Oscars Race 2014: Αναλύοντας τις τέσσερις κατηγορίες Ερμηνείας

Θανάσης Γεντίμης  |  03-03-2014
Oscars Race 2014: Αναλύοντας τις τέσσερις κατηγορίες Ερμηνείας

Μας χωρίζουν λίγες ώρες από την 86η απονομή των βραβείων Oscar. Η αλήθεια είναι ότι η φετινή Οσκαρική κούρσα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την κατηγορία της Καλύτερης ταινίας, αλλά σε ό,τι αφορά τις στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνείας τα φαβορί ξεχώρισαν από νωρίς...

Καλύτερος Α' Ανδρικός Ρόλος:

"All right, all right, all right". Ας μην κρυβόμαστε, φέτος είναι η χρονιά του Matthew McConaughey. Το σίγουρο είναι πως αυτός ο ηθοποιός πάλεψε πολύ τα τελευταία χρόνια για να απαλλαγεί από την εικόνα που είχαν χτίσει οι ως τώρα επιλογές του. Φέτος ειδικά έκανε το "τρία στα τρία": πέρα από τη συγκλονιστική του ερμηνεία στο «Dallas Buyers Club», είχε τραβήξει την προσοχή μας στο ανεξάρτητο «Mud» και έκλεψε την παράσταση με μόλις δύο σκηνές στο ξεκίνημα του «The Wolf Of Wall Street». Το κερασάκι στην τούρτα ακούει στο όνομα "True Detective": μια τηλεοπτική σειρά του ΗΒΟ, με τον McConaughey και τον Woody Harleson στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η σειρά έκανε πρεμιέρα λίγο πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, απέκτησε φανατικό κοινό, συζητήθηκε και αποτέλεσε την καλύτερη διαφημιστική εκστρατεία για την υποψηφιότητα McConaughey. Παράλληλα στα πρόδρομα βραβεία ο Matthew McConaughey έβγαινε νικητής (Χρυσή Σφαίρα, Ένωση Ηθοποιών, Ένωση Κριτικών), χάνοντας μόνο το Bafta από τον Βρετανό Chiwetel Ejiofor που έπαιζε "εντός έδρας".

Όμως ακόμα και μετά από όλα αυτά ο McConaughey δεν θεωρείται "κλειδωμένος" νικητής. Και οι λόγοι είναι δύο. Από τη μία ακόμα και φανατικοί του υποστηρικτές δεν μπορούν να το πιστέψουν (ή απλά δεν το ομολογούν για να μην το γκαντεμιάσουν). Από την άλλη στην πεντάδα των υποψηφίων υπάρχει ο Leonardo DiCaprio με την 4η του Οσκαρική υποψηφιότητα για το εξαιρετικό «The Wolf Of Wall Street». Μπορεί με βάση τα δεδομένα ο DiCaprio να μην έχει πιθανότητες νίκης, παρόλα αυτά είναι ο αντίπαλος που κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμά. Βέβαια υπέρ του McConaughey λογικά θα παίξει ρόλο και η αίθηση ότι "δύσκολα θα ξαναβρεθεί υποψήφιος σύντομα, σε αντίθεση με τον Leo".

Καλύτερος Α' Γυναικείος Ρόλος:

Θυμάστε πέρσι που ο Daniel Day-Lewis δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει το Oscar για το «Lincoln»; Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει φέτος με την Cate Blanchett για την ερμηνεία της στο «Blue Jasmine». Η Cate ήταν εξαιρετική στο ρόλο της Jasmine και έχει σαρώσει όλα τα πρόδρομα βραβεία. Από τις τέσσερις αντιπάλους της, οι τρεις έχουν τουλάχιστον ένα Oscar στο ενεργητικό τους (Streep, Dench, Bullock) και δεν έχουν κάνει ιδιαίτερη εκστρατεία. Πέμπτη της παρέας είναι η Amy Adams, η οποία ήταν η μόνη που είχε κάποιες -μαθηματικές- πιθανότητες στην αρχή της κούρσας. Τελικά όμως δεν φαίνεται να υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα ανατροπής στη συγκεκριμένη κατηγορία. Δεν θα παραξενευόμουν αν διέρρεε ότι η Cate Blanchett έχει ήδη αποστηθίσει τις καθιερωμένες ευχαριστίες.

