CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» See How They Run (2022)
» The French Dispatch (2021)
» Detachment (2011)
» The Experiment (2010)
» Splice (2009)
» Predators (2010)
» The Brothers Bloom (2008)
» The Darjeeling Limited (2007)
» King Kong (2005)
» The Jacket (2005)
» The Village (2004)
» The Pianist (2002)
» Harrisons Flowers (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Adrien Brody

Στις 13 Απριλίου 1973 (ακριβώς 61 χρόνια μετά το βύθισμα του Τιτανικού) γεννήθηκε ο ηθοποιός Adrien Brody, στο Woodhaven του Queens. Από μικρή ηλικία η μητέρα του, διάσημη Ουγγαρέζα φωτογράφος, τον έπαιρνε συχνά μαζί της σε δουλειές. Μάλιστα ο Brody της αναγνωρίζει το γεγονός ότι είχε από μικρός άνεση μπροστά από την κάμερα. Ήταν εμφανές από τη μικρή του ηλικία ότι γεννήθηκε για να ερμηνεύει. Στα 12 του χρόνια είχε τεράστια επιτυχία σε παιδικά θέατρα ως ο «Τρομερός Adrien». Ήταν τόσο μεγάλο το πάθος του για το θέατρο που η μητέρα του τον έγραψε στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών και στο θεατρικό γυμνάσιο La Guardia του Manhattan. Πριν καν πάρει το απολυτήριο λυκείου ο Brody είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε παραγωγές στο πλευρό της Mary Tyler Moore ενώ είχε και μια σύντομη εμφάνιση στη τηλεοπτική σειρά το Annie McGuire. Την ίδια χρονιά, το 1988 πρωταγωνίστησε ως Billy στη ταινία «Home at Last». Ήξερε πως τώρα άρχιζε η καριέρα του, αλλά ήθελε να τελειώσει πρώτα το λύκειο.

Μετά από έναν μικρό ρόλο στο «New York Stories» (1989) του Woody Allen, κέρδισε έναν σημαντικό ρόλο στο «King of the Hill» του Steven Soderbergh το 1993. Αν και δεν έκανε πρωτοσέλιδα, ωστόσο ήταν η στιγμή που οι σκηνοθέτες άρχισαν να το προσέχουν. Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διάφορες ταινίες όπως το «Angels in the Outfield» (1994), «Ten Benny» (1996) και το «The Last Time I Committed Suicide» (1997). Αν και οι περισσότερες ταινίες του δεν έγιναν τόσο επιτυχίες ώστε να τον κάνουν σταρ, τον πρόσεξε το περιοδικό Vanity Fair που τον έκανε εξώφυλλο το 1998 ως έναν από τους καυτούς, νέους άντρες με φωτογένεια.

Πίστεψε πως η τύχη του χαμογέλασε όταν κέρδισε έναν ρόλο στη ταινία του Terrence Malick «The Thin Red Line» (1998). Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε, αφού ο ρόλος του μειώθηκε και οι ατάκες του ελαχιστοποιήθηκαν κάνοντας τον έναν σχεδόν αμίλητο χαρακτήρα. Αυτό ήταν ένα σκληρό μάθημα καριέρας. Ωστόσο δεν πτοήθηκε. Είχε περίσσια αφοσίωση και ταλέντο. Ο πρώτος του βασικός ρόλος ήταν ενός ομοφυλόφιλου ροκά με το όνομα Richie, στη ταινία του Spike Lee «Summer of Sam» (1999). Αν και αναγνωρίστηκε και είχε επιτυχία, τα μεγάλα κεφάλια της βιομηχανίας απέτυχαν στο να διακρίνουν το ταλέντο του. Όλα άλλαξαν όταν τον ξεχώρισε ο Roman Polanski και αποφάσισε να του δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία «The Pianist» (2003), ένα αφιέρωμα στο γκέτο της Βαρσοβίας κατά την γερμανική κατοχή στην Πολωνία.

Ο Polanski έκανε τον Brody να ζήσει την μοναξιά και την απελπισία του πιανίστα Wladyslaw Szpilman, του οποίου η ζωή αποτελεί κεντρικό θέμα του έργου. Ο Brody αφέθηκε μόνος και πεινασμένος στην Πολωνία, με την πείνα και την μοναξιά να τον βοηθάνε να συγκεντρωθεί. Έχασε 15 κιλά και έμαθε να παίζει κλασσικό πιάνο σε επτά εβδομάδες. Και χάρη στο ταλέντο του και την αφοπλιστική του απεικόνιση, κέρδισε το Oscar ΑΑ Ανδρικού Ρόλου, ενώ στην ίδια κατηγόρια υποψήφιοι ήταν ο Jack Nicholson και ο Michael Caine.

Από τότε η καριέρα του άλλαξε και όλοι αναγνωρίζουν το ταλέντο του. Αναζητήστε τον στις ταινίες «Love the Hard Way» (2001) και «Dummy» (2002) για να καταλάβετε πόσο πολυτάλαντος είναι. Μετά από ένα πέρασμα στην ταινία «The Singing Detective» (2003) το επόμενο μεγάλο βήμα του ήταν στο θρίλερ «The Village» (2004) υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του M. Night Shyamalan. Η ερμηνεία του ως «τρελός του χωριού» είναι ξεχωριστή, ξεδιπλώνοντας για μια ακόμα φορά το ταλέντο του.

Η καριέρα του Adrien Brody έχει μόλις αρχίσει. Σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή, αυτή την περίοδο είναι μόνος του, αφού πρόσφατα χώρισε από την πολύχρονη σχέση του με το μοντέλο Sky Nellor. Στον επαγγελματικό χώρο, έχει ήδη συμφωνήσει για τη συμμετοχή του σε δύο αναμενόμενες παραγωγές: στο «The Jacket» του John Maybury υποδυόμενος ένα βετεράνο του πολέμου στον Περσικό κόλπο, και στο remake του «King Kong» του ΑπολύΑ Peter Jackson.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