ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

Ken Loach

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Barry Ward, Simone Kirby, Andrew Scott, Jim Norton, Brian F. O'Byrne

ΥΠΟΘΕΣΗ:

H ιστορία του Jimmy Gralton (Barry Ward), Ιρλανδού πολιτικού ακτιβιστή, που μετά από δέκα χρόνια εξορίας στην Αμερική επιστρέφει το 1932 στον τόπο του για να βοηθήσει τη μητέρα του στη φάρμα που διατηρεί. Ο ιερέας και οι (όχι και τόσο δημοκρατικές δυνάμεις) πολιτικής επιρροής της περιοχής δεν βλέπουν την επιστροφή του Jimmy με καλό μάτι, λόγω της πολιτικής του δράσης κατά το παρελθόν. Εκείνος θα αποφασίσει να επαναλειτουργήσει την αίθουσα διασκέδασης του χωριού, της οποίας η χρήση θα είναι δωρεάν και ανοιχτή προς όλους, ώστε να μαζεύονται οι κάτοικοι και να τραγουδούν, να χορεύουν, να μελετούν, να αθλούνται, να συγχρωτίζονται. Η αίσθηση απειλής που νιώθουν οι παλιοί εχθροί του θα επιβεβαιωθεί και με δεδομένο ότι οι σκεπτόμενοι και ενωμένοι άνθρωποι δεν χειραγωγούνται με την ίδια ευκολία όσο οι υποταγμένοι, αυτοί που αντιμάχονται τον Jimmy θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ξεφορτωθούν εκείνον και τις ριζοσπαστικές του ιδέες, και να εμποδίσουν τη λειτουργία της αίθουσας.

Το «Jimmy's Hall» του Ken Loach, προσεγγίζει κριτικά την εξουσία, την κοινωνική και πολιτική επιρροή και την υποκρισία της Εκκλησίας και διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

— Μαρίνα Καπουκρανίδου

ΣΥΝ: Από τις εξέχουσες φιγούρες της βρετανικής κινηματογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, με ένα σινεμά ασυμβίβαστο κι ανενδοίαστα πολιτικό, ο Ken Loach δηλώνει πως αποσύρεται από την ενεργό δράση με αυτό το φιλμ. Ακόμα κι αν βρίσκεις κάποιες ταινίες του δύσκαμπτες και μονοσήμαντες, οφείλεις να δηλώσεις ένα "παρών" στην αίθουσα. Για το «My Name is Joe», την «Kes», το «Land and Freedom».

ΠΛΗΝ: Ένας δημιουργός τόσο παραγωγικός όπως ο Loach είναι δύσκολο να αποχωριστεί το άρωμα του φιλμ. Εγώ λέω πως τα περί αποχώρησης είναι λόγια του αέρα κι ότι θα ξανακάνει ταινία. Το έπαιζα και στο στοίχημα.

Γιάννης Βασιλείου

Μοιράσου αυτή τη σελίδα: