+ Οι Ατάκες Της 81ης Απονομής

+ Φωτορεπορτάζ από το Photo Corner στα Παρασκήνια

+ Φωτορεπορτάζ από την Αίθουσα Τύπου

+ Φωτορεπορτάζ από την Τελετή Απονομής

+ Φωτορεπορτάζ από το Κόκκινο Χαλί

+ Πρώτο Σχόλιο: Απονομή Oscar 2009

+ Η Λίστα των Νικητών στα Oscar 2009

+ Live Blogging: Oscar 2009

+ Οι Προβλέψεις Για Τους Φετινούς Νικητές

+ Προβλέψεις Νικητών: Ταινία Σκηνοθεσία

+ Προβλέψεις Νικητών: Ανδρικοί Ρόλοι

+ Προβλέψεις Νικητών: Γυναικείοι Ρόλοι

+ Προβλέψεις Νικητών: Κατηγορίες Σεναρίων

+ Οι Νικητές στα BAFTA

+ Οι Νικητές της Ένωσης Σεναριογράφων

+ Φωτορεπορτάζ από το Γεύμα των Υποψηφίων

+ Οι Νικητές της Ένωσης Σκηνοθετών

+ Φωτορεπορτάζ από τα SAG Awards

+ Οι Νικητές της Ένωσης Ηθοποιών

+ Οι Νικητές της Ένωσης Παραγωγών

+ Οι Υποψηφιότητες Των Oscar

+ Η Πορεία Προς Τις Υποψηφιότητες

+ Οι Υποψηφιότητες των BAFTA

+ H Shortlist για την κατηγορία Ξενόγλωσσου Oscar

+ Το φαινόμενο Kate Winslet και... το σύνδρομο Sigourney Weaver!

+ To Ξέσπασμα του Josh Brolin.

+ Σχόλιο: Χρυσές Σφαίρες με Εκπλήξεις!

+ Φωτορεπορτάζ από τις Χρυσές Σφαίρες

+ Live Blogging: 66η Απονομή Χρυσών Σφαιρών

+ Οι Νικητές Στις Χρυσές Σφαίρες

+ Ο Φετινός Παρουσιαστής

+ Όλα τα βραβεία πριν τα Oscar

(13) The Curious Case of Benjamin Button

(10) Slumdog Millionaire

(8) Milk

(8) The Dark Knight

(6) Wall-E

(5) Doubt

(5) Frost/Nixon

(5) The Reader

(3) Changeling

+ Όλες Οι Υποψήφιες Ταινίες.

 

 Γίνετε μέλη στο Facebook group του CinemaNews.gr

Synecdoche, New York

Synecdoche, New YorkΘεατρικός σκηνοθέτης (Philip Seymour Hoffman) βρίσκει τα χρήματα να ανεβάσει μία παράσταση αντάξια του πραγματικού καλλιτεχνικού του οράματος, τη στιγμή που η σύζυγος του (Catherine Keener), μία ταχύτατα ανερχόμενη ζωγράφος, ετοιμάζεται να τον εγκαταλείψει παίρνοντας μαζί και την κόρη τους. Κι ενώ ο χρόνος κυλά, αυτό που προσπαθεί με πάθος να στήσει είναι στην ουσία ένα αντίγραφο της Νέας Υόρκης εντός μίας τεράστιας αποθήκης, στην οποία κατοικούν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι σαν να ήταν κανονική πόλη, μεταξύ των οποίων βρίσκεται φυσικά κι ο ίδιος (ξανα)ζώντας τρόπον τινά τη ζωή του.

Ο Charlie Kaufman είναι ήδη πασίγνωστος για τη σεναριακή του δεινότητα από τα «Being John Malkovich», «Adaptation» και φυσικά το «Eternal Sunshine Of The Spotless Mind». Ο αστείρευτος αυτός mind-trapper υπογράφει κι εδώ φυσικά το σενάριο με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά θέτει εαυτόν στη σκηνοθετική καρέκλα. Καθοδηγώντας άριστα ένα φοβερό καστ κι αποσπώντας από τον κορυφαίο όλων Hoffman ερμηνεία βεληνεκούς «Capote», ο αμερικανός σκηνοθέτης-σεναριογράφος αποδίδει λατρευτά και καθ' ολοκληρία το φάσμα της ψυχοσύνθεσης του καλλιτέχνη, εκτεινόμενος από την ίδια την κινητήρια δύναμη της δημιουργίας ως τους βαθύτερους φόβους κι αγκυλώσεις του. Η 'Συνεκδοχή Της Νέας Υόρκης' είναι χωρισμένη σε δύο διαφορετικού ύφους μέρη. Το πρώτο πατά περισσότερο στην κωμωδία που σε οξυδέρκεια θυμίζει Woody Allen ενώ το δεύτερο σ' ένα δράμα που βρίθει συμβολισμών, φλερτάρει ανοιχτά με το σουρεαλισμό και που θα έκανε ακόμα και τον David Lynch να ζηλέψει. Αυτή η θεωρητικά αδέξια συρραφή γίνεται μέσα από το μυαλό και το μάτι του Kaufman σεμινάριο υψηλής κινηματογραφικής ραπτικής, τόσο στο αναμενόμενο επίπεδο του σεναρίου όσο και στο μεγάλο στοίχημα της σκηνοθετικής καθοδήγησης.

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι το «Synecdoche, New York» αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προσωπικής ταινίας για το θεατή. Στο τέλος, κάποιοι θα αισθανθούν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα να καίγονται από καταιγισμό σκέψεων σε ένα εσωτερικό 'παραλήρημα' (η περίπτωση του υπογράφοντα), άλλοι θα χρειαστούν χρόνο για να σκεφτούν τι ακριβώς είδαν και οι υπόλοιποι θα την απορρίψουν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση όμως κανείς από τους παραπάνω δε θα μπορεί να ισχυριστεί πως είδε μία συνηθισμένη ταινία.

Μάρα Θεοδωροπούλου

Μοιράσου Αυτό Το Άρθρο

Trivia 79:
Το μεγαλύτερο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της 1ης και της 2ης υποψηφιότητας ενός ηθοποιού είναι 41 χρόνια. Ο Henry Fonda μετά την 1η του υποψηφιότητα το 1941 για το «Grapes of Wrath» χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1982 για την 2η υποψηφιότητά του για το «On Golden Pond». Η Ακαδημία αντάμειψε την υπομονή του με ένα χρυσό αγαλματάκι, το οποίο όμως παρέλαβε η κόρη του Jane Fonda αφού ο ίδιος βρισκόταν ετοιμοθάνατος στο νοσοκομείο.

+ Διαβάστε Και τα 81 Trivia για τα Oscar!

© 2000-2009 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.

OSCAR®, OSCARS®, ACADEMY AWARD®, ACADEMY AWARDS® and the Oscar statuette are registered trademarks and service marks of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (A.M.P.A.S.)