Chocolat

Chocolat (2000)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Chocolat

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lasse Hallstrom
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Juliette Binoche, Johnny Depp, Lena Olin, Judi Dench, Alfred Molina

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121'

Γράφει η Βάλυ Μουκανάκη

H Vianne με την κόρη της Anouk, όπως και όλες οι γυναίκες πρόγονοί τους, μετακομίζουν συνεχώς από πόλη σε πόλη... Σκοπός τους να δοκιμάσει όλο και περισσότερος κόσμος τις σοκολατένιες δημιουργίες τους, φτιαγμένες με βάση τις μυστικές συνταγές των Maya. Ένας βόρειος άνεμος τις οδηγεί μια μέρα του 1959 σ' ένα μικρό παραδοσιακό χωριό της Γαλλίας, όπου και ανοίγουν μια chocolaterie. Οι συντηρητικοί κάτοικοι την αντιμετωπίζουν μ' επιφυλακτικότητα, ενώ ο δήμαρχος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τη διώξει. Μια μέρα κι ενώ η Vianne έχει αρχίσει να κατακτά τους κατοίκους τους χωριού με τις σοκολατένιες λιχουδιές της, εγκαθίσταται στις όχθες της λίμνης μια ομάδα τσιγγάνων. Η ξενοφοβία ωθεί τους ντόπιους σε μια εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους φιλήσυχους επισκέπτες, η αντισυμβατική όμως Vianne θα τους προσεγγίσει και θ' αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μ' έναν από αυτούς, τον Roux...

Μια πολύ γλυκιά ιστορία για τους ανθρώπους, για τις φοβίες και τους πειρασμούς τους. Για τις προκαταλήψεις και τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας. Και φυσικά μια ιστορία για τη σοκολάτα, που με τις μαγικές ιδιότητές της μπορεί να μας ταξιδέψει, να μας κάνει να ξεφύγουμε, να δώσει χαρά και γιατί όχι ν' αλλάξει και τη ζωή μερικών... Όμορφες εικόνες και πολύ ωραία κι ευχάριστη μουσική που εναρμονίζεται πλήρως με την ατμόσφαιρα της ταινίας. Στα θετικά βέβαια συμπεριλαμβάνεται και η πολύ καλή επιλογή των ηθοποιών: Juliette Binoche και Johnny Depp στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, Alfred Molina και οι εξαιρετικές Judie Dench και Lena Olin. Η ταινία γυρίστηκε το 2000 από τον Lasse Hallstrom και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Joanne Harris.

Γράφει ο Λουκιανός Κοροβέσης

Σε μικρό επαρχιακό χωριό όπου κατοικοεδρεύει η μουρτζουφλιά του τοπικού άρχοντα, νεοφερμένη πρωτευουσιάνα φτιάχνει σοκολάτες που αναστατώνουν ήθη και πάθη. Όταν ο άρχων θα στραφεί εναντίον της, χωριό και πάθη θα διχαστούν για να ξαναμονιάσουν μετά από λίγο.

Σοκολάτες. Η γλύκα της Juliette Binoche. Η χαίτη του Johnny Depp. Χολή και συντηρητισμός ενάντια σε γλύκα και προοδευτικότητα. Και στο επίκεντρο; Οι άνθρωποι και τα συναισθήματά τους. Ας μην γελιόμαστε. Το «Chocolat» είναι μια υπερεκτιμημένη ταινία, στην οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε λόγω του αφοπλιστικής τρυφερότητας της Binoche (τα αγόρια) και λόγω του τζονιντεπισμού του Johnny Depp (τα κορίτσια). Αν βουτήξεις τους δύο τους μέσα σε καυτή σοκολάτα, προσθέσεις ένα αξιομνημόνευτο soundtrack και πασπαλίσεις με την ελπίδα του "η αγάπη όλους τους αλλάζει" φτιάχνεις μια ταινία που θα μπορούσε να είναι μέχρι και η «Amelie», αλλά δεν είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα της δύναμής της, είναι ότι έδωσε στον Χάρη Ρώμα υλικό για μια από της σειρές του, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να φέρνει σε κανέναν σας περίεργους συνειρμούς, καθώς η ταινία στέκεται άξια μέσα σε αυτήν εδώ τη λίστα. Σαν κούπα αχνιστού καφέ (ή μήπως σοκολάτας), η ταινία συστήνεται για βράδυ καθημερινής που και οι δύο θέλουν να χουχουλιάσουν κάτω από τις κουβέρτες. Με άλλα λόγια; Μια γλύκα!

Bull Durham

Everyone Says I Love You

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.