Ρεπορτάζ: Τελετή Έναρξης 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


 


    

Γράφει: Αμαλία Κουλακιώτη | 03.11.2012

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει και επίσημα ανοίξει τις πόρτες του για το σινεφίλ κοινό της πόλης και όχι μόνο! Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον, ενώ σημαντικοί σκηνοθέτες και πολιτικά πρόσωπα τίμησαν τον θεσμό με την παρουσία τους.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο θεσμός, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που το 65% του προϋπολογισμού της φετινής διοργάνωσης προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό. Ανακοίνωσε πως την Κυριακή 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ. Τόνισε πως θα συνεχίσει να υποστηρίζει το φεστιβάλ καθώς και την πολιτιστική εικόνα της πόλης, για αυτό και ανέλαβε την προεδρία του ΦΚΘ. Υπογράμμισε για ακόμα μία φορά το πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει οικονομική αυτονομία το Φεστιβάλ.

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης λόγω έκτακτων υποχρεώσεων. Μεταξύ άλλων, στον γραπτό χαιρετισμό του, τόνιζε πως το Φεστιβάλ δείχνει στην Ελλάδα έναν τρόπο για να υπερβεί την κρίση, που είναι φυσικά η θέληση για δημιουργία.

Παρών στην τελετή ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ η τελευταία του ταινία Le Capital θα πραγματοποιήσει πρεμιέρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

Το παρών έδωσαν και οι Σταύρος Καλαφάτης Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Σπύρος Πέγκας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και Μέλος Δ.Σ. Του Φ.Κ.Θ., Φίλιος Στάγκος Γενικός Διευθυντής FM 100 και Μέλος Δ.Σ. του Φ.Κ.Θ., Βικτωρία Γεωργουβέλα Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Μέλος Δ.Σ. Φ.Κ.Θ., Παντελής Πετμεζάς Επίτιμος Πρόξενος Καναδά, Christophe Le Rigoleur Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Sasa Kolundziga Γενικός Πρόξενος Δημοκρατίας Σερβίας, Marko Suomalainen Επίτιμος Πρόξενος της Φινλανδίας, Αγης Κυνηγόπουλος Επίτιμος Πρόξενος Λεττονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Καρούμπης Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Νίκος Καραχάλιος Γενικός Γραμματέας Ε.Ο.Τ., Robert Apfel Πρόεδρος της Accupay System LLC, Πάρις Μαυρίδης Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος ΗΕLEXPO, Έλενα Ράπτη Βουλευτής, Αναστάσιος Τζήκας Διευθύνων Σύμβουλος Δ.Ε.Θ., Γιάννης Μυλόπουλος Πρύτανης Α.Π.Θ., Θωμάς Τρικούκης Πρόεδρος Κ.Θ.Β.Ε. και πολλοί ακόμα.

H τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Holy Motors» του γάλλου σκηνοθέτη Leos Carax.

12.11.2012 | Είδαμε: Το Αγόρι Τρώει Το Φαγητό Του Πουλιού του Έκτορα Λυγίζου (2)

12.11.2012 | Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης για το 53ο Φεστιβάλ με Απρόοπτα

10.11.2012 | Ρεπορτάζ: Τα Βραβεία Του 53ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

10.11.2012 | Είδαμε: Το Αγόρι Τρώει Το Φαγητό Του Πουλιού του Έκτορα Λυγίζου (1)

10.11.2012 | Είδαμε: Συγχαρητήρια Στους Αισιόδοξους της Κωνσταντίνας Βούλγαρη

10.11.2012 | Είδαμε: Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη

10.11.2012 | Είδαμε: The Capsule της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και Higita του The Boy

09.11.2012 | Είδαμε: Papadopoulos And Sons του Μάρκου Μάρκου

Διαβάστε 26 Ρεπορτάζ


© 2000-2012 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.