2000-2014: 14 χρόνια CinemaNews.gr

Θανάσης Γεντίμης  |  26-02-2014
2000-2014: 14 χρόνια CinemaNews.gr

Ας σκεφτούμε για λίγο πόσο μακρινός είναι ο κόσμος της 25ης Φεβρουαρίου του 2000... Η ζαλάδα από τους εορτασμούς του Millenium έχει περάσει και ο "ιός του 2000" μόλις που έχει ξεχαστεί. Στην Ελλάδα οι συναλλαγές γίνονται ακόμα σε δραχμές, ενώ η Αθήνα μοιάζει να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους, τον παλιό και τον νέο. Το Μετρό δεν έχει κλείσει ένα μήνα ζωής αλλά το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται ακόμα στο Ελληνικό. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι Δίδυμοι Πύργοι στέκουν στη θέση τους, ενώ ο Bill Clinton διανύει το τελευταίο έτος της προεδρικής του θητείας.

Οι φοιτητές βλέπουν σινεμά στο Village Centre στο Μαρούσι, τρυπώνουν στο Αστρον και το Ανεσις των Αμπελοκήπων, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στο Αττικόν και στον Απόλλωνα της Σταδίου. Στο θρόνο βρίσκονται οι εκρηκτικές περιπέτειες στο δρόμο που χάραξαν οι Bruckheimer και Bay. Μόνο που το «Matrix» έχει μόλις ανοίξει την πόρτα για έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο. Στην εγχώρια σκηνή είναι η εποχή της "νέας ελληνικής κωμωδίας" με πατριάρχες τους Ρέππα και Παπαθανασίου και το «Safe Sex». O Woody Allen δεν έχει κάνει το μεγάλο του comeback, η Pixar έχει μόνο 3 ταινίες στο ενεργητικό της, τα Marvel Studios έχουν να παρουσιάσουν μόνο το «Blade», τελευταίος Batman είναι ο George Clooney και ο Judd Apatow κάνει σειρές για την τηλεόραση που δεν βλέπει κανείς.

Μιλώντας για τηλεόραση, εκεί κυριαρχούν ακόμα τα sitcom (τα Φιλαράκια βρίσκονται στην 6η τους σεζόν), τα νεανικά δράματα (λέγε με Dawson's Creek) και οι σαπουνόπερες. Και οι σινεφίλ όπως είναι λογικό, σνομπάρουν την τηλεόραση. Βλέπετε ο J. J. Abrams παραμένει παντελώς άγνωστος, έχοντας μόλις δημιουργήσει την πρώτη του σειρά ονόματι "Felicity". Διάολε το "CSI: Las Vegas" δεν έχει καν ξεκινήσει.

Στην Ελλάδα συνδεόμαστε στο internet καλώντας ΕΠΑΚ με τις αστρονομικές ταχύτητες των 56kbps. Μέχρι να γκρινιάξει κάποιος ότι θέλει να πάρει τηλέφωνο. Στη μόδα είναι τα portal και τα (ξεχασμένα πλέον) "vortal". Δεν υπάρχουν blogs, social media και έξυπνα κινητά. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μέσα από το Δίκτυο δίνει ραντεβού σε IRC και ICQ, ενώ όποιος θέλει να δημοσιεύσει κάτι Online πρέπει να κατασκευάσει τις δικές του "χειροποίητες" html σελίδες.

Και κάπως έτσι ανεβαίνει online μια κριτική για το American Beauty, την ταινία που ένα μήνα αργότερα θα κερδίσει το Oscar Καλύτερης Ταινίας και άλλα 4 χρυσά αγαλματάκια.

Πίσω στο παρόν, στην 25η Φεβρουαρίου του 2014. 730 κινηματογραφικές εβδομάδες ή 5113 ημέρες αργότερα εκείνη η κριτική του Αmerican Beauty παραμένει ακόμα online. Είναι η συμβολική αφετηρία για το CinemaNews.gr, με άλλες 3.300 κριτικές και παρουσιάσεις ταινιών να την ακολουθούν.

Σήμερα οι φοιτητές του 2000 είναι πλέον οικογενειάρχες. Το Village Centre είναι κτήριο γραφείων και τα Αττικόν/Απόλλων μια ανοιχτή πυρπολημένη πληγή στην οδό Σταδίου. Σινεμά, τηλεόραση, internet έχουν αποκτήσει εντελώς διαφορετικό νόημα και περιεχόμενο. Σε αυτά τα δεκατέσσερα χρόνια το CinemaNews.gr διέγραψε μια πορεία που δεν θα περίμενε κανείς εκείνο το βράδυ του 2000: είδαμε χιλιάδες ταινίες, παρουσιάσαμε εκατοντάδες αφιερώματα, μιλήσαμε με συντελεστές ταινιών, ταξιδέψαμε σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν θέλετε όμως την αλήθεια, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί, αν στο πέρασμα αυτών των δεκατεσσάρων ετών δεν γεννιόνταν μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων που γέμισαν τις σελίδες μας και τις οθόνες σας, με την αγάπη τους για τον κινηματογράφο. Σε αυτούς άλλωστε οφείλεται και η αντοχή μας στο πέρασμα του χρόνου, παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Μόνο που τελικά παραμένει ζωντανός, όποιος μπορεί και εξελίσσεται. Κάπως έτσι το CinemaNews αναζητά το στίγμα του σε αυτή τη νέα εποχή. Και για να είμαστε ειλικρινείς η εφηβεία είναι δύσκολη... ακόμα και για ένα site.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.