Seat fillers: Οι αφανείς πρωταγωνιστές μιας Οσκαρικής απονομής
γράφει: Θανάσης Γεντίμης @ 09.02.2020
Έχετε προσέξει ότι σε όλα τα πλάνα από την τελετή απονομής των βραβείων Oscar, το Dolby Theatre μοιάζει ανά πάσα στιγμή ασφυκτικά γεμάτο; Αυτή η εικόνα που φτάνει στους δέκτες μας, δεν είναι αποτέλεσμα της τύχης ή κάποιου κόλπου της τελευταίας στιγμής. Η Ακαδημία έχει προνοήσει ώστε τίποτε να μην πάει στραβά... και το μυστικό έχει όνομα: "Seat Fillers".
Seat Fillers είναι τα άτομα εκείνα που επιστρατεύονται για να κάθονται σε όσες θέσεις της "πλατείας" του Dolby Theatre αδειάζουν, ιδίως στις πρώτες σειρές τις οποίες συχνά "πιάνει" ο τηλεοπτικός φακός. Μπορεί εκ πρώτης όψεως μια τέτοια "δουλειά" να μοιάζει τέλεια, όμως μην βιαστείτε να ζηλέψετε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες αν δεν ακούσετε όλες τις λεπτομέρειες.
Οι seat fillers προσέρχονται από πολύ νωρίς το πρωί την ημέρα της απονομής στο Dolby Theatre χωρίς να περάσουν φυσικά από το Κόκκινο Χαλί. Έχοντας πάρει από πριν ακριβείς οδηγίες για το τι πρέπει να φοράνε, περνούν πρώτα από έλεγχο για τις ενδυματολογικές τους επιλογές: tuxedo για τους άνδρες και διακριτικό βραδινό φόρεμα για τις κυρίες (συνήθως νοικιασμένα).
Ακολουθεί το απαραίτητο φροντιστήριο εστιάζοντας κυρίως στο πως πρέπει να φέρονται αν τελικά μπουν στην αίθουσα. Πρακτικά πρέπει να περάσουν όσο πιο απαρατήρητοι γίνεται. Να μην ξεχωρίζουν από το πλήθος, να μην κάνουν χειρονομίες (ή άλλες χοντράδες) και κυρίως να μην πιάνουν την κουβέντα με όποιον διάσημο τύχει να κάθεται δίπλα τους (εκτός φυσικά αν εκείνος τους απευθύνει το λόγο). Εννοείται πως οι selfies απαγορεύονται! Ούτως ή άλλως για λόγους ασφαλείας η φωτογράφιση μέσα στο Dolby Theatre επιτρέπεται αποκλειστικά στους φωτορεπόρτερ.
Για να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους καλοντυμένους καλεσμένους, οι seat fillers φοράνε μια ειδική κονκάρδα που συνήθως αναφέρει "I am temporarily filling this seat for camera purposes". Φυσικά την αφαιρούν όταν έρθει η ώρα να καθίσουν σε θέση που ελευθερώνεται.
Επειδή η Ακαδημία θέλει να είναι σίγουρη ότι τίποτε δεν θα πάει λάθος, πάντοτε επιστρατεύει περισσότερους seat fillers από όσους πιθανώς χρειαστεί, με τον αριθμό να κυμαίνεται γύρω στα 300 άτομα. Έτσι δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κάποιοι δεν βρίσκουν ποτέ το δρόμο τους για τα καθίσματα του Dolby Theatre, και περνάνε όλη τη βραδιά στους διαδρόμους.
Εξαιρετικά σπάνιες είναι επίσης οι περιπτώσεις που κάποιος περνά όλη τη διάρκεια της απονομής μέσα στην αίθουσα. Οι περισσότεροι παίρνουν τη θέση καλεσμένων που ετοιμάζονται να απονείμουν κάποιο βραβείο, νικητών που παρέλαβαν ήδη το Oscar τους ή απλώς εκείνων που θέλουν να βγουν για ένα τσιγάρο ή για μια επίσκεψη στην τουαλέτα. Συνήθως οι αλλαγές γίνονται στη διάρκεια των διαφημιστικών διαλειμμάτων, όμως δεν λείπουν και οι ιστορίες όπου seat fillers πήγαν στις θέσεις τους με "καταδρομικές κινήσεις" λόγω κάποιας έκτακτης ανάγκης.
