Oscars Race 2014: Αναλύοντας τις υποψηφιότητες Καλύτερου Τραγουδιού

Γιάννης Γκροσδάνης  |  03-03-2014
Oscars Race 2014: Αναλύοντας τις υποψηφιότητες Καλύτερου Τραγουδιού

Ένας γαλαξίας αστεριών της pop και rock θα κατέβει στην σκηνή της απονομής των Oscar καθώς τα τέσσερα υποψήφια τραγούδια έχουν ήδη διαγράψει μια δική τους πορεία εντός και εκτός κινηματογράφου. Πολύπαθη κατηγορία καθώς τα γούστα και οι κανονισμοί της Ακαδημίας - κυρίως τα τελευταία χρόνια - ομολογουμένως έχουν την μετατρέψει σε μια άχαρη και ανέμπνευστη διαδικασία για όλους με αποτέλεσμα να μην προσθέτει σχεδόν τίποτα και σίγουρα δεν αναδεικνύει τραγούδια με βάθος, όπως ίσως να συνέβαινε παλαιότερα. Κάτι τέτοιο συνέβη και φέτος με την παρουσία του Alone Yet Not Alone από την ομώνυμη ταινία, ένα ευαγγελικό αδιάφορο τραγουδάκι του οποίου ο συνθέτης εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του ως μέλος της Ακαδημίας για να κάνει μια πολύ δυναμική καμπάνια, κέρδισε την υποψηφιότητα πετώντας άλλα πιο δημοφιλή και σίγουρα καλύτερα τραγούδια έξω αλλά όταν διαπιστώθηκε η παρατυπία έμεινε εκτός κούρσας. Οι υποψήφιοι είναι πλέον τέσσερις και είναι οι εξής:

Τα αξιολάτρευτα για πολλούς minions του «Despicable Me 2» κατάφεραν να κερδίσουν διπλή παρουσία στα Oscar καθώς πέρα απο την υποψηφιότητα για καλύτερο animation βρίσκονται και στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού. Ο Pharell Williams υπογράφει και ερμηνεύει το Happy, το top of the tops στα chart (κινηματογραφικό) τραγούδι της χρονιάς φτάνοντας μέχρι την θέση 2 του αντίστοιχου πίνακα του Billboard στην Αμερική και μπαίνοντας στις λίστες με τα ευπώλητα single πολλών άλλων χωρών. Ένα αρκετά ευχάριστο τραγούδι, από έναν πολλά υποσχόμενο καλλιτέχνη για το 2013 φτάνει σχεδόν αυτονόητα μέχρι τα Oscar αλλά πιθανότατα χωρίς αρκετές ελπίδες για την διάκριση.

Τα animation σε γενικές γραμμές έχουν σχεδόν πάντα τον πρώτο λόγο στα μουσικά Oscar και αυτό συμβαίνει και φέτος καθώς εκτός από το «Despicable Me 2» άλλη μια ταινία με διπλή Οσκαρική παρουσία (στις κατηγορίες animation και τραγουδιού) βρίσκεται εδώ με σοβαρές αξιώσεις για την βραδιά των Oscar. Ο λόγος για το «Frozen» και το τραγούδι Let it Go, το οποίο υπογράφει το ζεύγος Kristen και Robert Lopez με προϋπηρεσία στα θεατρικά μιούζικαλ του Broadway και αρκετά βραβεία Tony και Grammy στο ενεργητικό τους. Το τραγούδι δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας. Αγκαλιάστηκε από την αρχή με πολύ ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς, βρίσκεται στις λίστες των charts με τα δημοφιλέστερα τραγούδια στην Αμερική και σε αρκετές άλλες χώρες στην Ευρώπη και στην Απω Ανατολή. Όλα αυτά είναι φυσικά καθώς διαθέτει την γνωστή συνταγή επιτυχίας της Disney η οποία εδώ και χρόνια οδηγεί εκτός απρόοπτου μέχρι τα Oscar και όχι μόνο.

Αρκετά μινιμάλ και απλό σε ύφος, μελωδικό και αισθαντικό το Moon Song από την ταινία «Her» έφτασε μέχρι τα Oscar. Απόλυτα δίκαιη η παρουσία εδώ για ένα τραγούδι που συνυπογράφουν η Karen O και ο σκηνοθέτης της ταινίας Spike Jonze και δικαιώνει τις απαιτήσεις ενός πρωτότυπου και ατμοσφαιρικού κινηματογραφικού τραγουδιού που εντάσσεται μέσα στην ταινία και αποτελεί επιπλέον μέρος της σεναριακής πλοκής. Για την Karen O το ραντεβού των Oscar άργησε μερικά χρονάκια καθώς το υπέροχο τραγουδιστικό soundtrack που είχε γράψει για το παραμυθένιο και αλληγορικό «When the Wild Things Are» είχε βρεθεί το 2008 εκτός κούρσας. Η διπλή παρουσία της ταινίας στα μουσικά Oscar δίνουν πόντους και στην ίδια, όπως και η alternative indie παρουσία της σε μια κατηγορία που φέτος μάζεψε αρκετά διάσημους εμπορικούς αστέρες της ποπ-ροκ. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία κάνουν το Moon Song το dark horse της κατηγορίας έτοιμο για την ανατροπή των προγνωστικών και την απόλυτα ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς.

Οι αστέρες της mainstream ροκ U2 κέρδισαν πριν μερικές εβδομάδες την Χρυσή Σφαίρα Τραγουδιού για το Ordinary Love ένα τραγούδι που ακούγεται στην βιογραφική ταινία «Mandela: Long Walk to Freedom». Το τραγούδι είναι μια τυπική ροκ μπαλάντα με ύφος αρκετά ευχάριστο αλλά αρκετά αναγνωριστικό για τους U2 - τίποτα το πρωτότυπο με άλλα λόγια - και αποτέλεσε γεγονός στα μουσικά πεπραγμένα του 2013 καθώς ήταν το πρώτο single της μπάντας από το 2010 ενώ η κυκλοφορία του σχεδόν συνέπεσε με τον θάνατο του χαρισματικού Nelson Mandela. Όλα αυτά ήταν αρκετά για να κερδίσουν άλλη μια θέση στις σχετικές λίστες των charts σε αρκετές χώρες σε Ευρώπη και Αμερική. Παρ' όλα αυτά η δυναμική παρουσία του «Frozen» με το Let it Go και η αδύναμη φετινή οσκαρική παρουσία των δαιμόνιων άλλοτε Weinstein, που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή της ταινίας μάλλον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην δεύτερη Οσκαρική παρουσία των U2 (η πρώτη ήταν το 2003 με το Those Hands that Built America από το «Gangsters of New York») οι οποίοι θα περιοριστούν σε μια ευχάριστη ερμηνεία on stage και μέχρι εκεί. Βέβαια παραμένουν το αουτσάιντερ της βραδιάς.

Όπως πάντα δεν πρέπει να χάσετε το ετήσιο αφιέρωμα του CinemaNews.gr στην Οσκαρική κούρσα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.