Ρεπορτάζ: Λαμπερή Πρεμιέρα για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


 


    

Γράφει: Μαρίνα Καπουκρανίδου | 03.11.2013

Με παρουσιάστρια την Ελένη Ρουσσινού, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, η Τελετή Έναρξης του 54ου ΦΚΘ σήμανε την αρχή ενός ακόμη κινηματογραφικού δεκαημέρου στην καρδιά της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Χαιρετίζοντας την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ, του οποίου ο κεντρικός άξονας θα είναι η ανατροπή, όπως μας είχε ήδη προϊδεάσει από τη Συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού, δεν παρέλειψε για άλλη μια χρονιά να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι του, το κόστος της διοργάνωσης καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς να επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό.

Αφού παρουσίασε τα μέλη της φετινής διεθνούς κριτικής επιτροπής (Alexander Payne, πρόεδρος της επιτροπής, Scott Foundas, κριτικός κινηματογράφου του περιοδικού Variety, η παραγωγός Ada Solomon, o Edouard Waintrop, καλλιτεχνικός διευθυντής στο "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών" του Φεστιβάλ Καννών και ο μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα), ο Δ. Εϊπίδης ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς της διοργάνωσης, που για άλλη μια φορά, εν μέσω δύσκολων καιρών, επιμένουν να στηρίζουν ενεργά το θεσμό, και έδωσε το βήμα στον Γιάννη Ανδριανό, υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο κ. Ανδριανός εκ μέρους της πολιτείας καλωσόρισε τους διακεκριμένους καλεσμένους του 54ου ΦΚΘ και διαβεβαίωσε πως "το κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τον κινηματογράφο, όπως και ευρύτερα την πολιτιστική δημιουργία".

Τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο ενός συνεχώς ανερχόμενου και ολοένα και πιο επιτυχημένου φεστιβάλ στη ζωή της Θεσσαλονίκης, ο αυτοχαρακτηριζόμενος "σινεμαδάκιας" δήμαρχος της πόλης (και πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ), Γιάννης Μπουτάρης, καλωσόρισε το κοινό στο 54ο Φεστιβάλ και έδωσε μαζί του ραντεβού στις αίθουσες, κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη του 54ου ΦΚΘ.

Σειρά να ανέβει στο βήμα είχε το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης, ο σκηνοθέτης Jim Jarmusch, τον οποίο οι παρευρισκόμενοι καλωσόρισαν ιδιαίτερα θερμά. Όλοι μας αισθανθήκαμε ένα μικρό τσίμπημα ικανοποίησης και περηφάνιας, ακούγοντας τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη να αναφέρεται στην εξαιρετική δυναμική του νέου κύματος του ελληνικού σινεμά, χαρακτηρίζοντάς το "πραγματικά φανταστικό". Ο Jim Jarmusch ευχαρίστησε εγκάρδια το Φεστιβάλ για την πρόσκληση, δηλώνοντας ευγνώμων στον Δ. Εϊπίδη για την πολυετή του καθοδήγηση και στον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, της εταιρείας παραγωγής Faliro House Productions, που έπαιξε καίριο ρόλο στην ολοκλήρωση της τελευταίας του ταινίας «Only Lovers Left Alive», που προβλήθηκε στην αίθουσα του Ολύμπιον, μετά τη λήξη της τελετής.

10.11.2013 | Ρεπορτάζ: Στην Τελετή Λήξης του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

10.11.2013 | Ρεπορτάζ: Τα Βραβεία Του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

09.11.2013 | Είδαμε: It's All So Quiet, της Nanouk Leopold

09.11.2013 | Είδαμε: The King Of Escape, του Alain Guiraudie

09.11.2013 | Συνέντευξη Τύπου: Κριτική Επιτροπή 54ου ΦΚΘ

09.11.2013 | Συνέντευξη Τύπου: Alain Guiraudie

09.11.2013 | Συνέντευξη Τύπου: Claire Simon

07.11.2013 | Είδαμε: Suzanne, της Katell Quillevere

Διαβάστε 18 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης γράφουν οι Μαρίνα Καπουκρανίδου, Πέτρος Καλογεράς και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2013 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.