Καλύτερος Β' Ανδρικός Ρόλος:

Αν πριν μερικά χρόνια κάποιος ισχυρίζονταν ότι ο Jared Leto θα βρεθεί φαβορί χωρίς αντίπαλο για Oscar ερμηνείας, μάλλον θα γίνονταν αποδέκτης πειραγμάτων καθώς και χτυπημάτων κατανόησης στην πλάτη. Πέρα από την πλάκα όμως ας μην ξεχνάμε ότι ο Leto το διάστημα 1998 - 2003 βρέθηκε σε άκρως ενδιαφέρουσες ταινίες, από το «Requiem for a Dream» ως το «Panic Room» (και σε μικρότερους ρόλους στα «Thin Red Line», «American Psycho» και «Girl, Interrupted»). Φέτος, στο «Dallas Buyers Club» μπαίνει στο πετσί ενός απαιτητικού (θηλυκού) ρόλου για τις ανάγκες του οποίου μεταμορφώνεται σωματικά. Δεν αρκείται όμως στην εξωτερική του αλλαγή (η οποία πάντα δίνει "πόντους"), αλλά καταδύεται στην ψυχή της Rayon, ενός χαρακτήρα που πίσω από την εξωτερική υπερηφάνεια και σκληράδα, αναζητά την τρυφερότητα. Εάν ο Leto δεν υπήρχε στην πεντάδα των υποψηφιοτήτων, τότε τα φώτα μάλλον θα έπεφταν στον πρωτοεμφανιζόμενο Barkhad Abdi («Captain Phillips») που χωρίς να είναι επαγγελματίας ηθοποιός έπαιξε στα ίσια το ρόλο του Σομαλού πειρατή απέναντι στον Tom Hanks .

Καλύτερος Β' Γυναικείος Ρόλος:

Και φτάνουμε στην πιο ενδιαφέρουσα από τις τέσσερις κατηγορίες, καθώς το φαβορί δεν είναι ακλόνητο. Το προβάδισμα έχει η Lupita Nyong'o για την ερμηνεία της στο «12 Years A Slave». Η 30χρονη ηθοποιός ήταν το φετινό ακατέργαστο διαμάντι που ανέδειξε η Οσκαρική κούρσα και έχει κερδίσει το βραβείο της Ένωσης Ηθοποιών αλλά και της Ένωσης Κριτικών. Παράλληλα η Nyong'o κερδίζει πόντους από το γεγονός ότι είναι η μόνη δυνατή υποψηφιότητα ερμηνείας από το «12 Years A Slave».

Όμως σε όλη τη διάρκεια της Οσκαρικής κούρσας δεν έχουν σταματήσει οι αισιόδοξες προβλέψεις για την Jennifer Lawrence, και την ερμηνεία της στο «American Hustle». Η περσινή νικήτρια του Oscar A' Γυναικείου («Silver Linings Playbook») διαθέτει αναμφίβολα ένα πηγαίο "star quality". Και δεν υπερβάλλουμε αν πούμε ότι το Hollywood έχει βρει στο πρόσωπό της ένα σπάνιο ταλέντο που εκτός από υποκριτικές ικανότητες έχει και μια γνήσια προσωπικότητα που σε κερδίζει αστραπιαία. Στα υπέρ της Lawrence καταγράφεται το γεγονός ότι το «American Hustle» είναι crowdpleaser (εντελώς διαφορετικό πράγμα από αυτό που θα λέγαμε απλά "ευχάριστη ταινία") ενώ για την ερμηνεία της βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα, αλλά και με βραβείο Bafta. Η περσινή της νίκη είναι ανασταλτικός παράγοντας καθώς σίγουρα σε κάποια μέλη της Ακαδημίας θα φανεί υπερβολή μια 24χρονη να έχει στο ενεργητικό της δύο Oscar, και μάλιστα συνεχόμενες χρονιές.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν αν σε κάποια από τις τέσσερις κατηγορίες ερμηνείας συμβεί "έκπληξη", θα είναι στην κατηγορία του Β' Γυναικείου ρόλου. Η αγωνία μας όμως δεν θα κρατήσει πολύ, αφού κατά το "έθιμο" η κατηγορία αυτή ανοίγει την βραδιά της απονομής.

Όπως πάντα δεν πρέπει να χάσετε το ετήσιο αφιέρωμα του CinemaNews.gr στην Οσκαρική κούρσα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.