Ρεπορτάζ: Στην Τελετή Λήξης του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


 


    

Γράφει: Μαρίνα Καπουκρανίδου | 10.11.2013

Το κοινό γέμισε τις θέσεις του Ολύμπιον χθες το βράδυ, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, για να παρακολουθήσει μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα την Τελετή Λήξης ενός ακόμη Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το 54ο σε σειρά. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

Χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους, ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της φετινής διοργάνωσης: "Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα: ότι ακόμη και σε δυσμενείς συγκυρίες, η ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία θριαμβεύει. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το φεστιβάλ πέτυχε το στόχο του: μια γόνιμη πορεία με πυξίδα τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Η επαφή του θεσμού με το κοινό ήταν έμπρακτη και ουσιαστική. Σε σύνολο 150 ταινιών από 54 χώρες, ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό. Γεμάτες αίθουσες, με πληρότητα που ξεπέρασε το 90% και μεγάλος αριθμός sold-out σε όλες τις ζώνες προβολών".

Παραδίδοντας το βήμα στον δήμαρχο της πόλης και πρόεδρο του ΔΣ του ΦΚΘ, κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Εϊπίδης έκλεισε λέγοντας: "Στο 54ο Φεστιβάλ φιλοξενήσαμε δύο ξεχωριστά αφιερώματα στους Γάλλους δημιουργούς Alain Guiraudie και Claire Simon. Γνωρίσαμε από κοντά τον θρυλικό Jim Jarmusch. Επίσης, ο Alexander Payne μας έκανε διπλή τιμή: εκτός του ότι ήταν πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, μας εμπιστεύτηκε και την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «Nebraska». Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους δημιουργούς που μας εμπιστεύτηκαν το έργο τους, όπως ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου και τους εθελοντές μας, που εργάστηκαν σκληρά για να γίνει πραγματικότητα αυτή η διοργάνωση. Ευχαριστώ επίσης θερμά όλους τους χορηγούς μας για την πολύτιμη βοήθειά τους και φυσικά τους θεατές, που είναι η κινητήρια δύναμη του Φεστιβάλ. Σας ευχαριστώ όλους".

Χαρούμενος που η Θεσσαλονίκη για άλλο ένα δεκαήμερο γιόρτασε τη δημιουργικότητα και την έβδομη τέχνη, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: "Είναι μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ το ότι ανανεώνει και συντηρεί την αγάπη του κοινού και των δημιουργών. Δε θα αναφερθώ ούτε στην Αγορά του ΦΚΘ ούτε στο Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, που λειτουργούν τόσο καιρό χάρη στο Φεστιβάλ, αλλά στο ότι αποδεικνύεται πως η Θεσσαλονίκη γίνεται σιγά σιγά μία πόλη του σινεμά". Ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του τους συντελεστές, που έκαναν άλλη μία διοργάνωση πραγματικότητα, ανανεώνοντας το ραντεβού στις σκοτεινές αίθουσες για το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το 2014, όταν η Θεσσαλονίκη θα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Η συνέχεια στη βραδιά δόθηκε με την απονομή των βραβείων του 54ου ΦΚΘ. Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας - "Χρυσός Αλέξανδρος", απένειμε ο Alexander Payne στην ταινία «The Golden Cage» του Μεξικανού Diego Quemada-Diez. Ο κ. Payne άδραξε την ευκαιρία για να ευχαριστήσει το Φεστιβάλ για την υπέροχη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη και επισήμανε πως η κριτική επιτροπή έμεινε πολύ ικανοποιημένη με το επίπεδο των φιλμ. "Πριν από 17 χρόνια παρουσίασα σε αυτό το Φεστιβάλ την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία και είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά και ενθάρρυνση να βλέπω πώς εξελίσσονται στο μεταξύ οι νέοι σκηνοθέτες. Ρόλος μας εδώ δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η βράβευση των ταινιών, αλλά επιπλέον το να ενθαρρύνουμε τους νέους κινηματογραφιστές", είπε κλείνοντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυστυχώς φέτος πολύ λίγοι από τους βραβευθέντες σκηνοθέτες και συντελεστές των ταινιών κατάφεραν να δώσουν το παρών στην τελετή, ώστε να παραλάβουν προσωπικά τα βραβεία τους, η πλήρης λίστα των οποίων βρίσκεται εδώ.

Την τελετή λήξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ακολούθησε σε πρώτη προβολή η ταινία του Alexander Payne «Nebraska».

10.11.2013 | Ρεπορτάζ: Στην Τελετή Λήξης του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

10.11.2013 | Ρεπορτάζ: Τα Βραβεία Του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

09.11.2013 | Είδαμε: It's All So Quiet, της Nanouk Leopold

09.11.2013 | Είδαμε: The King Of Escape, του Alain Guiraudie

09.11.2013 | Συνέντευξη Τύπου: Κριτική Επιτροπή 54ου ΦΚΘ

09.11.2013 | Συνέντευξη Τύπου: Alain Guiraudie

09.11.2013 | Συνέντευξη Τύπου: Claire Simon

07.11.2013 | Είδαμε: Suzanne, της Katell Quillevere

Διαβάστε 18 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης γράφουν οι Μαρίνα Καπουκρανίδου, Πέτρος Καλογεράς και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2013 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.