Και εδώ βρίσκεται ένα άλλο μυστικό της διαδικασίας: δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας ή κάποιος άλλος "δίκαιος" τρόπος για το ποιος διαθέσιμος seat filler θα μπει στην αίθουσα. Η απόφαση συνήθως παίρνεται αστραπιαία και ο αρμόδιος (ο οποίος λέγεται "spotter") επιλέγει με βάσει όσους είναι γύρω του την στιγμή που τους χρειάζεται. Οπότε, συνήθως, η βραδιά για έναν seat filler μεταφράζεται σε ώρες ορθοστασίας και αναμονής.
Περιττό να πούμε ότι για το χρόνο τους οι άνθρωποι αυτοί δεν αποζημιώνονται σε χρήμα. Η Ακαδημία απλά τους παρέχει την ευκαιρία για μια εμπειρία ζωής (και τους εξασφαλίζει φαγητό και αναψυκτικά για όσο περιμένουν). Από την Ακαδημία αμείβονται μόνο εκείνοι οι κομπάρσοι που χρησιμοποιούνται full time κατά τις εβδομάδες που προηγούνται της απονομής, οι λεγόμενοι stand-ins. Αλλά αυτοί είναι μια εντελώς άλλη ιστορία.
Για το τέλος αφήσαμε τη διαδικασία επιλογής, καθώς παραμένει λίγο ασαφής και όπως όλα δείχνουν πάει από στόμα σε στόμα. Δεν βοηθά και το γεγονός ότι οι seat fillers υπογράφουν μια αρκετά εκτενή (και αυστηρή) συμφωνία εχεμύθειας.
Ξέρουμε όμως ότι κάποιοι seat fillers έχουν κάποια σχέση με την κινηματογραφική βιομηχανία (κομπάρσοι, εργαζόμενοι σε εταιρίες του χώρου), κάποιοι άλλοι είναι εργαζόμενοι του ABC (που έχει τα δικαιώματα της μετάδοσης της απονομής), ενώ όπως είναι λογικό υπάρχουν κι εκείνοι που έρχονται με τη σύσταση ανθρώπων που σχετίζονται με την Ακαδημία. Κάποιοι από αυτούς αποκτούν μια πιο σταθερή σχέση, βοηθώντας και σε άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια της χρονιάς. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως μεγάλος αριθμός seat fillers είναι υπάλληλοι της εταιρίας Ορκωτών Ελεγκτών PwC (υπεύθυνη για την καταμέτρηση των ψήφων και την ανάδειξη των νικητών). Όπως φαίνεται η Ακαδημία παραχωρεί κάποιες τέτοιες θέσεις στην PwC, η οποία με τη σειρά της τις χρησιμοποιεί ως ενός είδους bonus για τους "καλούς" υπαλλήλους της.
Μπορεί λοιπόν η βραδιά ενός seat filler στα Oscar να μην είναι ειδυλλιακή, το σίγουρο όμως είναι πως όσοι έχουν γευτεί αυτή την εμπειρία δηλώνουν ότι θα το ξανάκαναν χωρίς σκέψη εάν είχαν την ευκαιρία.
Το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στις 20.02.2015 στο αφιέρωμα του CinemaNews.gr στην 87η Απονομή των Βραβείων Oscar και εμπλουτίστηκε με περισσότερα στοιχεία στις 09.02.2020.
Βραδιά Oscar
- Παραδόσεις που έσπασαν... κι άλλες που άντεξαν
- Όσα σχολιάσαμε ζωντανά στη διάρκεια της απονομής
- Δεκάδες φωτογραφίες από το Κόκκινο Χαλί
- Οι ευχαριστήριοι λόγοι Zellweger, Phoenix, Dern, Pitt [video]
- Οι Νικητές στα 92α Βραβεία Oscar
- Οι Υποψηφιότητες στα 92α Βραβεία Oscar
- Όλα τα μυστικά πίσω από τη λάμψη του Κόκκινου Χαλιού των Oscar
- Seat fillers: Οι αφανείς πρωταγωνιστές μιας Οσκαρικής απονομής
- Τελικά τι διαφέρει το Sound Editing από το Sound Mixing; Έχουμε τις απαντήσεις!
- Η κατηγορία-φάντασμα των βραβείων Oscar που δεν ξέρατε ότι υπήρχε
- Οι τελικές προβλέψεις για όλες τις κατηγορίες των φετινών Oscar
Υποψηφιότητες Oscar
Trivia 34:
To «Beauty And The Beast» (Η Πεντάμορφη και το Τέρας) είναι η μόνη ταινία κινουμένων σχεδίων που κατάφερε να μπει στην πεντάδα του Oscar Καλύτερης Ταινίας. Το...
Χρυσές Σφαίρες