004)
» Seabiscuit (2003)
» K-Pax (2001)
» The Contender (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Jeff Bridges

Ο Jeffrey Leon Bridges γεννήθηκε στο Los Angeles στις 4 Δεκεμβρίου 1949 και προέρχεται από οικογένεια ηθοποιών. Ο πατέρας του Lioyd Bridges πρωταγωνίστησε στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη ενώ η μητέρα του, ο νονός και η νονά του ήταν επίσης ηθοποιοί. Ο Jeff μεγάλωσε περιτριγυρισμένος με αγάπη από δημιουργικούς ανθρώπους και ο ίδιος έγινε μεγαλώνοντας ανοιχτόμυαλος και πολύ δημιουργικός. Ζωγράφιζε από πολύ μικρός παρουσιάζοντας πίνακες του σε εκθέσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις. Επίσης είναι και φωτογράφος φωτογραφίζοντας μέχρι και σήμερα το cast και τους συνεργάτες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. (Ακόμα είναι πετυχημένος κιθαρίστας και στιχουργός και κυκλοφόρησε το άλμπουμ Be Here Soon το 2000).

Η ζωή του Bridges είχε ξεκινήσει όμως στενάχωρα. Είχε ένα αδελφό ο οποίος πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία οχτώ ετών, ενώ κόντεψε να χάσει και την κατά πέντε χρόνια νεότερη αδελφή του. Πήρε τη βΑ βάθμια εκπαίδευση του σε μια στρατιωτική ακαδημία και ολοκλήρωσε τη μόρφωση του σε πανεπιστημιακή σχολή. Έχοντας εμφανιστεί με τον πατέρα του στο τηλεοπτικό Sea Hunt, σειρά πολλών επεισοδίων (1957 - 1961) και στο The Lloyd Bridges Show (1962, 1963) ήξερε πλέον ότι η ηθοποιία ήταν αυτή που του ταίριαζε περισσότερο από όλες τις τέχνες.

Το πραγματικό του ντεμπούτο, ενήλικος πια, έγινε στη τηλεοπτική ταινία «Silent Night, Lonely Night» το 1969 στο ρόλο ενός φοιτητή. Στη συνέχεια το 1970 είχε ένα μεγαλύτερο ρόλο στη ταινία «The Yin and Yang Of Mr. Go» και αργότερα την ίδια χρόνια το «Halls Of Anger». Ο Bridges έσπασε πολύ γρήγορα κάθε ρεκόρ το 1971 στη ταινία «The Last Picture Show». Η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία και κέρδισε γιΑ αυτήν σε ηλικία 22 ετών την πρώτη του υποψηφιότητα για Oscar. Αποδεικνύεται εργασιομανής και κάνει τουλάχιστον μια ταινία τη χρονιά, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. To 1974 έπαιξε στη ταινία «Thunderbolt And Lightfoot» του Michael Cimino με τον Clint Eastwood κερδίζοντας για την καταπληκτική εμφάνισή του τη δεύτερη υποψηφιότητα Oscar της καριέρας του. Στην μέτρια ταινία «Rancho Deluxe» το 1975 γνώρισε τη γυναίκα του Susan Geston με την οποία έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα τρεις κόρες. Η παρουσία του στην ταινία «King Kong» το 1976 μάλλον απογοήτευσε το κοινό του.

Μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια με κακές επιλογές ακολούθησε μια περίοδος με ολοένα και καλύτερες επιλογές και διακρίσεις. Ξεχωρίζουμε το «Against All Odds» (1984) με την Rachel Ward και το «Starman» (1984) όπου υποδύθηκε έναν εξωγήινο που αποκτά ανθρώπινη μορφή. Για την ερμηνεία του αυτή ο Bridges κέρδισε την τρίτη υποψηφιότητα για Oscar και μάλιστα είναι η μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού που ένας μη-ανθρώπινος χαρακτήρας (εξωγήινος) ήταν υποψήφιος. Ακολούθησαν το εισπρακτικά επιτυχημένο θρίλερ «Jagged Edge» (1985) με την Glenn Close, η κομεντί «Nadine» (1987) με την Kim Basinger και το σπουδαίο «Tucker: The Man And His Dream» (1988) του Francis Ford Coppola.

Το 1991 ήρθε η επιτυχία στην ταινία του Terry Gilliam «The Fisher King» όπου ο Bridges κέρδισε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Για τελευταία φορά το 1994 έπαιξε δίπλα στον πατέρα του (ο οποίος απεβίωσε το 1998) στην περιπέτεια «Blown Away». Μετά από μερικές αδιάφορες επιλογές («Wild Bill», «White Squall» «The Mirror Has Two Faces») έκανε ένα δυναμικό comeback το 1998 με το ανατρεπτικό «The Big Lebowski». Η καριέρα του αρχίζει να ανακάμπτει και εκείνος επιμένει μικρότερης εμβέλειας παραγωγές όπως «Arlington Road» και «Simpatico» με τη Sharon Stone. Το 2000 όμως έρχεται η τέταρτη υποψηφιότητα για Oscar στην καριέρα του με το «Contender», όπου ο Jeff υποδύεται με ιδιαίτερο τρόπο ένα ιδεαλιστή πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το 2002 πρωταγωνιστεί στο mainstream «K-Pax» με τον Kevin Spacy, και την ίδια χρονιά στο low-budget «Scenes Of The Crime. Τον επόμενο χρόνο ακολουθούν το «Masked & Anonymous» και το οσκαρικό «Seabiscuit». Η τελευταία του ταινία «The Door in the Floor», βασισμένη σε μυθιστόρημα του John Irving, έδωσε την ευκαιρία στον Jeff να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στη ζωγραφική αφού ήταν εκείνος που έκανε τα περισσότερα από τα σχέδια-πορτραίτα που εμφανίζονται στην ταινία.

Ο Jeff Bridges είναι ο νεότερος ηθοποιός που τιμήθηκε με το δικό του αστέρι στο Hollywood Walk Of Fame το 1994. Το 1983 ίδρυσε το δίκτυο "Hunger Net", μία μη-κερδοσκοπική οργάνωση που στέλνει τρόφιμα σε παιδιά σε χώρες του τρίτου κόσμου και για το φιλανθρωπικό του έργο του δόθηκε το βραβείο Raul Julia το 2000. Τον Οκτώβρη του 2003 εκδόθηκε η συλλογή φωτογραφιών του από γυρίσματα πολλών ταινιών στις οποίες έχει συμμετάσχει. Πρόσφατα πραγματοποίησε όνειρο ζωής βγάζοντας το πρώτο του άλμπουμ "Βe Here Soon" στη Ramp Records, τη δισκογραφική που ίδρυσε με τον Michael McDonald. Τέλος αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το ξεχωριστό προσωπικό του site το οποίο βασίζεται σε δικά του σχέδια και πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