Γιατί αξίζει να προσέχουμε το φεστιβάλ του Telluride; Και που στην ευχή είναι κρυμμένο;

Θανάσης Γεντίμης  |  02-08-2014
Γιατί αξίζει να προσέχουμε το φεστιβάλ του Telluride; Και που στην ευχή είναι κρυμμένο;

Χωμένο στα βουνά του Κολοράντο, το Telluride είναι μια μικρή πόλη με μόλις 2.300 κατοίκους. Για να φτάσεις εκεί πρέπει είτε να πάρεις κάποιο μικρό αεροπλάνο (αν βρεις εισιτήριο) ή να οδηγήσεις περίπου 550 χιλιόμετρα από το Denver. Εκεί όπου το χειμώνα "κάνουν κατάληψη" οι λάτρεις του σκι, στα τέλη Αυγούστου "εισβάλλουν" οι φίλοι του κινηματογράφου.

Αυτό το καλά κρυμμένο φεστιβάλ έχει δύο βασικούς κανόνες. Αφενός οι ταινίες που επιλέγονται για το κυρίως πρόγραμμα δεν θα πρέπει να έχουν κάνει πρεμιέρα σε αμερικάνικό έδαφος. Αφετέρου το φεστιβάλ κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις του για τις ταινίες που απαρτίζουν το πρόγραμμα μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει.

Έχει διάρκεια τέσσερις μόλις ημέρες, φιλοξενεί περίπου 25 ταινίες στο βασικό πρόγραμμα (ονόματι "Show") και απονέμει μόνο τιμητικά βραβεία. Δεν πωλούνται μεμονωμένα εισιτήρια, αλλά κάρτες διαρκείας με τιμές από 390 ως 780 δολάρια (συν μια ειδική κατηγορία με τιμή 3.900 δολαρίων).

Παρά τις υψηλές τιμές και την πλήρη άγνοια για το πρόγραμμα οι κάρτες εξαντλούνται από νωρίς, και μέσα στη ζέστη του Αυγούστου εκατοντάδες (ψαγμένοι) σινεφίλ παίρνουν τους δρόμους για τα βουνά του Κολοράντο. Τι κάνει όμως το Telluride τόσο σημαντικό;

Από το 2004, όταν η απονομή των βραβείων Oscar μετακινήθηκε τον Φεβρουάριο, τα studio θέλουν τα Οσκαρικά φαβορί να κάνουν πρεμιέρα νωρίτερα για να έχουν αρκετό χρόνο για να "χτίσουν" momentum μέχρι την έξοδό τους στις αίθουσες και την έναρξη της περιόδου των ψηφοφοριών. Έτσι ο Σεπτέμβριος έγινε ο ιδανικός μήνας με δύο μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ σε Βενετία και Toronto, αλλά και το μεγαλύτερο μικρό φεστιβάλ... στο Telluride.

Ανέκαθεν το φεστιβάλ είχε προσεγμένες επιλογές στο πρόγραμμά του. Πλέον όμως έχει αποκτήσει το "κληρονομικό χάρισμα", αφού πέντε από τις ταινίες που πήραν το Oscar καλύτερης ταινίας τα τελευταία έξι χρόνια, έκαναν πρεμιέρα στο Telluride: «Slumdog Millionaire», «The King's Speech», «The Artist» (είχε προβληθεί νωρίτερα στις Κάννες), «Argo», «12 Years A Slave». Μόνο το «Hurt Locker» τους ξέφυγε, κάνοντας πρεμιέρα στη Βενετία και μετά στο Toronto.

Η κόντρα με το πιο "παραδοσιακό" φεστιβάλ του Toronto πήρε φέτος μια πιο χειροπιαστή διάσταση, όταν οι Καναδοί υπογράμμισαν από τον Ιανουάριο κιόλας ότι οι ταινίες που σκοπεύουν να προβληθούν και στο Telluride θα έχουν χαμηλότερη προτεραιότητα. Μόνο άσχετο δεν ήταν το γεγονός ότι όλες οι βραβευμένες με Oscar ταινίες που αναφέραμε παραπάνω περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Toronto, αλλά κατάφεραν και παίχτηκαν νωρίτερα και στο Telluride. Αυτό το "διπλό παιχνίδι" έστρεφε την κάλυψη από τα ΜΜΕ στα βουνά του Κολοράντο, ενώ οι δημοσιογράφοι φτάνουν πλέον στο Toronto έχοντας ήδη δει τα "δυνατά χαρτιά" του προγράμματος.

Μένει να μάθουμε λοιπόν ποιες ταινίες θα επιλέξουν φέτος το Telluride και ποιες το Toronto για την Αμερικάνική πρεμιέρα, για να μαντέψουμε ποιος εξασφάλισε το φετινό Oscar καλύτερης ταινίας...

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2025 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.