Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Μαρίνα Καπουκρανίδου  |  30-10-2013
Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της 29ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου για το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (για τους φίλους ΦΚΘ), βάζοντάς μας σιγά σιγά στο κλίμα για τη δεκαήμερη και κάθε χρόνο πολυαναμενόμενη κινηματογραφική γιορτή της πόλης. Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου με την προβολή της υποψήφιας για Χρυσό Φοίνικα ταινίας του Jim Jarmusch «Only Lovers Left Alive», ο οποίος για πρώτη φορά επισκέπτεται την Ελλάδα και θα δώσει το παρών στη διοργάνωση.

Με τη λέξη "ανατροπή" χαρακτήρισε τη διάθεση του φετινού φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού, Δημήτρης Εϊπίδης, ιδιαίτερα περήφανος για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα που έχει διαμορφώσει το φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας την αγάπη και τη στήριξη του σινεφίλ κοινού, που το αποδεικνύει γεμίζοντας τις σκοτεινές αίθουσες.

Ανακοινώθηκαν οι 14 συμμετοχές του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, όπως και τα αφιερώματα του 54ου ΦΚΘ (Alain Guiraudie, Claire Simon και σύγχρονος Αργεντίνικος κινηματογράφος), που σκοπό έχουν να γνωρίσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης δυο ξεχωριστούς δημιουργούς από τη Γαλλία, καθώς και να προβάλουν την ποικιλοχρωμία της Αργεντινής, μιας χώρας που εν μέσω πολιτικοοικονομικών εξελίξεων αλλάζει πρόσωπο.

Για άλλη μια χρονιά οι "Ανοιχτοί Ορίζοντες" θα μας φέρουν σε επαφή με σκηνοθέτες του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά που αξίζουν την προσοχή μας, εγκαινιάζοντας φέτος και μια νέα ενότητα του τμήματος, τα "Ρεύματα", η οποία θα προβάλλει ταινίες πειραματικού ύφους, που αφηγούνται την ιστορία τους με μια σύγχρονη, πρωτοποριακή κινηματογραφική διάλεκτο .

Εξαίροντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού κινηματογράφου ενάντια στις ελλείψεις πόρων, την επινοητικότητα και την προσαρμοστικότητα των Ελλήνων δημιουργών, που πάντα κάπως βρίσκουν τον τρόπο και καταφέρνουν να κερδίσουν την παρουσία τους στα κινηματογραφικά πράγματα παγκοσμίως με το σπαθί τους, βγάζοντας τον ελληνικό κινηματογράφο από την αφάνεια, ο Δ. Εϊπίδης δήλωσε πως ένα ελληνικό φεστιβάλ χωρίς ελληνικές ταινίες δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. "Αναγνωρίζεται η προσπάθειά τους, και αυτό το στηρίζω", είπε, αναφερόμενος στους εγχώριους δημιουργούς.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως αναβαθμίστηκαν τα προβολικά συστήματα των αιθουσών, πράγμα που σίγουρα θα εκτιμηθεί από τους φεστιβαλιστές, προσφέροντάς τους μια ακόμα καλύτερη κινηματογραφική εμπειρία.

Το 54ο ΦΚΘ θα ρίξει την αυλαία την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, με την «Nebraska» του Alexander Payne, ο οποίος θα είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.