Ρεπορτάζ: Συνέντευξη Τύπου Για Τα Βραβεία Lux

Μοιράσου αυτή τη σελίδα:

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 07.11.2014

Εσείς γνωρίζετε το βραβείο LUX; Τότε θα σας διαφωτίζουν όσα μάθαμε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το βραβείο LUX απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και φέτος υποψήφιες είναι τρεις ταινίες. Πρόκειται για τα φιλμ «Ida» του Pawel Pawlikowski (Πολωνία), «Class Enemy» του Rok Bicek (Σλοβενία) και «Girlhood» της Celine Sciamma (Γαλλία).

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενεί και φέτος τις τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX. Ο ίδιος πρόσθεσε: "Η προσπάθεια που καταβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναδείξει την ποιοτική κινηματογραφική παραγωγή γίνεται μέσω των φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων είναι και η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, με ταινίες που προβάλλουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, καθώς και την ανεκτικότητα των ευρωπαϊκών προσεγγίσεων και της ουσίας να στηριχθεί ο δημόσιος διάλογος, μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής πολυπολιτισμικότητας".

Μιλώντας επίσης για τον τρόπο με τον οποίο ο κινηματογράφος συμβάλλει σε αυτό το δημόσιο διάλογο, ο κ. Αντωνακόπουλος σημείωσε: "Η διασφάλιση του υποτιτλισμού της βραβευμένης ταινίας στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτομάτως προωθεί κάθε χρόνο αυτόν το διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ των χωρών".

Με την σειρά της, η Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το βραβείο LUX όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική, εξηγώντας ότι "το βραβείο αυτό αποτελεί μέρος μιας εργαλειοθήκης που χρησιμοποιεί τον πολιτισμό για να στηρίξει μια ευρωπαϊκή ιδέα, μέσα από έναν -πλέον- θεσμό για τον οποίο είναι υπεύθυνοι γνώστες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου".

Αναφορικά με τα θέματα που παρουσιάζουν οι υποψήφιες ταινίες, η κα. Παλιαδέλη επεσήμανε: "Οι θεματικές των ταινιών τροφοδοτούνται από τη γενικότερη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα όχι και τόσο ευχάριστη". Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να τονίσει πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα που δίνεται στους θεατές να ψηφίζουν την ταινία της επιλογής τους μέσα από την ιστοσελίδα του βραβείου LUX, γεγονός το οποίο, όπως η ίδια είπε, "αποδίδει στον θεσμό μια ακόμη πιο δημοκρατική χροιά".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Μισέλ Δημόπουλος, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, ο οποίος μίλησε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι υποψήφιες ταινίες. "Στην αρχή κάθε χρονιάς, στον βασικό κορμό επιλογής των ταινιών περιλαμβάνονται 50 έως 60 φιλμ, εκ των οποίων καταλήγουμε σε δέκα υποψήφιες ταινίες με κριτήρια όχι μόνο ιδεολογικά και θεματικά, αλλά και αισθητικής φύσης. Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, καταλήγουμε στις τρεις επικρατέστερες ταινίες, οι οποίες ουσιαστικά θίγουν κοινωνικά προβλήματα, όπως ο ρατσισμός, η δυσκολία επικοινωνίας και η μετανάστευση, με σκοπό να αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο τελευταίος μήνας πριν από την βράβευση είναι και το διάστημα κατά το οποίο οι τρεις φιναλίστ ταινίες ταξιδεύουν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ κι έτσι προωθείται ο θεσμός", εξήγησε σχετικά ο κ. Δημόπουλος.

Μιλώντας για τις τρεις ταινίες που είναι φέτος υποψήφιες για το βραβείο LUX και προβάλλονται στο 55ο Φεστιβάλ, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "πρόκειται για ταινίες διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες εκφράζουν τις παραπάνω θεματικές".

07.11.2014 | Ρεπορτάζ: Τα Βραβεία Του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

07.11.2014 | Ρεπορτάζ: Απονεμήθηκαν Τα Βραβεία Της Αγοράς

07.11.2014 | Είδαμε: She's Lost Control της Anja Marquardt

07.11.2014 | Ρεπορτάζ: Συνέντευξη Τύπου Για Τα Βραβεία Lux

06.11.2014 | Είδαμε: All Yours του David Lambert

06.11.2014 | Ρεπορτάζ: Συνέντευξη Τύπου Hanna Schygulla

06.11.2014 | Είδαμε: Next To Her του Asaf Korman

05.11.2014 | Είδαμε: The Lesson των Kristina Grozeva και Petar Valchanov

Όλο το Newsfeed εδώ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης γράφουν η Μαρίνα Καπουκρανίδου και ο Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2014 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.